ZLATO ZA TRICOLORE

Francuzi nakon produžetka pobijedili Dansku i ušli u anale, Zrnić u All star momčadi

Rukometaši Francuske obranili su naslov svjetskih prvaka pobijedivši u finalu SP-a u Švedskoj reprezentaciju Danske 37-35. Tricolori su do zlata stigli nakon produžetka
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 30. siječanj 2011. 20:26

Francuski rukometaši pobijedili su u dramatičnom ogledu nakon produžetaka Dansku sa 37-35 (31-31, 15-12) u finalu 22. Svjetskog prvenstva u Švedskoj...

Iako su Danci pokleknuli tek u dodatnih 10 minuta igre, mora se reći da je pobjeda Francuske pred više od 12.000 gledatelja u Malmö Areni potpuno zaslužena. Francuska je tijekom svih 60 minuta izgledala kao momčad koja će obraniti naslov svjetskog prvaka. Danska u osnovnom dijelu utakmice nije imala niti jedno vodstvo, povela je samo jednom (33-32) u prvom produžetku.

Osvojili su Francuzi svoj četvrti naslov svjetskih prvaka, čime su se izjednačili sa Šveđanima i Rumunjima. Francuzima je ovo ukupno osmo odličje sa svjetskih prvenstava, jer su uz četiri zlata osvojili još jedno srebro i tri bronce.

Francuska je u drugom dijelu prvog poluvremena serijom 4-0 pobjegla na prednost 13-9 u 25. minuti. Na odmoru su Francuzi vodili s 15-12 uz veliku partiju Karabatića. U nastavku su Francuzi održavali prednost od tri pogotka razlike do 42. minute, a onda su Danci počeli topiti zaostatak, te su u 49. minuti izjednačili preko Mikkela Hansena na 24-24. Francuzi su opet pet minuta prije kraja imali dva razlike. Danci su ih još jednom ulovili, ali niti jednom u prvih 60 minuta nisu poveli. U posljednjoj minuti je Nikola Karabatić zabio za 31-30, ali je Bertrand Gille zaradio isključenje pet sekundi prije kraja. Spellerberg je preko loše postavljenog francuskog bloka uspio svladati Omeyera i odvesti utakmicu u produžetke.

Danska je u prvom produžetku golom Knudsena stigla do prvog i jedinog vodstva 33-32. No, Karabatić je poravnao, a Guigou je iz kontre opet vratio prednost ''tricolorima''. Christiansen je pogodio za posljednje izjednačenje na utakmici (34-34), a onda je Fernandez s dva uzastopna gola, iz sedmerca i iz igre, prelomio utakmicu na stranu Francuza.

Fenomenalni Nikola Karabatić, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača prvenstva (naš Vedran Zrnić izabran je u najbolju sedmorku), predvodio je svoju reprezentaciju s 10 pogodaka. Michael Gigou dodao je sedam golova, Luc Abalo 5 golova, a Bertrand Gille četiri. U Danskoj je prvi strijelac bio Mikkel Hansen s 10 golova. Lars Christiansen zabio je pet pogodaka.

Inače, 23-godišnji Hansen je sa 68 golova i najbolji strijelac prvenstva. Francuski 53-godišnji izbornik Claude Onesta je svoju momčad doveo do četvrtog uzastopnog zlata na velikim natjecanjima. Francuzi su nakon olimpijskog zlata u Pekingu 2008. uzeli svjetsko u Hrvatskoj prije dvije godine, pa europsko lani u Austriji, a poker zlata kompletirali su u Švedskoj.

Francuska je ovom pobjedom izborila i izravni plasman na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, dok će Danska morati u kvalifikacije.

SP rukometaša, finale:

Francuska – Danska 37-35 u produžecima (31-31)

za 3. mjesto:

Španjolska – Švedska 24-23

Zrnić u idealnoj momčadi, Karabatić MVP

Hrvatski reprezentativac Vedran Zrnić izabran je u idealnu, All Star postavu Svjetskog prvenstva rukometaša u Švedskoj...

U izboru Međunarodne rukometne federacije (IHF) Zrnić, rukometaš Bundesligaša Gummersbacha, je tako službeno imenovan najboljim desnim krilom turnira.

U momčadi su dva Francuza: golman Thierry Omeyer (Kiel) i kružni napadač Bertrand Gille (HSV). Na desnom krilu je Norvežanin Harvard Tvedten (Valladolid), dok vanjske pozicije zauzimaju Danac Mikkel Hansen (Kopenhagen) lijevo, Šveđanin Dalibor Doder (Minden) u sredini, te Islanđanin Alexander Petersson (Füchse Berlin) desno.

Čak petorica iz All Star momčadi turnira igraju u Njemačkoj. Doder ktome za 2. Bundesligaša Mindena.

Najkorisnijim igračem turnira proglašen je Francuz Nikola Karabatić. IHF, međutim, All-Star momčad običava sastaviti bez najboljeg igrača.

Najbolji strijelac Svjetskog prvenstva sjajni je 23-godišnji Danac Mikkel Hansen sa 68 golova u deset utakmica.

Linker
18. svibanj 2024 18:44