ODLIČAN POČETAK

Golužina Hrvatska puno obećava - Rumunji u Karlovcu nastadali sa -12!

Nekoć slavna i velika Rumunjska pokazala se kao vrlo čvrst protivnik, koji ipak nije mogao ugroziti puno kvalitetniju Hrvatsku. Na kraju je utakmica završila sa 34-22
Piše: Alen MaričićObjavljeno: 29. listopad 2010. 00:05

Službena premijera Slavka Goluže na izborničkoj klupi završila je uvjerljivom pobjedom Hrvatske. Iako je na početku, zbog vrlo čvrste igre rumunjske ubrane, izostala brzina i kombinatorika koja krasi igru naše reprezentacije, a time i realizacija, Hrvatska je u kvalifikacijama za Europsko prvenstvu u Srbiji izborila važnu pobjedu koja će joj dati samopouzdanje u predstojećim utakmicama. Prepuna dvorana u Karlovcu nosila je naše rukometaše do uvjerljive pobjede i svi, od gledatelja do izbornika, mogu biti zadovoljni načinom na koji je Hrvatska otvorila kvalifikacije.

Nekoć slavna i velika Rumunjska, četverostruki svjetski prvak, no, već dvadeset godina bez medalje s velikog natjecanja, bila je ravnopravan suparnik tek do polovice prvog dijela utakmice i nije mogla ugroziti puno kvalitetniju Hrvatsku. Agresivnom igrom u obrani držali su se na jednom ili dva gola zaostatka do 18. minute, kada golom Štrleka odlazimo na tri gola prednosti (10:7). Najopasniji u redovima gostiju bio je desno krilo Ghionea, odličan tehničar koji je u prvom dijelu utakmice zabio pet golova i bio nerješiva enigma za vratare naše reprezentacije. Početne minute protekle su u ravnopravnoj igri. Povela je Hrvatska golom Štrleka no Rumunji odmah uzvraćaju. Igralo se gol za gol sve do devete minute kada Kopljar zabija za prvo vodstvo od dva gola razlike. Rumunjska nakon toga više nije uspjela poravnati rezultat. Uspjela se približiti na jedan gol zaostatka, no nakon 18. minute igrači Hrvatske postaju efikasniji i stvari polako dolaze na svoje mjesto. Do kraja prvog dijela uspjeli smo otići na pet golova razlike, a da je bilo malo više preciznosti prednost je mogla biti i puno uvjerljivija. U prvih 30 minuta s vanjskih pozicija zabijali smo sedam puta, dok smo u kontrama imali realizaciju 4/5.

Drugi dio utakmice započinje golom Štrleka za 17:11, no Rumunjska uzvraća golovima Jurce i Ghionee. Odlično je krenuo Štrlek. Zabija za 22:15 i Hrvatska je u 40 minuti prvi put imala 7 golova prednosti. Kako je vrijeme odmicalo koncentracija Rumunja bivala je sve manja. Puno su griješili, do 40. minute skupili su čak 15 izgubljenih lopti, a nestala je i agresivnost kojom su jedno vrijeme parirali Hrvatskoj. Hrvatskoj koja je u drugom dijelu igrala puno bolje. Nastavila je brzim i učinkovitim kontrama, u kojima su se najviše istaknula naša krila Čupić i Štrlek, uništavati Hrvatsku. i Kada je u 44. minuti Čupić zabio za 10 golova prednosti (26:16), izbornik Rumunjske Vasile Stinga morao je zatražiti time out jer je njegovoj momčadi prijetila prava katastrofa. Katastrofu, međutim, nisu uspjeli izbjeći. Hrvatska je u narednim minutama golovima Zrnića, Kopljara i odličnog Manuela Štrleka, koji je zaslužio epitet igrača utakmice, povećala prednost na ogromnih 13 golova razlike, što je na tribinama, ali i na našoj klupi, izazvalo veliko oduševljenje. Imali su preko 20 izgubljenih lopti i potpuno su pokvarili dojam koji su ostavili na početku susreta. Ako je i bilo skepse uoči utakmice, ona je nakon karlovačkih 60 minuta nestala. U prvoj utakmici pod vodstvom Slavka Goluže, Hrvatska je demonstrirala odličnu igru i ostvarila visoku pobjedu.

Hrvatska - Rumunjska 34-22

KARLOVAC - Dvorana kraj Korane. Gledatelja 2.500. Suci: Canda i Brunovsky (Slovačka).

HRVATSKA: Šego (5 obrana), Alilović (5 obrana), Ninčević, Balić 1, Vori 4, Duvnjak 2, Lacković 5, Zrnić 2, Kopljar 7, J. Valčić, Vuković, Buntić, T. Valčić 1, Štrlek 6, Čupić 5(1), Sulić, Gojun 1. IZBORNIK: Slavko Goluža.

RUMUNJSKA: Popescu (5+1), Novanc 2, Fenici, Jurca 2, Ghionea 7(1), Sania 3, Sabou 2, Ciobanu (4 obrane), Ciubotariu, Savenco, A. Stamate 3, J. Stamate 1, Toma, Csepreghi, Simicu 2, Georgescu. IZBORNIK: Vasile Stinga.

SEDMERCI: Hrvatska 1 (2), Rumunjska 1 (1).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 2 minute (Vori), Rumunjska 2 minute (Jurca).

Linker
04. svibanj 2024 01:01