Miranda Tatari Šimunović, sportska direktorica Podravke Vegete
 RK PODRAVKA
ONA JE LEGENDA

‘Hrabro srce‘ se pokazalo kao najbolji izbor! Ona je ta koja će vratiti klub na staze stare slave

Podravka je trebala svog arhitekta, kreatora sportske politike koji će vući prave poteze
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. svibanj 2020. 22:04

Podravka Vegeta najtrofejniji je hrvatski ženski rukometni klub i jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportskih kolektiva uopće. Osvojio je Ligu prvakinja i Superkup 1996. godine, 25 titula prvakinja Hrvatske i 23 kupa. Bilo je u protekla tri desetljeća uspona i padova, kriznih razdoblja i borbi za opstojnost kluba, ali i lijepih trenutaka na terenu i izvan njega, još nekoliko europskih finala...
Kad je u klubu pred nešto više od dvije godine otvoreno radno mjesto sportske direktorice i kad je posao dobila Miranda Tatari Šimunović, napisali smo da je to ispravan potez. Podravka je trebala svog arhitekta, kreatora sportske politike koji će vući prave poteze, pronalaziti kvalitetne igračice i stručno osoblje, ali i unaprijediti rad u rukometnoj školi koja je imala rezultate u mlađim kategorijama, no (pre)malo je igračica dolazilo do prve ekipe.

Temeljite promjene

I doista, Podravkino “hrabro srce” i kapetanica reprezentacije pokazala se kao prava osoba na pravome mjestu. Prvi potez bio joj je dovođenje Ruskinje Aljone Ihnjeve iz Vardara. Zahvaljujući Ihnjevoj, Podravka je u prvenstvu nadvisila Lokomotivu, a u finalu Kupa je poražena protiv istog suparnika, između ostalog zbog toga što se Ihnjeva ozlijedila u prvom poluvremenu.
Ulazak u novu sezonu značio je temeljite promjene. Otišlo je dosta igračica, angažirane su nove, a promijenjen je i kompletan stručni stožer osim “vječnog” fizioterapeuta Bojana Savića.

image
Cropix
ZELJKO HAJDINJAK

Dugo se nagađalo o tome tko bi mogao postati novi trener, na kraju je Miranda u Koprivnicu, na iznenađenje mnogih, dovela Zlatka Saračevića koji je prvi put počeo raditi u ženskom rukometu. Bio je to pun pogodak, stigao je sjajni hrvatski olimpijac s igračkim renomeom i karizmom, javnosti još bliži zbog svojih stručnih i duhovitih komentara u prijenosima reprezentativnih utakmica. No, najvažnije je da je novi trener napravio značajne pomake na planu igre i rezultata.
Sve to pratila je i jaka podrška sponzora, a svaka od novih igračica dala je svoj doprinos u podizanju ekipe na višu razinu. Uz Ihnjevu, za novu sezonu angažirane su Čigirinova, Jožekova i Holešova, na gol je umjesto Kapitanović stigla Risović, vraćena je Zadravec, a najveće otkriće bila je Dejana Milosavljević, vanjska igračica pristigla iz Koke koja je brzo stekla i status stalne reprezentativke.

image
Tatari Šimunović svakako uživa respekt među igračicama
PODRAVINA.NET

Ušla je Podravka u Ligu prvakinja kroz kvalifikacije, potom igrala i skupinu EHF kupa i zastala u četvrtfinalu protiv Herning-Ikasta. Iskorak je bio očit, no za novu sezonu trebalo je napraviti nadogradnju. Iz Krima su dovedena odlična pojačanja Tjaša Stanko i Labrina Tsakalou, Holešovu je na lijevom krilu zamijenila Mugoša.
Nije bilo sreće u ždrijebu skupina Lige prvakinja, ali ni s ozljedama. Ianasi i Zadravec ozlijedile su koljena, Debelić lakat. Sportska direktorica imala je rješenja za kvalitetne zamjene, pa je na desno krilo iz igračke mirovine vratila Anetu Benko (kojoj je bila kapetanica u reprezentaciji), na crtu iz Nantesa dovela Aneju Beganović.

Opet puna dvorana

Ipak, vrhunac je bilo dovođenje sjajne angolske desne vanjske Azenaide Carlos, koju su bezuspješno pokušavali angažirati ugledni europski klubovi poput Budućnosti i ostalih. Na kraju je uspjela Tatari Šimunović i to zahvaljujući svojim ruskim vezama iz Astrahanočke, gdje je provela jedinu sezonu izvan Koprivnice. Carlos je protiv Thüringera pokazala da je pravo pojačanje, no Podravkin europski put zaustavila je viša sila.
U svakom slučaju, Miranda je pokazala viziju i sposobnost. Uz snažnu podršku vodstva kompanije Podravka, kao i lokalne zajednice i pune dvorane na europskim utakmicama, koprivnički klub vratio se na staze stare slave. I na njima namjerava i ostati jednom dok se sve vrati u “normalu”. I dok ova kriza za neke ženske rukometne klubove u Europi znači povratak u realnost zbog ranijeg prekomjernog trošenja, za Podravku bi ona mogla biti prilika za dodatni iskorak jer se ona nije razbacivala velikim ugovorima, odnosno trošila je koliko je mogla i imala...

Linker
24. travanj 2024 08:27