ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
SENZACIJA U KAIRU

Francuzi na koljenima! Najveće iznenađenje Svjetskog prvenstva na impresivan način izborilo veliko finale

Šveđani su potpuno nadigrali Francuze i izborili veliko nedjeljno finale u egipatskoj prijestolnici.
Piše: Dražen Pinević/Sportske novostiObjavljeno: 29. siječanj 2021. 16:31

FRANCUSKA - ŠVEDSKA 26:32 (13:16)

KAIRO Cairo stadion. Bez gledatelja. Suci: Schultze i Tonnies (Njemačka)

ŠVEDSKA: Palicka (11), Aggefors; Carlsbogard 4, Darj, Jonsson, D. Pettersson 6, Wanne 11 (4), F. Pettersson, Claar 3, Pellas, Lagergren 3, Gottfridsson 3, Edvardsson, Sandell 2, Chrinz, Lindskog. Izbornik Glenn Solberg

FRANCUSKA: Gerard (1), Genty (3); Remili 4, Lagarde, Richardson, Mem 3, Tournat 2, Mahe 2 (2), Abalo 2, Guigou 1, Fabregas 3, Descat 5, Claire 2, Dipanda, Porte 1, Aquevillo 1. Izbornik Guillaume Gille

SEDMERCI: Švedska 4 (4), Francuska 2 (2)

ISKLJUČENJA: Švedska 8 minuta (Sandell 9, Darj 43, F. Pettersson 35 56), Francuska 8 minuta (Abalo 5, Dipanda 30, 45, 51 ck)

IGRAČ UTAKMICE: Hampus Wanne


Šveđani igraju briljantan rukomet i apsolutna su senzacija SP-a. U finalu su nakon 10 godina, a prije 22 baš ovdje u Egiptu osvojili su svoj posljednji naslov svjetskih prvaka. Koliko god čudno zvučalo - Francuska nije imala pravu šansu.

Francuzima je polufinale SP rutina, a Šveđanima u ovoj generaciji ipak novost, no po igri se to nije dalo primijetiti. Velikih problema Francuska je sa ekstremno brzim Šveđanima imala od samog starta utakmice u koju je ušla bez dva vrlo važna igrača ozlijeđenih Luke Karabatića i N'Guesana.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Švedska se nametnula svojim dobro znanim stilom. Odlična obrana sa Paličckom na golu i paklena kontra u koju je poput metka izletavao Hampus Wanne. Vodili su Šveđani od samog starta utakmice. Francuzima koji su inače brzi teško je to bilo pratiti, pa je Gille s klupe podigao sve već u prvom dijelu. Šveđani su igrali kratke, ali vrlo dobro organizirane napade, koristili svaku priliku i razbili Gerarda, pa je ubrzo na vrata Gille morao poslati Gentyja. Dosta su se mučili Francuzi, nije bilo one njihove obrane koja vraća iz mrtvih. Umjesto Karabatića Gille je pokušao s Dipandom, ali nije puno pomoglo. 16 golova u prvom dijelu je zabila Švedska sa 7 izgubljenih lopti. Francuska to nije mogla umiriti na svoj ritam. Trebao je ekstra dan vratara,a njega u prvom dijelu nije bilo.

Šveđani nisu spuštali ritam, Francuska je bez Karabatića u obrani i N'Guessana u napadu imala veliki kadrovski problem koji se osjetio. Gille je krpao kako je mogao, ali protiv takve Švedske to je bila nemoguća misija. Na kraju su im i cepelin poklonili!


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Švedska je u finalu! Završilo je 26:32 u Kairu. Zabio je Wanne svoj 11. gol za kraj... Bravo, bravo...

59' Da i treći timeout iskoristi švedski izbornik Solberg... Ali, već se slavi na klupi. I zasluženo! I onda atrakcija Claara, prodan je i cepelin Francuzima na asistenciju Lagergrena - 25:31.

58' Prolazi Carlsbogard, pet razlike je, dvije minute do kraja... A onda i nova obrana Palicke!

57' Prolazi Porte nakon odbijene lote. Vraća se minimalna nada za Francusku, ali vrijeme radi za njihove suparnike.

56' Prolazak Wannea. Deseti jubilarni, 24:29 je. Šveđani se poigravaju s francuskom obranom. No, sada će biti s igračem manje, novo isključenje za Frederica Petterssona. Prošlo je i na crtu, ali brani Palicka.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

55' Promašaj Mema! Ne ide Francuskoj, a ovo polako utakmicu odvodi u jednom smjeru... Sada i timeout švedskog izbornika Solberga.

