BO AMSTRUP
BROJKE SU IMPRESIVNE

Evo zašto Hrvatice briljiraju na EURU! Nitko to ne radi bolje od Hrvatske, a ‘tri mašine‘ stvaraju čuda

Hrvatske rukometašice su najbolje po broju dodavanja, a statistika otkriva što mogu Tea, Larisa i Ćamila
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 11. prosinac 2020. 16:26

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija igra sjajno na Europskom prvenstvu u Danskoj, to je ono što vide svi, zato su u tjedan dana postale ljubimice nacije, no snagu naše ekipe potkrjepljuje i impresivna statistika.

Hrvatska trenutno ima dvije najefikasnije igračice na Europskom prvenstvu, barem kada iz računice isključimo sedmerce. Naime, Larissa Kalaus i Ćamila Mičijević postigle su po 19 golova, sve 'iz polja', a to ih stavlja na prvo mjesto na cijelom Euru. Odmah do njih su četiri igračice sa po 18 golova, a treba istaknuti kako Kalaus ima sjajnih 76% šuta, a Mičijević je na 53%.

image
Ćamila Mičijević
BO AMSTRUP

Kada se u računicu uključe i sedmerci, Kalaus i Mičijević padaju na 6. mjesto liste strijelaca, a na prvo dolazi Španjolka Carmen Martin s 27 golova od kojih je čak 18 postigla iz sedmeraca.

Što se asistencija tiče, tu je najbolja Hrvatica opet Mičijević s 10 asistencija što je stavlja na 13. mjesto na Euru. Odmah do nje je Valentina Blažević s 8 asistencija i 18. mjestom, a na vrhu liste je legendarna rumunjska rukometašica Cristina Neagu koja je svojim suigračicama asistirala 23 puta.

image
BO AMSTRUP

Mičijević se, nažalost, nalazi i prvi vrhu liste igračica s najviše izgubljenih lopti - njih 13 je stavlja na 3. mjesto, ali je ona to 'neutralizirala' činjenicom da se na vrhu liste nalazi i po pitanju blokiranih udaraca. Aktualna igračica francuskog Metza je na prvenstvu 7 puta blokirala udarce protivnica te je na 2. mjestu liste na Euru. Bolja od nje je samo Norvežanka Marit Frafjord s 10 blokada.

Što se vratarki tiče, Tea Pijević dijeli 11. mjesto po postotku obrana (33%), ali kada se iz računice isključe sedmerci i pogledaju samo obrane iz igre, naša sjajna vratarka je najbolja na cijelom prvenstvu! Ima čak 39 obrana iz igre u četiri utakmice.

image
Tea Pijević
STANKO GRUDEN/KOLEKTIFF

Pijević je i rekorderka cijelog Eura po broju odigranih minuta. Ona je u 4 utakmice na parketu bila 235 minuta, a u toj statistici je Mičijević na 5. mjestu sa 186 odigranih minuta. Mičijević se nalazi u top 10 i u kategoriji najbržih udaraca. Njezin rekord je 122 km/h što je dovoljno za 8. mjesto na Euru. Najbrži udarac ima Mađarka Noemi Hafra sa 129 km/h.

Što se ekipne statistike tiče, Hrvatska je treća po broju postignutih golova - 101, na 10. smo mjestu po asistencijama s 11 po utakmici, na 9. po blokiranim udarcima s 2 po utakmici, a 6. po obranjenim udarcima s 31%. Ukupno su hrvatske rukometašice pretrčale 123,5 km što ih stavlja na treće mjesto na Euru (ispred su samo Rusija sa 127,7 i Rumunjska sa 125,5), a zanimljivo je da su najbolje - po broju dodavanja!

Hrvatska ima 3.578 dodavanja na Euru, 57 više od Rumunjske koja je na drugom mjestu.

Linker
19. travanj 2024 19:58