Zeljko Hajdinjak / CROPIX
RUKOMET SE VRATIO KUĆI!

FOTO: VELIKI POVRATAK MEĐU ELITU! Podravka slavila u trileru i u posljednjim sekundama nakon tri godine ponovno stigla do Lige prvaka

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 09. rujan 2018. 22:08

Ulog je bio ogroman; povratak u elitu nakon tri godine, zajamčenih 12 europskih utakmica s uključenim proljećem u Europi, marketinško opravdanje većih ulaganja i ponovna afirmacija hrvatskog ženskog klupskog rukometa na velikoj sceni.

Samo jedna pobjeda trebala je Podravki Vegeti koja je iza sebe imala punu dvoranu i sjajno ozračje, ali suparnik je bio kvalitetan i zahtjevan. SCM Craiova je druga u jakoj rumunjskoj ligi, aktualni je osvajač EHF kupa i favorit na papiru.

Podravka je ovog ljeta doživjela temeljitu rekonstrukciju, pod nadzorom sportske direktorice Mirande Tatari Šimunović novi trener Zlatko Saračević dobio je zadatak izgradnje ekipe koja će biti konkurentna u europskim razmjerima. Dovedena su inozemna pojačanja, i već u subotu protiv Turkinja se vidjelo da je to druga dimenzija u odnosu na ranije.

Koprivnica, 090918.
U dvorani gimnazije Fran Galovic igraju se kvalifikacije za rukometnu Ligu prvakinja izmedju RK Podravka Vegete i CSM Craiova.
Na fotografiji: Zlatko Saracevic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Naravno, u sportu ništa ne ide preko noći, ali pojačano se ulaganje isplatilo, Sarač je u mjesec i pol dana uspio složiti pravu priču i Podravka je uspjela! U pravoj sportskoj drami dva velika, jaka suparnika, jezičac na vagi ipak je prevagnuo u korist Podravke.

Saračević je postavio obranu 6-0 sa Džono i Debelić u sredini i Risović na golu, a u napadu je umjesto Džono ulazila Čigirinova. Upravo je ruska srednja vanjska vodila glavnu riječ na početku, kad je Podravka povela s 3:1. Međutim, Rumunjke su se brzo konsolidirale, u svega osam minuta napravile su seriju 6:1 i preuzele kontrolu u svoje ruke. Držala je Craiova +3, a kad je Podravka u napadu počela iskazivati slabosti, povisila je na 13:8 u 27. minuti. Bivša podravkašica Trifunović djelovala je nezaustavljivo sa šest pogodaka, a sedam obrana skupila je Dzukeva.

Koprivnica, 090918.
U dvorani gimnazije Fran Galovic igraju se kvalifikacije za rukometnu Ligu prvakinja izmedju RK Podravka Vegete i CSM Craiova.
Na fotografiji: Natalia Chigirinova.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Previše zicera promašivale su domaće, previše laganih golova zabijale su gošće i vidjelo se da tako neće ići, a sve su dodatno začinili crnogorski suci svojim kriterijem koji je iznervirao i Saračevića. Ipak, uspjele su se Koprivničanke vratiti u igru u samoj završnici prvog dijela, pomogla je obrana 5-1 s Milosavljević, napokon su i krila dobila pokoju loptu, i na odmor se otišlo s -1, itekako prihvatljivih s obzirom na viđeno. No, Ihnjeva i Jožekova ostale su dosta toga dužne, morale su smanjiti broj pogrešaka i popraviti učinkovitost u napadu.

I krenulo je dobro u nastavku, razbranila se Risović, zabijala je Čigirinova, ustali su Podravci. Prvi gol zabile su Rumunjke, ali u 37. minuti na semaforu je 15:15, prešla je Podravka i u vodstvo, i igralo se gol za gol u trileru koji je mogao otići na bilo koju stranu. Definitivno nije to bilo za ljude slabih živaca, svaka lopta mogla je biti presudna. Rezultat se nije mijenjao od 51. minute, kad je Džono zabila za 21:21, puno toga se dogodilo u međuvremenu, da bi Risović minutu i pol prije kraja obranila udarac Trifunović i ponudila svojoj ekipi priliku za pobjedu.

Uoči zadnjeg napada Saračević je pozvao minutu odmora, a na lijevo krilo ubacio je malu Korinu Karlovčan. Suci su digli ruke, trebalo je pucati, očekivalo se da će to učiniti Ihnjeva, ali je ipak proslijedila loptu do Korine koja ju je hladnokrvno zakucala pod gredu za erupciju oduševljenja i konačnih 22:21. U posljednjih 15 sekundi nisu Rumunjke uspjele izboriti barem produžetke, obranila se Podravka i vratila europsku rukometnu elitu u Koprivnicu.

E da, rukomet se vratio kući, nakon tri godine opet će Podravka Vegeta igrati skupinu Lige prvakinja. Bit će to skupina C, s aktualnim europskim prvakinjama Györom iz Mađarske, njemačkim Thüringerom i slovenskim Krim Mercatorom. Prva utakmica je 7. listopada na gostovanju kod Thüringera, a Craiova će svoj put nastaviti u EHF kupu u kojem će pokušati obraniti naslov.

Linker
06. svibanj 2024 18:21