54' Siguran je s krila Daniel Pettersson, Evo i njegovog šestog pogotka, 24:28 je, Francuska je sve dalje od finala. Minutu odmora zove Gille.

53' Zabija i Claire. Osam minuta prije kraja - 24:27 je. Na drugoj strani nova pogreška Sandella, a onda griješe i Francuzi kada to ne smiju raditi. Nedostatak koncentracije na obje strane.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

52' Pogodak Gottfridssona, a onda je dobio i jedan udarac u glavu pa je došlo do prekida igre. Ići će pregledati snimku njemački suci Schulze i Tonnies da vide što se dogodilo. Bit će to crveni karton za DIpandu, bez isključenja.

51' Nova obrana Gentyja, a onda pogodak Mema na pogrešku Palicke. Tri zaostatka - 23:26.

50' Pogodak Carslbogarda i povratak na plus pet deset minuta prije kraja. Ipak, Descat odmah uzvraća... Nada za Tricolore još postoji.

49' Promašaj Remilija... Uh, gdje je to otišlo, ispala mu je lopta.

48' Koliko grešaka Francuza danas... A sve to biva kažnjeno. Ili skoro sve, jer sada Sandell radi prekršaj u napadu.

47' Descat opet s krila, uz malo sreće jer skoro su i ovu loptu Francuzi izgubili. A onda s druge strane Wanne, zaboravili su ga Francuzi a on im zabija već deveti gol.

46' Sjajna pozicija i asistencija Carlsbogarda za Daniela Petterssona, peti njegov gol danas za 20:24.

45' Minus tri, Francuzi polako grickaju to... Pogodak Clairea, njegov prvi na utakmici. Šveđani su konačno kompletni, a sada i Francuzi imaju igrača manje, greška Dipande, hvatao je suparnika za vrat i zaradio drugo isključenje za sebe.

44' Šveđani su sada s igračem manje, isključen je Darj. Stvorili su višak na krilu Francuzi, Descat smanjuje njihov veliki zaostatak na četiri pogotka.

43' Ako neće iz kontre, hoće iz igre šest na šest, proći će Gottfridsson za 18:23, nova najveća švedska prednost.

42' Kontra je prošla! Tko drugi nego Wanne - 18:22. Ispada Porteu lopta na desnom krilu, no nije prošla još jedna kontra.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

41' Evo i treće, Gentyjeve ovoga puta. Malo dobrih vijesti... Sada se Francuzima ne žuri, mijenjaju, uvode Clairea na lijevog vanjskog.

40' Lijepo na crtu, Fabregas zabija, ali Francuzi imaju velik problem u obrani. Kombinirano do sada Gerard i Genty imaju tek dvije obrane.

39' Uzvratit će Remili, njegov je to četvrti gol, i on prolazi s krila. Uzvraća Lagergren rutinski, nije bilo šanse da to obrani Gerard.

38' I prolazi to s krila, sjajno rješava situaciju Daniel Pettersson, krasna akcija... 16:20 je, opet su Šveđani na najvećoj današnjoj prednosti.

37' Mem je probao iz daljine, na silu, Palicka i to brani. Dvije minute ide van Acquevillo, novi problemi za Francuze.

36' Sedmerac, ali i kakva asistencija na crtu, uputio je to Lagergren a najstrožu kaznu realizira Hanne. Njegov sedmi pogodak danas za 16:19.

35' Šveđani opet ne dopuštaju Francuskoj da izjednači, drže prednju poziciju. Remili sada ne pogađa, opet brani Palicka!

34' Opet na krilo, sada s lijeve strane Wanne ne pogađa, konačno obrana francuskih vratara i onda uzvrat, zabija Descat za 16:17. Sedmerac je za Švedsku iskoristio Wanne i vratio na njihovih plus dva.

33' Remilijev, također treći pogodak. Brzina ovoga šuta bila je 101 na sat. Rezultat je 15:17.

32' Švedska uzvraća s krila, trećim pogotkom Daniela Petterssona opet je plus tri.

31' Kreće nastavak prvog polufinala. Francuzi prolaze iz prvog napada, zabio je Acquevillo.

POLUVRIJEME: Nakon prvih 30 minuta u Kairu je 16:13 za Šveđane. Kod Francuza je isključen Dipanda pa će Tricolori imati igrača manje na startu drugog dijela. Kakva obrana Palicke za kraj prvog dijela, nogom s visine glave...

29' Već i sedam izgubljenih švedskih lopti do sada, a onda i povlačenje Frederica Pettersona na Diki Memu za dvije minute isključenja. Mem na crtu, Tournat za 13:15.

27' Sedmerac za Francusku izborio je Remili, a zabio Mahe.

