Lino Červar bez dlake na jeziku
 ANTE CIZMIC/CROPIX
SRAMOTNA IZJAVA

‘Hoće li takvi tipovi odlučivati kako ćemo mi igrati ili drugi suditi?‘ Lino Červar ‘poderao‘ kolegu!

"Nije me iznenadila ta reakcija danskog trenera. To je nedopustivo!"
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. prosinac 2020. 08:02

Sljedećeg će mjeseca Hrvatska ponovo pulsirati u rukometnom ritmu. Iz Egipta, sa Svjetskog prvenstva ali muškaraca. Tamo će s klupe nacionalnim rukometnim orkestrom dirigirati Lino Červar. Strateg koji je nerijetko ukazivao i na neke, najblaže rečeno “čudne igre Skandinavaca”. Primarno glede suđenja, kriterija i k tomu slično. Kada je to Lino kazivao, nisu se baš svi niti u našoj državi s njime slagali, ali kada pogledate, pročitate izjave izbornika danske ženske vrste, onda lagano slažete kockice i o mentalitetu “prosvijetljenih sjevernih Europljana” koji i nisu baš toliko pršteće kulture i uljudnosti kada im stvari krenu mimo njihove volje.

- Nije me iznenadila ta reakcija danskog trenera. Sada se možemo samo prisjetiti nekih naših utakmica, pa i finala, još iz doba dok je Ivano Balić igrao pa na ovamo. Prisjetiti i priupitati je li naše zaustavljanje u nekim finalima bilo samo zato jer nismo mogli napraviti taj zadnji korak ili su baš ovakvi tipovi poput Jensena odlučivali - bez dlake na jeziku će izbornik muškaraca, Lino Červar.

image
VLADIMIR IVANOV/CROPIX

- Hoće li dakle takvi tipovi odlučivati kako ćemo mi igrati, kako će netko drugi suditi? Neke zemlje stvarno jesu naučile unaprijed kako će se igrati, što će se tolerirati. To je nedopustivo. Ja sam bio taj koji se uvijek žalio na suđenje. Pojasnit ću i zašto. Zato jer rukomet ima neka konzervativna pravila u kojima je interpretacija rukometnih pravila u ovisnosti o subjektivnoj prosudbi sudaca. To nigdje u svijetu nemate. Klasičan primjer otvaranja prostora manipulacijama. Dok se to ne riješi, nema napretka. Ja bih volio da mi u rukometu imamo egzaktno vrijeme posjeda lopte, kao što postoje u košarci i još nekim sportovima. Je li to 20 ili 25 sekundi, sad nije bitno, ali da postoji točno određeno vrijeme. pa ćemo se pripremiti za to, a ne da suci imaju svoje tumačenje. Ili recimo probijanje. Ono se može suditi kao ponekad sedmerac, ponekad probijanje. To su 2 gola u pitanju! Drastična razlika. Ima još takvih primjera. Zaključno, ovo njegovo ponašanje, danskog izbornika... ono sigurno da izlazi iz okvira fair-playa. Da on ne vidi i kvalitetu, ali i toliko pozitive, osmijeha koje su pokazale djevojke, da on to kao trener, sportski pedagog ne vidi... Žalosno.

Dosta o Danskoj, idemo o rukometu. Vaše viđenje naših djevojaka?
- Prvo, treba pozdraviti fantastičan uspjeh. Kolega Šoštarić, kao jedan vrijedan trener, izniman radnik i stručnjak koji se dokazao u klupskom radu, zaslužuje sve komplimente. Ova naša reprezentacija nije nikoga ostavila ravnodušnima. Drugo, raduje me da su neke stvari iz naše muške vrste prešle i na žensku. Nas isto krasi veliko zajedništvo. Tako treba nastaviti, a sada jasno imaju i jedan teži zadatak. Ovo se mora pretvoriti u kontinuitet. Ova medalja im treba biti poticaj da već na sljedećem natjecanju igraju jednako važnu rolu, da ne ispadne da su “plesale samo jedno ljeto ili prosinac” - zaključio je izbornik Kauboja, Lino Červar.

Linker
20. travanj 2024 14:03