PPD ZAGREB
 Damir Krajac / Hanza Media / CROPIX
EHF LIGA PRVAKA

FOTO: KAD SU MNOGI PRESTALI VJEROVATI DOGODILO SE OVO Zagreb protiv jedne od najjačih momčadi Europe stigao do prve pobjede u Ligi prvaka

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. studeni 2017. 21:36

PPD Zagreb – RN Löwen 30:26 (17:13)

PPD ZAGREB: Skok (3+1), Kastelic (4); Ž. Marković 2, Mrakovčić, Lučin, Kontrec 1, Vori, D. Marković, Horvat 8 (5), Šušnja 3, J. Valčić 3, T. Valčić, Ravnić 1, Hrstić 3, Vuglač 4, Bičanić 4.

RN LÖWEN: Apelgreen (1), Palicka (7); Schmid 4, Sigurdsson 9 (2), Radivojević, Baena 1, Tollbring, Mensah 2, Pekeler 4, Groetzki 1, Trost, Reinkind 3, Taleski 2, Guardiola, Pettersson.

------------------------------------------------------------------

Zagreb je upisao prvu pobjedu u Ligi prvaka ove sezone. I to na kraju, kada su mnoge lađe potonule, kada su mnogi prestali vjerovati, pa i publika. Lov na Kristianstad će biti nastvaljen u veljači. Stari dobri Löwen koji nam je donio toliko radosti posljednjih godina ni ovaj puta nas nije razočarao.

U jakoj teškoj situaciji sa četiri boda minusa u odnosu na Kristianstad Zagreb je dočekao Lowena koji je u nedjelju igrao egal s nepobjedivim Vardarom. Dakle, nije bilo previše izbora, osim 'na glavu', pa što bude, jer planirati bodove s prvakom Njemačke u ovoj situaciji nije bilo realno.

No, Zagreb je iznenadio sve i odigrao odličnih 30 minuta u kojima je Lowenu zabio pomalo nevjerojatnih 17 golova. Razbili su zagrebaši jednu od najboljih europskih obrana strpljivošću i dosljednim napadom u kojem nije bilo previše tehničkih pogrešaka, a samim tim i šansi da Lowen kontrama zabija svoje lake golove. Bilo je tu odličnih akcija koje su završavali prvo Vuglač i Bičanić, pa nakon njih Hrstić i Ž. Marković, Lučin je zamijenio Josipa Valčića. Ravnić je bio krilo, zatvorio Groetzkog, ali je zato Horvat 'bez zamjene' razletio se po terenu i radio velike probleme Nijemcima.

Zagreb je igrao baš dobro napadački, a u obrani ej bilo očekivanih problema, jer kada igraš protiv jednog od najuigranijih europskih napada i ne može biti drugačije. No, znali su da negdje moraju početi, pa je Bičanić dao do znanja Mensahu da neće biti zezanja, pa je Horvat radio faule kada ej trebalo zaustaviti tranziju Lowena da bi se spriječili brzi golovi protivnika. U sredini je Saračević rotirao parove, prvo ŠušnjaKontrec, pa VoriKontrec, pa T. Valčić – Kontrec i takva igra dala je daha zagrebašima da bi se lakše nosili s protivnicima koji su naviknuti na takve utakmice kroz tjedan. I bitno, sve s jednom izmjenom napad – obrana. Iznimno bitno za utakmice s ovakvim protivnicima. Možda je nedostajala koja obrana više, no bilo je važno da vratari Lowena nisu bili ispred Skoka i Kastelica koji su vodili 4-2 nakon prvih 30 minuta protiv kolega iz Švedske na golu Nijemaca.

Bilo je vidljivo da su se igrači koji dosad nisu imali puno prilike bili slobodniji, sigurniji, posebno se to vidjelo na Hrstiću koji je u oba pravca ponudio dosta da bi Bičaniću bilo lakše. Pohvala svakako ide i braći Valčić, Josipu koji je jedan na jedan sjajno probijao obranu Löwena koja ga nije očekivala i Tončiju koji je u obrani postavljenjem i s nekoliko blokada pokazao Schmidu da ne može raditi baš sve što želi. Zagreb je prvi put ove sezone izgledao baš ozbiljno, no to je bilo samo 30 minuta. Trebalo je preživjeti još 30.

Zagrebaši su nastavka počeli još bolje, pa je u 36. minuti bilo čak 21:14, a faul Zagrebove obrane na Pekeleru najbolje oslikava želju koju su zagrebaši pokazali da dobiju utakmicu. Ni opravdani igrač manje nije ih u tome zaustavio. Koncentracija, malo više puštanja krila, a Kastelic je to počeo odrađivati na način na koji treba i Zagreb je rastao kako je utakmica išla dalje. No, bilo je jasno da treba očekivati i onaj posljednji trzaj favorita, jer Löwen nije došao izgubiti.

Kada je Horvat zabio penal za 23:15 Jakobsen je pozvao posljednji time-out nade. A bilo je 18. minuta do kraja. Andreas Palicka počeo je braniti više nego što treba, no bitno je da Löwen nije zabijao lake kontre, jer su se zagrebaši pažljivo vraćali u obranu svjesni da nedostižnog nema. A Löwen je digao obranu s Pekelerom naprijed. Nisu se predali ni na -9. A čim je Sigurdsson na 27:20 zabio kontru Saračević je pozvao time-out jer je do kraja ostalo 10 minuta. Borba.

No, makar je Zagreb nudio šansu, jer se umorio, Löwen istu zbog iste stvari nije uspio iskoristiti i prednost zagrebaša je trajala, a vrijeme je curilo. Važan gol je na 27:22 zabio Bičanić koji se vratio makar je dva napada prije dobio žestok udarac. I Skok je obranio penal Sigurdssonu pa je prošlo još malo vremena i tako se došlo do kraja za veliko slavlje u više praznoj nego punoj Areni. Možda se nakon ovog publika vrati… Da su ovako izgledali od početka imali bi osam a ne četiri boda, ali… Bilo prošlo, ne ponovilo se.

Linker
23. travanj 2024 16:33