GORAN MEHKEK Cropix
EUROPSKA LIGA

Gromovi kreću u novu europsku avanturu: ‘Nadam se da ćemo pokazati svoje pravo lice‘

‘Igrači rade jako dobro, trebali bismo izgledati dobro, brzo i kvalitetno‘, kaže Branko Tamše
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. listopad 2023. 23:26

Rukometaši Nexea polako završavaju pripreme za novu europsku avanturu, ove godine izravno su uvršteni u skupinu Europske lige. Tim povodom razgovarali smo s Brankom Tamšeom, slovenskim stručnjakom koji uspješno vodi Gromove iz Našica te je s njima prošle godine ostvario i povijesni uspjeh, plasman na Final Four Europske lige.

Jeste li zadovoljni pripremnim razdobljem, jeste li obavili sve što je bilo planirano?

- Možemo biti zadovoljni, mislim da smo više-manje odradili sve što smo imali u planu. Pripreme su bile jako kvalitetne, odradili smo puno utakmica i sve osim Veszprema smo dobili. Rezultat, naravno, nije bio prioritet, iako je svaku utakmicu dobro pobijediti, no u prvom planu bilo je uigravanje jer smo dobili puno novih igrača. Dosta smo se bavili taktikom, kako u obrani, tako i u napadu. Isprobali smo sve moguće varijante u različitim postavama od utakmice do utakmice, tako da je to bilo dosta dobro – rekao je Branko Tamše.

Početkom rujna krenulo je natjecanje u Premijer ligi, Našičani su dosad ostvarili svih pet pobjeda (KTC, Poreč, Dubrava, Metković, Rudar), no susreli su se i s prvim problemima.

- Ušli smo u natjecateljski ritam, međutim pojavile su se i neke ozljede koje su došle s treninzima i utakmicama, ali je i izvan toga bilo izostanaka. Kadar nam je od 2. kola bio smanjen, posljednja tri kola odigrali smo bez puno igrača iz prve momčadi. Neki od njih se polako vraćaju nakon ozljeda, neki još ne. Dali smo puno prilike našoj mladeži iz druge ekipe, te su njih čak šestorica odigrali relativno puno minuta. Neke su odigrali dobro, neke ne, no generalno gledajući sve smo te utakmice odigrali uspješno. Na trenutke sam bio jako zadovoljan, isto tako su se pojavljivale i neke situacije koje ne bih želio vidjeti. No, i to je sastavni dio sporta, iako bih želio da dođemo u neku konstantu i da imamo što manje oscilacija kroz 60 minuta igre. Sigurno da se još nismo u potpunosti ‘ulovili’ u samoj igri, ali smo na dobrom putu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Najveći je problem s kružnim napadačem Markom Račićem.

- On ima nezgodnu ozljedu, mora mirovati neko vrijeme i raditi po posebnom programu, dok se nadam da će svi ostali uskoro biti na raspolaganju. Mi smo dobri kad smo svi na okupu, iako se prijašnjih godina pokazalo da se mora bez onoga koga nema. Svaki igrač nam je jako bitan za Europu, no samo ako je u natjecateljskoj formi i ako ima ritam utakmica.

Dobili ste iskusne i kvalitetne igrače, kakav pomak oni mogu donijeti u odnosu na prošle sezone?

- Svi pričaju o iskusnim igračima, pritom se naglašavaju Marko Bezjak, Lovro Jotić, Manuel Štrlek itd. Svi su oni igrali u velikim klubovima, po rezultatima i po novcu većima od Nexea, ali ja sam sve te igrače osim Štrleka već ranije trenirao i znam što mogu očekivati od njih i što oni mogu nama pružiti. To već i pokazuju, a kad smo već kod toga, mogu spomenuti da je Lovro Jotić nedavno dobio kćerku i da sam mu dao 14 dana slobodno. Prije svega sam čovjek i znam što to znači igračima pa sam ga pustio da bude sa svojom obitelji, iako smo u tom trenutku imali vrlo malo igrača na raspolaganju. Tu su i Adir Cohen te Gal Marguč koji iza sebe ima 10 sezona Lige prvaka s Celjem. Znam kako se svi ti igrači ponašaju u određenim trenucima, a i oni znaju da nisu došli u Našice uživati i odmarati se, nego raditi i napraviti puno toga za ovaj klub. Moram reći da predstavljaju velik uzor mlađim igračima i to je jedan veliki plus.

image
VLADO KOS Cropix

Kako će izgledati Nexe u novoj sezoni?

