ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
NOVA RUKOMETNA BAJKA

Hansen izgubio pet kg, ‘patio‘ na wc-u, ali i zabio 19 u trenucima odluke. Novi junak oduševio izjavom...

Najbolji rukomet na svijetu igra reprezentacija pod vodstvom Nikolaja Jacobsena...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 02. veljača 2021. 15:03

Danci igraju najbolji rukomet na svijetu. Nije mi lako to reći, jer da ih nešto volim baš i ne, ali to je tako. Dva su razloga, sjajan momčad i dvije top klase, klase Mikkela Hansena i Niklasa Landina koje u teškim trenucima nose prevagu, što se savršeno pokazalo u završnici.

Egipat su prošli teško, na penale, Španjolsku još teže makar u 60 minuta, a Švedskoj nisu dali da potrči i stopirali su ih na 24 gola, a tako Švedska teško pobjeđuje. Sva tri puta glavne role je imao netko od njih dvojice.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Nikolaj Jacobsen trener je koji savršeno prepoznaje rukomet, trener čije reakcije s klupe Danskoj daju sigurnost. Neće ga izbaciti iz takta ni kada ključni pivot u 20. minuti ima duplo isključenje, ni kada Svan ispadne u 15. minuti zbog ozljede, pa na desno krilo gurne Gidsela, a s Orisom nađe 5 komada koji ih drže u prvom dijelu, ni kada Landinu ne ide, pa stavi Möllera, ni kada Holma treba pretvoriti u senzaciju s klupe, ni kada Mikkela Hansena treba preseliti na desnog vanjskog, ni kada Hald Jensen triput ne prelomi utakmicu... Savršeno je to nekad briljantno krilo vuklo poteze s kojima je Danska došla do svjetskog trona po drugi puta u nizu, po čemu se izjednačila sa Švedskom, Rumunjskom i Francuskom. Bilo je to veliko trenersko nadigravanje s Riberom i Solbergom u kojem je Jacobsen odnio pobjedu, baš kao i njegovi momci na terenu.

Proslava s nekoliko piva

Imali su odgovor na sve, a falio im je mozak momčadi Rasmus Lauge, nije bilo ni Henrika Tofta Hansena, ni Lindberga... Mogao je plakati, ali nije, jer Danska nije Jacobsen, već sustav rukometa koji daje puno mladih igrača koji su svjetski vrh. I gledaju više kadetski uzrast u kojem su uvijek u polufinalima, jer u juniorskom se već bitno okreću seniorskom rukometu i zato brzo dolaze na scenu, makar i preskakali neko natjecanje.

Danski BT je za ocjenu 10 Nikolaja Jacobsena objasnio:

- Učitelj Jacobsen je ponovio! Čovjek je briljantan! Nije izgubio utakmicu na Svjetskom prvenstvu kao danski nacionalni izbornik. Vau!

Doista, na prošlom SP Danske je imala učinak 10/10, a sada 9/9 i to je doista impresivna stvar.

Jyllands posten otišao je korak dalje napisavši:

- Na zlatnoj slici Nikolaja Jacobsena vide se tragovi Ulrika Wilbeka - naglašavajući sjajan odnos stručnjaka koji je stvorio danski rukomet i onog koji danas vlada svijetom.

- Ponosan sam jer smo to ostvarili nakon lanjskog neuspjeha na Euru i ušli u povijest svjetskog rukometa. Dečki, uzmite nekoliko piva u hotelu i idemo kući - rekao je Nikolaj Jacobsen.

A njegove najveće zvijezde...

image
Mikkel
Hansen
afp

- Pronašli smo neke snage za koje nismo znali da ih imamo. Bili smo disciplinirani i kada nije išlo ubacili igrače, Orisa, Gidsela, Holma, da to riješe umjesto nas koji smo trebali - rekao je na kraju priče trenutno službeno prvi rukometaš svijeta Niklas Landin.
Mikkel Hansen nikad se tako nije veselio kao sada nakon naslova. Inače, uvijek mrk ili zamišljen sada je plesao po svlačionici.

- Zašto mi je najdraže? Jer se osjećam kao da sam osvojio SP za mlade, što mi je bilo prvo. Toliko su nam donijeli mladi igrači da sam oduševljen i to je najbolje saznanje ovog natjecanja, savršen motiv za dalje.

Kući na PlayStation

Rekli su mu da djeluje lagano?

- Kako ne, skinuo sam pet kilograma, nisam baš bio oduševljen švedskim stolom u hotelu - zaključio je Hansen koji je zbog crijevne viroze neke utakmice preskočio i vrijeme provodio u toaletu, ali je kada je trebalo u zadnje dvije zabio 19 komada.

Za mnoge je apsolutni junak SP 21-godišnji Mathias Gidsel koji je tijekom natjecanja u Egiptu samo dobio dodatnih 40.000 pratitelja na društvenim mrežama. A kada su ga pitali nakon finala što bi sada, zaključio je:

- Jedva čekam vratiti se kući, zaključati se i igrati Play Station - što je izazvalo opći smijeh.

Tradicionalnog dočeka u Kopenhagenu nisu imali, jer za to u ovom trenutku nije bilo mogućnosti. I ta slika je ustvari najveća šteta ovog prvenstva, prazne tribine, ali Dancima ipak puna srca na kraju. Blago njima.

Linker
19. travanj 2024 13:58