CROPIX
‘NOVO‘ LICE NA CRTI

Hoće li on donijeti osvježenje u reprezentaciji? ‘Izbornik me želi iskoristiti i u napadu i u obrani‘

‘Nema straha za naš napad, imamo dobar kadar igrača, a naša vanjska linija je stvarno super‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 08. studeni 2021. 22:48

Hrvoje Horvat, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, jasno je uoči priprema prošli tjedan naglasio kako će fokus biti na obrani. Ljubomir Vranješ, izbornik Slovenaca, svoje je pripreme uvelike potrošio na istu stvar - obranu. I onda međusobni susret u kojem su izbornici trebali vidjeti kako su igračima “sjele” stvari koje su uvježbavali završi s 34:31. Broj golova će jasno reći koliko su obrane bile čvrste i neprelazne, s obje strane.

No, dobro, Slovenci nas manje zanimaju, a kad je riječ o našima, koliko god je obrana većinom sličila na Ementaler logično je da treba vremena da neke stvari sjednu. Previše je tu bilo novih igrača, novih kombinacija, previše mijenja tijekom utakmice da se isproba što više kombinacija i igrača da bi ta obrana u nedjelju bila ono što bi trebala biti - naša najjača snaga. I zato, iako je Horvat odmah nakon susreta rekao “moram se čak malo i preispitati gdje sam fulao u ovim pripremama”, razgovor koji je obavio s igračima nije bio jedan od onih iz kategorije “ribanja”.

- Imali smo kratki sastanak, izbornik je rekao da je uglavnom zadovoljan voljom i htijenjem, a segment obrane nismo dobro odradili. Ali dobro je da se dogodilo sad jer imamo dosta vremena u kojem možemo analizirati što treba popraviti i u sljedećim tjednima ćemo to sigurno napraviti na temelju video snimaka i razgovora - kaže Leon Šušnja, jedan od onih koji bi trebao donijeti osvježenje u igru naše reprezentacije.

On nije klinac, nije mu ni reprezentacija novost, 28 mu je godina, skupilo se već i iskustva, ali povremene ulaske i sudjelovanje na pripremam pivot poljske Wisle želi pretvoriti u stalni boravak u najboljem društvu.

A da su napad odigrali za plus, a obranu za minus, igrači su bili svjesni i bez razgovora s izbornikom.

- Meni je dovoljno da sam u kadru i da imam priliku pokazati se. Utakmicu smo dobro odradili napadački, a obranu smo trebali malo bolje odigrati. Nju doista nismo odradili kako treba, ali tu nam fali malo vremena da se novi dečki uigraju sa starijima.

Vanjska linija je super

Ali nije zabrinut, nimalo kad je obrana u pitanju.

- Bit će to dobro nakon još 5 do 10 treninga, siguran sam. Bitno je da smo se trudili i dali sve od sebe. Falila nam je gustoća, kroz više vremena zajedno dobiva se i sigurnost sa suigračima u obrani i sve će to doći na svoje.

U napadu ne bi trebalo biti problema?

- Nema straha za naš napad, imamo dobar kadar igrača, a naša vanjska linija je stvarno super.

image
CROPIX

Hoće li super biti i pivoti?

- Mislim da smo i na toj poziciji dobro pokriveni. Zapravo, mislim da smo u napadačkom segmentu na svim pozicijama dobri.

Od vas se očekuje, ako smo dobro shvatili, da odradite posao u obrani, ali i da se na vas može osloniti u napadu.

- Razgovarao sam s izbornikom i želi me što više iskoristiti i u napadačkom dijelu i obrambeno. Obrana je ono što se prvo očekuje od mene, ali i tranzicija i napadački dio, naravno ne 60 minuta, jer u napadu imamo Šipića koji je sjajan i koji ima svoju ulogu.

A da Šušnja može napadački pridonijeti pokazao je i s učinkom 4/4 protiv Slovenaca.

- Je, na kraju je obrana bila lošija, a napad bolji.

Stalna veza s izbornikom

Kao i cijeloj momčadi, takva utakmica. Čini nam se kako jedva čekate da se opet okupite i da to sve doraditi do prave razine.

- Iskreno, ja jedva čekam da sve to krene. Želim otići na to prvenstvo i biti dio toga.

Prije toga će biti još dosta spomenutih razgovora i analiza s izbornikom tijekom idućih tjedana koje će igrači provesti u svojim klubovima. Stalno ste u vezi s izbornikom?

- Je, imamo dosta razgovara, barem dva-tri puta između akcija. Izbornik nam kaže svoje viđenje, pošalje nam nekoliko videa kako vidi napad, kako vidi obranu, pa razgovaramo, pita nas i što mi mislimo i mislim da imamo jedan stvarno dobar odnos s izbornikom.

A kakav je odnos s pomoćnim trenerom?

- Super - nasmijao se Šušnja.

Pomoćni trener je Ivano Balić, a imati njega na treningu je...

- Baš je uživanje kad je s nama na terenu. Čovjek je najveći ikad i drago mi je da je tu, da nam može pomoći.

Koliko on uopće priča? Znamo da ga izvan terena nije baš lako natjerati da “razveže jezik”, a kako je to na treningu?

- On kad nam govori sve kaže vrlo jasno i konkretno. I kaže sve što treba. Doista je dobra atmosfera s njim i izbornikom.

Ne sumnjamo za atmosferu, ali sve najviše zanima može li ova reprezentacija na Europskom prvenstvu biti konkurentna za vrh.

- Mislim da imamo dobru reprezentaciju, sad smo se i pomladili, a imamo igrače koji igraju na vrhunskoj razini u svojim klubovima i to samo treba prenijeti u reprezentaciju. Ako budemo igrali obranu kako treba možemo sa svakim. Ne treba zaboraviti ni to da je prvenstvo u Mađarskoj, znači blizu, a svi znaju koliko smo mi jači uz potporu navijača. Da, mislim da se možemo boriti sa svima.

Želio bih skinuti Kielce

Da nije bilo ozljede Tina Lučina, na ovim pripremama bi bila čak tri igrača Wisle. Ovako su bili Šušnja i Lovro Mihić, a našem pivotu je žao što nije bilo i mladog srednjeg vanjskog.

- Tin je ozlijedio tetivu prsnog mišića, mjesec dana je aut, a ima sreću da nije ništa otišlo u ramenu. On je odličan mladi igrač, puno je naučio u Španjolskoj i pokazalo se da mu je odlazak bio dobar izbor. Može igrati u oba smjera, u klubu igra u obrani na četvorki i to radi super.

A kako je vama u Wisli?

- Sve je u redu, imam ugovor još godinu i pol, a za dalje ćemo vidjeti. Zadovoljan sam što se tiče klupskih ciljeva i rezultata, samo bih želio da taj Kielce nekako skinemo u Poljskoj. Mislim da imamo ove sezone najveću šansu to napraviti, imao širi kadar igrača od njih i realne šanse su da im uzmemo nešto.

Linker
13. svibanj 2024 23:49