- Želio bih da odigramo kompaktnu, dobru i jaku obranu s golmanima na čelu. Imamo par inačica koje ćemo koristiti tijekom sezone, a naš forte je tranzicija, kontra i polukontra, a ako primimo gol i brzi centar. Puno smo radili na tome, kao i na postavljenom napadu na razne zone. Radimo na tome da u napadu imamo različita rješenja, a imamo i različite profile igrača koji u datim trenucima mogu rješavati situacije koje će nas dočekati na terenima širom Europe i Hrvatske. Jako važna je i tranzicija u obranu, sve to radimo iz dana u dan na treninzima. Sigurno da će biti i nekih minusa, ali nastojimo da toga bude što manje iako je to jako teško jer je sport živa materija te se mogu dogoditi i neke nepredviđene stvari. Moram reći da igrači rade jako dobro, te bismo trebali izgledati dobro, brzo i kvalitetno. Mogu obećati da ćemo se boriti maksimalno i da ćemo dati sve od sebe na svakoj utakmici kako bismo došli do ostvarenja ciljeva koji nisu mali, no osobno smatram da oni uvijek trebaju biti postavljeni visoko. Tako ćemo se i ponašati, sa željom da zadovoljimo našu publiku u dvorani, kao i one ljubitelje rukometa koji nas prate putem televizijskih ekrana. Ispred nas je sigurno zanimljiva i uzbudljiva sezona, nadam se da ćemo u njoj pokazati svoje pravo lice i da ćemo puno puta razveseliti naše navijače.

Europska liga je pred vratima, što možete napraviti u skupini sa Skjernom, Bragom i Povazskom Bystricom?

- Želimo nastaviti s dobrim igrama u ‘premijerki’, ali želimo se u što boljem svjetlu pokazati i u Europi. Format Europske lige od ove sezone je malo drugačiji, od šest ekipa četiri su išle dalje. Prošlih godina smo zasluženo bili u osmini finala, četvrtfinalu te na Final Fouru ovog natjecanja, a do svega toga stigli smo preko pretkola. Sad smo zahvaljujući koeficijentu izravno uvršteni u skupinu u kojoj su četiri kluba od kojih dva prolaze dalje. Svaki bod bit će jako bitan, a skupina je jako dobra, izjednačena. O Skjernu neću trošiti puno riječi, oni su naš ‘stari znanac’, prošle sezone smo igrali s njima. Jako kvalitetna ekipa koja dolazi iz Danske, rukometne zemlje, a koju smo dobili i doma i vani s dva projektila Severca na kraju tih utakmica. No puno toga smo morali uložiti u te dvije pobjede, te je Skjern sigurno jedan od glavnih kandidata za prolaz skupine. Braga je ekipa koju sam imao prilike gledati, igraju kvalitetan i dobar rukomet, dok Povazska Bystrica ima par iskusnih igrača koji su se vratili u Slovačku, tako da su sve tri ekipe jako dobre i u svakoj utakmici morat ćemo pokazati sve što znamo.

Što će biti ključno za prolaz?

- Puno čimbenika će odlučivati, od dnevne forme pa do ozljeda, a naša je želja, kao i ostalih ekipa, da prođemo skupinu. Prije svega ćemo morati biti fokusirani i koncentrirani, s puno samopouzdanja i vjere u našu ekipu, raditi što manje pogrešaka i iskoristiti svaku suparnikovu pogrešku. Morat ćemo odigrati čvrstu obranu, jako dobro se vraćati i ispoštovati sve ono što ćemo vidjeti u analizama. Na kraju krajeva, zbog toga igramo i treniramo, zbog toga se žrtvujemo i nadam se da ćemo u tim utakmicama ujedno i uživati. Imamo iskusne igrače i ako ćemo biti na optimumu, možemo se nadati najboljem.

Je li došlo vrijeme i za prvi trofej, što je već neko vrijeme velika želja svih u klubu?

- Zagreb je vječiti prvak i ima jako kvalitetnu momčad svake godine te barem dvostruko veći proračun od nas. Pokazali su to i u Ligi prvaka gdje su deklasirali norveškog prvaka, sastav s puno zvijezda. Mi ćemo ići iz utakmice u utakmicu, zasad je još rano za razmišljanje o njima. Imamo veliku želju puno toga napraviti, svaki trener i svaka ekipa žele biti najbolji. Ne osjećam preveliko opterećenje, pokušat ćemo svoje zadatke odraditi kako najbolje možemo. Ako će se sve to poklopiti, onda se imamo pravi nadati i nekom većem ostvarenju – zaključio je Branko Tamše.

Linker
04. svibanj 2024 23:44