VLADO KOS Cropix
PRVI PUT U POVIJESTI

EHF donio važnu odluku za hrvatski rukomet, otvara nam se velika prilika

Prvi put ikad u Europskoj ligi, Hrvatska će imati dva predstavnika. Nexeu se pridružuju Sesvete
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. srpanj 2024. 10:12

Velika stvar za hrvatski klupski rukomet dogodila se u utorak. Prva puta u povijesti Europske lige imat ćemo dva kluba koja će direktno sudjelovati u grupnoj fazi. Uz Nexe koje je stalni dio tog društva već godinama, na red su došle i Sesvete. Nexe će biti među prvim nositeljima, osam najboljih sastava ovog natjecanja. U društvu Našičana bit će Flensburg koji je lani to natjecanje osvojio, društvo iz Lige prvaka do jučer Porto, GOG, Montpellier, te još provjereni sastavi poput Schaffhausena, Bidasoe i Savehofa.

Tih osam momčadi bit će nositelji osam skupina ove sezone. U drugom bubnju će biti Kiel i tu priča postaje jasna o kakvom se natjecanju radi. Uz Kiel tu će biti Gornjik Zabrze, Constanta, Gorenje, Tatabanya, Hafnarfjordur i Tatran.

Napor za Vorijevu momčad

Još četiri kluba uz ove spomenute dobili su direktna mjesta u Europskoj ligi dogodine, a plus uz njih su Sesvete. Uz Sesvećane su tu Sporting, Toulouse, Torrelavega i Glogow. To je samo nastavak dobre priče u Sesvetama proteklih godina, nova velika prilika da klub još više ojača, jer sada će Sesvećani imati šest zagarantiranih europskih utakmica i priliku da se bore za još.

Za klub kojem je domet prije nekoliko godina bila Premijer liga, koji se podignuo uz bok Nexeu, to će biti veliki izazov. On nosi napor kakvom još momčad koju vodi Igor Vori nije bila izložena i bit će zanimljivo vidjeti sazrijevanje tih mladih igrača koji mogu i te kako biti zanimljivo za budućnost hrvatskog rukometa.

Tu su Gavrić, Prpić, Godec, Hršak, Finek, Turčić, Topić, Štrković, Jelovčić, Raužan, Tomić, kojima su se sada pridružili Ivanišević, Svržnjak, Kahlina. Mlada momčad, ali ne premlada da raste i pokaže se u najboljem svjetlu.

Dakle sa dva bubnja nositelja po osam klubova i s pet klubova dodatka imamo 21 klub koji ulazi u grupnu fazu, a u njoj će biti mjesta i za Vojvodinu koja je lani osvojila Europski kup. To su 22 kluba, a 10 će ih doći iz kvalifikacija i to će biti 32 kluba koja će ove sezone nastupati u Europskoj ligi.

Stvar koja nema cijenu

Imat ćemo još jednog aduta koji će istina do grupne faze pokušati doći kroz eliminacijsku utakmicu. To je vinkovačka Spačva kojoj se u jednoj utakmici pruža prilika kakvu još nikad nije imala na velikoj sceni. Trebat će im puno sreće u ždrijebu koji će biti 16. srpnja prvo da bi izbjegli objektivno jače protivnike kao njemačke klubove Gummersbach i Melsungen, islandski Valur koji je osvojio protekle sezone Europski kup, pa provjerene europske snage Silkeborg, Kriens, Granollers, Ystad ili Trebnje. Ako u takvom društvu uopće postoji ‘preporuka‘ bilo bi idealno dobiti ovaj posljednji, makar ni tu nisu Vinkovčani favoriti. Ali je šansa za koju se valja potruditi, jer rejting klupskog rukometa raste, a s njim i šansa kakva se ove godine ukazala Sesvetama.

image
RONALD GORSIC Cropix

Hrvatski klupski rukomet iznimno je važan dio priče i o hrvatskoj reprezentaciji na koju smo uvijek jako ponosni, posebno kada donosi medalje. Činjenica da nekad kada smo imali jake Zagreb i Metković, prije toga Medveščak i Zagreb, bilo je lakše ostvariti sve te vrhunske rezultate koje je rukomet ostvario. Zadržati prije svega mlade igrače, dati im pravu priliku za napredak, da ne odu negdje u bescjenje nakon silnog truda koji je uložen u njihovo stvaranje godinama, osnova je cijele priče. S ovim što sada čine Nexe i Sesvete, Zagreb sigurno više neće biti sam i sigurno je da nam samim tim perspektiva raste.

Ona dakako nije idealna, jer sustav sporta nije idealan, ali je sigurno šansa i poruka koju šalje rukomet u ne baš laganim vremenima za klupski sport. Jer, globalno gledajući, mi sad imamo dva predstavnika u Ligi prvaka, imamo minimalno dva predstavnika u Europa ligi i uz sve to nam se pojavljuje ambicija da budemo bolji.

To je stvar koja nema cijenu i tko god dođe na jesen u Sesvete bit će privilegija i nagrada klubu koji je tako puno uložio da dođe do ovog što ima danas. No, sada i za njih počinje nova, drugačija utakmica, u kojoj opet trebaju ostati svoji. Mnogi su tu utakmicu bespovratno izgubili, a nada je da Sesvećani neće.

Linker
22. kolovoz 2024 06:39