26' Još uvijek čekamo na prvu obranu bilo kojeg francuskog vratara na današnjoj utakmici. Sve što su Šveđani pukli u okvir gola je i ušlo u mrežu.

25' Nevjerojatno Wanne s krila! Ispala mu je lopta u kutu, već se doimala izgubljenom, a onda mu se ipak našla u rukama i iz malog kuta švedsko je krilo je uspjelo pogoditi.

24' Tournat razgrće i zabija s pivota za 11:14. Njega je jako teško braniti.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

23' Timeout je imao smisla, Remili se dignuo i pogodio. Ipak, to je tek početak puta natrag za Francuze. Prolazi međutim odmah i Wanne, a onda i Remili ponovno. Pa potom i Sandell. Četiri pogotka pala su unutar minute!

22' Koliko toga su Francuzi danas prodali... A Šveđani lete u kontrama. Claar još jednom - 8:12 je i minutu odmora zove Guillaume Gille.

21' Ispada lopta Gottfrdssonu, na drugoj strani spašava Palicka i prolazi Claar za 8:11.

20' Guigou se upisuje, krasna asistencija iza leđa od strane Mahea.

19' I evo Švedske na 7:10. Krasan prolazak Lagergrena za seriju 4:0.

18' Palicka zatvara jednu francusku akciju, i jedni i drugi već imaju jako puno tehničkih pogrešaka.

17' Dugo je trajao švedski napad za plus dva, na koncu su i prošli do crte pa iznudili sedmerac kojeg je iskoristio Wanne. Sada je 7:9.

15' Brzo poravnanje preko Lagergrena, Mem je blokiran, a onda Wanne za 7:8. Preokret u desetak sekundi pa onda i nova greška Francuza.

14' Sedmerac za Francusku, Fabregas je izborio i to, ali i žuti karton za švedskog braniča. Mahe to koristi, vode Tricolori sa 7:6. Serija je to 3:0.

13' Obrana francuske radi, ali onda i zaustavljena francuska kontra Guigoua i Abaloa, dvojca u poznim godinama koji još uvijek mogu brzo trčati i vući u leđa...

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

12' Izjednačuju Francuzi iz krasne akcije, Abalo još jednom zabija na asistenciju Mema i Guigoua. Sada je 6:6 u Kairu.

11' Uspjeli su Šveđani napraviti višak i sa igračem manje, drugi pogodak Daniela Petterssona - 4:6. Evo i Abaloa, iskusno i brzo za novo smanjenje.

10' Sandell je isključen, Švedska ima igrača manje, a to odmah kažnjava Fabregas.

9' Top Carlsbogarda iz daljine - 3:5 za Švedsku. Ovo je išlo čak 114 kilometara na sat.

8' Nova greška Francuza čiji vratar Gerard još ništa nije obranio, a onda i cepelin Dike Mema. Sjajan gol!

7' Nema pogotka, Palicka brani i baca loptu u novu kontru, sjajno to izgleda, Šveđani vode preko Daniela Petterssona - 2:4.

6' Rade Šveđani sada probijanje, Sandell griješi.

5' Abalo je morao na hlađenje, a sedmerac je realizirao Wanne. Mem je u sljedećem napadu smanjio zaostatak na 2:3.

4' Nova obrana Palicke, sedmerac je za Šveđane i francusko isključenje nakon nove kontre.

3' Šveđani vode 2:1 preko Gottfridssona, imali su i kontru za +2 ali nije prošla.

2' Odmah su Šveđani zabili preko Carlsbogarda za 1:0, no brzo uzvraća Fabregas...

17.30 Utakmica je počela!

17.25 Jesu i Šveđani...

17.20 Francuzi su spremni...

17.15 Petnaest je minuta do početka prvog polufinala.


Slijedi nam polufinale rukometnog SP-a u Egiptu. Prvo će na teren Francuska i Švedska.

Šveđani igraju sjajno i već ovako su najveće iznenađenje ovog SP. Imaju šanse za finale u kojem nisu bili od 2001. U polufinalu su nakon deset godina, a ovaj Egipat je za njih očito sretno mjesto, jer su tu prije 22 godine osvojili naslov svjetskih prvaka.

Francuska je naoko iskusnija, ali ne i presigurna i bit će jako zanimljivo vidjeti mogu li na individualnu kvalitetu progurati i ovo protiv jedne momčadi strašnog ritma. I napomena, bez obzira na velike promjene, Francuska je triput u nizu polufinalist SP. I to nešto govori.

image
MOHAMED ABD EL GHANY Afp

Linker
08. svibanj 2024 14:08