Luka Šebetić (arhiva)

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
‘OSUĐEN NA ČEKANJE‘

Hrvat jedva spasio živu glavu, vratio se u Zagreb i traži novi klub: ‘Nevjerojatno što se sve izdogađalo‘

Sve se činilo idealnim, a onda je krenulo nizbrdo. Prvo se ozlijedio i ostao bez nastupa na Euru...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. ožujak 2022. 09:14

Luka Šebetić imao je strašan peh protekle sezone. Naš reprezentativni ljevak napustio je Francusku u želji da zaigra Ligu prvaka i sreću pronašao u Ukrajini, u dresu Motora iz Zaporožja. Sve se činilo idealnim, imao je minute, bio sve bolji, a onda je krenulo nizbrdo. Prvo se ozlijedio i ostao bez nastupa na Euru u Mađarskoj, a nakon toga počeo je ukrajinski rat u kojem je spašavao živu glavu, a onda ostao silom neprilika i bez kluba. I tako je protekla dva i pol tjedna u Zagrebu, čeka rasplet situacije da bi povukao nove poteze.

Obitelj na sigurnom

Protekli tjedan proveo je na priprema reprezentacije u Varaždinu. Dobro mu je došlo nakon prisilne stanke koju je imao i ne voli se sjećati ni povratka u Zaporožje nakon posljednjeg gostovanja u Kielcu, ni slijetanja u Kijev, ni odlaska busom u Zaporožje, ni odlaska iz Ukrajine u koloni sa suigračima Malasinskasom i Molinom, ni prelaska granice s Moldavijom da bi se konačno dočepao mira. Stvarno, šokantna godina, nešto o čemu nije mogao ni sanjati.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

- Da, stvarno nevjerojatno što se sve izdogađalo. Sada je najvažnije da smo i obitelj (supruga i troje djece) i ja na sigurnom, pa ćemo vidjeti kako će se sve rasplesti.

Povratak u Francusku?

Dobro su vam došle ove reprezentativne pripreme?

- Da, jako dobro, jer dva i pol tjedna prije toga nisam igrao rukomet. Trebalo mi je dva dana da osjetim to ponovo, jer rukomet je specifičan sport u tom smislu. Sada je sve OK. Zdravlje je OK, drago mi je da sam se vratio nakon što nisam mogao na Euro.

Kako to sve izgleda?

- Iskreno, jako dobro i nadam se samo da će tako ostati. Svima nam je pasalo malo ovakvog ritma u ovom dijelu sezone. Jedino je šteta da nismo bili kompletni, no to je već stalna situacija, ovisna samo o imenima. Mislim da imamo sve i uvjeren sam da ćemo to i pokazati, makar nakon zadnjih rezultata postoji mala skepsa.

Što ćete vi sada, nemate kluba...?

- Sada još apsolutno ništa ne znam, ali je sasvim sigurno da moram igrati i trenirati da bih održao formu i bio na raspolaganju. Situacija je, nažalost, takva da sam osuđen na čekanje, ali vjerujem ne zadugo.

Čujemo da biste mogli nazad u Francusku?

- Kažem, ništa ne znam, prvo treba vidjeti s Motorom što i kako dalje, a tamo je situacija loša, u zadnjih deset dana skoro da i nema komunikacije.

Imate li informacija iz Zaporožja o stanju uopće?

- Znate i sami da nije dobro. U kontaktu sam sa suigračima koji su ostali tamo. Znam da je izraketiran kolodvor, što još ne znam, ali da je dobro - nije. Vidio sam da su neki otišli u Bjelorusiju, jer su tamo doma, ali ostali još nisu nigdje.

Što je sada prioritet?

- Negdje trenirati i to će se nadam riješiti ovih dana, jer bez toga se može funkcionirati. I ovo je već bilo previše.

Mi jesmo favoriti, ali...

Jeste li upoznali Finsku, prvog sljedećeg suparnika naše reprezentacije, u kvalifikacijama za SP 2023.?

- Jesmo, vidjeli smo njihove snimke i oni su selekcija poput mnogih koje se pojavljuju u posljednje vrijeme, kao Nizozemska, sada Belgija. U svakom slučaju imaju Olu Lundgrena, čovjeka koji ih vodi koji je u rukometu prošao sve i zna što radi. Nisu iz najveće klase, ali to ne znači da se smiju podcijeniti ni na koji način. Mi jesmo favoriti, ali to treba i pokazati.

Šebetić je u Motor došao iz francuskog Tremblaya u kojem je nakon odlaska iz Zagreba bio četiri godine. 2020. godine propustio je Euro zbog bizarne ozljede ramena koje je puklo na spavanju, a sada je prije Eura u Mađarskoj u siječnju ozlijedio aduktor i morao odustati od natjecanja. Sada bi sa 27 godina bilo vrijeme da pehovi prestanu i da ga vidimo u pravom svjetlu.

Linker
23. travanj 2024 14:05