Josip Ergović (lijevo)
 Ivan Ćosić/RK Nexe
AMBICIOZNI ŠEF

Gazda kluba koji želi srušiti vječnog prvaka Hrvatske: ‘Uložili smo više novca nego bilo tko u državi‘

‘Nitko nigdje u ni jednom sportu nije tako nedodirljiv. Čestitam, no generalno to nije toliko dobro‘
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 11. travanj 2021. 21:47

- Nezadovoljni smo odlukom HRS-a kojom je odgođena Paket 24 Premijer liga. Ovo je nije dobro za Savez, klubove i igrače koji marljivo treniraju i prihvaćaju rizik moguće zaraze korona virusom. I mi, kao i svi drugi klubovi, imamo u prvom planu zdravlje naših igrača, ali štetno je odigrati 12 utakmica u 30 dana. Prvenstva se ne prekidaju u ostalim dvoranskim i momčadskim sportovima kao što su košarka, odbojka ili futsal, a u isto će se vrijeme ipak odigravati utakmice SEHA lige. Temeljem svega, možemo zaključiti da iza ove odluke stoje nečiji partikularni interesi. Igračima nekih klubova ističu ugovori 30. svibnja te je moguće da će ligu nastaviti u izmijenjenom i oslabljenom sastavu što nikako nije korektno prema njima... - dopis ovakvog sadržaja uputio je Josip Ergović, predsjednik RK Nexe nakon što je UO HRS-a na duže vrijeme suspendirao domaću rukometnu ligu.

"Spuštanje lopte"

"Nečiji partikularni interesi" jasno upućuju na to čiji su. Ergović nakon dvije prespavane noći i dalje stoji iza napisanog i izrečenog:

- Znao sam i pretpostavljao sam da će odluka biti takva, no najvažnije se boriti za svoje stavove. Od nekih stvari ne mogu odstupiti i znam da ću na dugoročne staze uspjeti. Ne bih ulazio u daljnje polemike, odlučeno je kako je odlučeno, no puno je nelogičnosti u onome što je odlučeno.

Ergović je stvarno za "spuštanje lopte", no taksativno je nabrojio sve ono što ga muči u spomenutom slučaju:

- Stav HRS-a je da ćemo sve srediti i procijepiti sve sudionike igre, igrače, suce, mjeritelje vremena...do 19. svibnja, a sve govori u prilog tome da je u ovom kaosu s Astra Zenecinim cjepivom prilično upitno. Suprotno propisima EU i našeg stožera je i to što se svi moraju procijepiti, a neki igrači već imaju antitijela. Oni koji to eventualno odbiju, morat će donijeti negativne PCR testove stare ne više od 48 sati. Tu je i činjenica da se su i svi ženski i 70 posto muških klubova bili protiv odgode, a onda sam na glasovanju samo ja bio protiv od 11 prisutnih članova UO-a. Tu je onda jasno da u UO-u koji određuje predsjednik HRS-a ne sjede predstavnici klubova i njihova se volja ne poštuje. Nadalje, nakon sjednice UO-a održana je i Skupština HRS-a i tom prilikom članovi uopće na licu mjesta nisu obavješteni o odluci UO-a. Dosta je još toga. Recimo - u međuvremenu se odvija i U-16 prvenstvo za djevojke i U-17 za muške, a oni ne moraju biti cijepljeni jer su maloljetnici izuzeti...Dalje, SEHA liga se normalno nastavlja; kako je to u skladu s ovom odlukom o prekidu PH?! Tu su, znači, neki drugi motivi u igri.

Sporna pitanja

Da, puno je toga spornog, pitanje je kako će HRS stvarno procijepiti sve dionike igre. No, Ergović ne želi dalje, kao i mnogi drugi, boji se kako će sve na kraju ispasti. "Iskreno sumnjam", zaključuje Ergović.

Tako je, kako je, Nexe će ispuniti sve obaveze. Planovi su sljedeći:

- Malo ćemo u ovom prvom periodu odmoriti igrače i ići u mini pripreme za nastavak prekinute sezone. Oporavit će se i nama neki igrači te ćemo i mi jači ući u završnice natjecanja u Kupu i PH. Bit ćemo, bolji, no sad smo zaista bili u odličnom ritmu, tako mi je rekao naš trener. U svakom slučaju, kao i svake godine, želimo neki trofej.

Zaista ambiciozno pored vječitog prvaka, no Ergović ima argumente, naravno i ambicije:

- Ja sam već punih 16 godina u klubu, obitelj je u RK Nexe u tom periodu u klub uložila preko 10 milijuna eura, više nego bilo tko u Hrvatskoj. Više nego svi ostali zajedno, usudio bih se reći. Mislim da zaslužujemo nešto više, ako ni zbog čega drugog jer smo ove godine osvojili praktično sve bodove za nacionalni i klupski rejting. Hrvatska je trenutačno na osmom mjestu, a već deveto ne vodi u Ligu prvaka. Da, ambiciozni smo i želimo konačno neki trofej, želimo nešto više i u Europi, u europskim kupovima.

U Nexeu ne žele ništa preko noći, ulaganja traju godinama:

- Klub je na viskom nivou, želimo uspjehe, ali naša je ideja vodilja razvoj igrača, ulaganje u mlade, naša je ideja stvaranje reprezentativaca. Želimo postati - i na dobrom smo putu - da postanemo jaki rukometni regionalni centar za cijelu Slavoniju u kojoj imam puno kapaciteta. I na prostoru šire regije smo aktivni, pojačavamo se ponekad igračima sa strane, ali nam je najvažnija naša škola, naša djeca. BiH, Srbija, Mađarska, Crna Gora, i na tim smo prostorima aktivni.

Ergović je mišljenja da je Nexe ponekad bio "ispod radara" i da je više Nexeovih igrača moglo ući u reprezentaciju:

- Moglo im se dati ponekad i više šanse, no tako je kako je. I to nam je motiv, želimo da što više naših igrača bude bliže reprezentaciji.

PPD Zagreb tu je ipak broj jedan:

- Naravno, ponekad se čini da je nedodirljiv, to je klub - ne samo u rukometnim okvirima - koji je svjetski rekorder u momčadskim sportovima. Nitko drugi ni u jednoj zemlji i ni u jednom sportu nije toliko nedodirljiv. Čestitam im na tome, ali nije u tome sve. Dobro je imati jaki klub, no generalno gledano, to i nije toliko dobro. Ostali nam klubovi gube na vrijednosti, trebalo bi biti još nekoliko nositelja kvalitete. Bojim se da ćemo postati uskoro druga rukometna klasa, kao Slovačka, koja ima samo taj jedan pravi klub Tatran.

Ergović nije jedini u kritici, mnogi dijele njegovo mišljenje.

- Trebali bismo raditi više zajedno, treba napraviti strategiju razvoja rukometa, treba više ulagati u mlade. I na široj društvenoj razini treba djelovati na strategiji finaciranja sporta. Posla je puno, a vremena malo; bojim se da ne idemo u dobrom smjeru. No, to se ne odnosi samo na rukomet. Opet naglašavam, ne krivim nikog, ne napadam, ali trebali bismo zajedno unaprijediti cijeli sustav. Trenutačna je situacija loša, sve se u većini klubova svodi na volju i želju, na entuzijazam pojedinaca zakljubljenika u rukomet kakav sam i sam.

Linker
24. travanj 2024 00:38