ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
IZBORNIK O DEBAKLU

Horvat nakon groznog poraza: ‘Za ovo danas nema opravdanja! Znali smo već nakon Francuske što slijedi‘

‘Nismo podcijenili Crnu Goru, ali ništa nije išlo kako smo se dogovorili‘, rekao je Mirko Alilović.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. siječanj 2022. 17:14

Hrvatski rukometaši nakon poraza od Crne Gore (26:32) izgubili su praktički sve šanse za prolazak u polufinale Europskog prvenstva. Nakon loše utakmice na otvaranju drugog kruga Eura u Budimpešti bilo je igračima i izborniku Hrvoju Horvatu teško stati pred kamere i mikrofone, ali mora se to odraditi - i u pobjedi i u porazu. Ovaj poraz zasigurno spada u one teže, kad je hrvatski muški rukomet u pitanju.

- Otvorili smo dosta nervozno, nismo uspjeli igrati našu igru, strpljivo, gol po gol, do zicera. Htjeli smo ih slomiti u pet-deset minuta, a onda je obranio njihov vratar dosta toga što nam je unijelo nervozu. Promijenili smo obranu, izlazili dublje, ali onda su nam zabijali izvana. Zaslužena pobjeda Crne Gore - započeo je izbornik svoje izlaganje.

Nikako nismo uspijevali smanjiti zaostatak u kojeg smo upali sredinom prvog poluvremena. Već nakon prvog crnogorskog odvajanja nismo se vratili, za to je najzaslužniji crnogorski vratar Nebojša Simić koji je upisao sjajnih 15 obrana.

- Nervoza je bila prisutna, na početku smo fulali nekoliko otvorenih šansi. Nismo se trebali obazirati na to da gubimo. Dogovorili smo se da nećemo gledati semafor. Mi imamo puno mladih, Crna Gora puno iskusnih igrača koji znaju odigrati jednu šahovsku partiju kakvu se danas trebalo odigrati. Nismo ih podcijenili, imali smo želje, ali nema opravdanja za ovo. Ovo nije ono kako bi trebali izgledati da budemo pravi.

Sada su nam izgledi za prolazak u borbu za medalju svedeni na čistu teoriju...

- Matematika je sada takva, mi smo odmah nakon Francuza znali da ulazimo u nokaut-fazu i da nas svaki poraz udaljava od borbe za medalju. Primarno, moramo se skupiti, bolje izgledati. Moramo biti onakvi kakvi smo bili u prvoj fazi natjecanja - zaključio je Horvat.

image

Hrvoje Horvat

ATTILA KISBENEDEK Afp

Nakon utakmice u RTL-ovom studiju hologramski se javio Mirko Alilović, povratnik u redove Kauboja...

- Okolnosti su takve da nisam zamišljao povratak u reprezentaciju. Došao sam spasiti što se spasiti da. Puno je igrača došlo tek sinoć. Što je tu je, izgubili smo, moramo naći razlog poraza i krenuti dalje. Mislim da se Crna Gora suočila s koronom prije prvenstva, tako da su 90 posto kompletni došli ovdje. Mi smo promijenili već 15 igrača tijekom prvenstva. Oni su odradili dio priprema zajedno, prvi krug su igrali svi, a mi improviziramo. Naravno, to nije opravdanje za poraz. Ušli smo mlako, oni su otvorili sjajno, vidjeli su da mogu. Sve im je ulazilo, nosila ih je atmosfera... I završilo je tako kako je.

Ovo je drugi krug. U Szegedu je bilo malo drugačije nego danas pred praznim tribinama. Sve smo to znali, na to smo upozorili i mlade igrače. Neki prvi put osjete ovo u životu. Sada moraju naučiti kako živjeti s time. Treba naći razlog za ovo. Znali smo da su Crnogorci dobri, nismo ih podcijenili. Danas su bili bolji protivnik i treba im čestitati - rekao je Mirko Alilović.

Pitanje Aliloviću iz RTL-ovog TV-studija postavio je i Goran Šprem, stručni sukomentator. Jesmo li bili premekani prema vanjskim pucačima Crne Gore?

- Upozoravali smo na igru Branka Vujovića i Grbovića s pivotom. Kad prođu takve 2-3 akcije s pivotom, ostaje im otvoren prostor za vanjske šuteve. Imali smo u prvom poluvremenu napad da smanjimo na tri razlike, otišli su nam na šest. Vraćali smo se, mučili, ali oni su bili u ekstazi i euforiji. Sve im je ulazilo. Nismo puno ni zatvorili pivota, Grbović je opet prolazio - nastavio je Alilović.

Linker
26. travanj 2024 12:47