ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
KOMENTAR DRAŽENA PINEVIĆA

Evo što je odlučilo dvoboj Horvata i Goluže! Mali Cveba našao se u teškoj situaciji, bilo bi poštenije...

Cveba je na potezu. Mi samo trebamo drugačiju Hrvatsku od one koja je bila u Egiptu.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. siječanj 2021. 21:39

Hrvoje Horvat ‘mali Cveba’ novi je hrvatski izbornik. Za mnoge iznenađenje, za mnoge samo logičan slijed stvari nakon što je prošao sve hrvatske selekcije i tri godine stažirao uz Linu Červara.


Horvat je bio prvi Červarov izbor i to je odlučilo u dvoboju protiv Slavka Goluže trenera znatno većeg iskustva, čovjeka velike trenerske i igračke karizme. Horvat svoju još nema, ali reference za trenerski posao ima, išao je svojim putem, pokazivao se rezultatima i zaslužio priliku.

image
JAVIER SORIANO Afp


Je li osjetljiv trenutak za tako nešto, teško je reći, ali nije teško zaključiti da će Horvat za mjesec dana biti pred svojim najvećim trenerskim iskušenjem. Uspije li izboriti s reprezentacijom plasman na Olimpijske Igre u Tokio, bit će to savršen posao za trenera koji ima 44 godine i u naponu je snage posvetiti se Hrvatskoj maksimalno. Proći na kvalifikacijama za OI znači kupiti vrijeme, pobijediti nervozu i pritiske, a to je velika stvar.


Sigurno da se Horvat kao još uvijek mlad trener nije zaslužio naći u tako teškoj situaciji, da bi bilo poštenije da je tu priliku dobio nakon završetka olimpijskog ciklusa, no tako je kako je.

image
ROBERT VALAI


Trebat će mu puno hrabrosti, odlučnosti da bi u ovom kratkom vremenu Hrvatsku, koja je izgledala nokautirano u Egiptu, postavio na čvrste noge. U svemu tome mora biti svoj, potpuno svoj, jer jedno je biti pomoćnik, a drugo šef.


Cveba nije tip koji je glasan, nije ni nametljiv, mnogi će reći da mu ponekad fali ona energija s kojom će stvari okrenuti u svoju korist, ali prilika definitivno mijenja čovjeka. U dobrom ili drugačijem smjeru pokazat će vrijeme.


U konačnici kada je dolazio 2002. ni Červar nije imao uspjehe s kojima bi naslijedio prethodnike, ali je netko debelo stao iza njega i pretvorio ga u najuspješnijeg hrvatskog trenera svih vremena. Horvat će sigurno imati maksimalnu podršku svih struktura, neće mu nedostajati ni ona od igrača s kojima nije bio u sukobima, jer jednostavno nije takav.


No, on je sada šef, on odgovara i on je taj pod čije se ime, kao prvi izbor, potpisao Lino Červar. Cveba je na potezu. Mi samo trebamo drugačiju Hrvatsku od one koja je bila u Egiptu. Uostalom, ako netko zna što nije valjalo, a nije valjalo definitivno, onda je to svakako on koji je bio prvi do.


Jednom je rekao kao igrač nisam nadmašio oca, ali nastojat u to učiniti kao trener. Pa svu mu sreću poželimo. Trebat će je.

Linker
18. travanj 2024 12:22