Neven Hrupec
 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
POGLED IZ TRENERSKOG KUTA

Hrvat koji je djevojke već vodio: ‘Možemo do finala, a evo i kako! U jednom je elementu naša prednost‘

Na dan polufinala Eura s Francuskinjama porazgovarali smo s negdašnjim izbornikom juniorki.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. prosinac 2020. 14:27

Hrvatska je u polufinalu Eura i to je prava sportska senzacija, a ovih dana posebno uživaju oni koji su već godinama u ženskom rukometu, bilo kao igračice ili pak treneri u brojnim klubovima ili nacionalnim selekcijama. Jedan od njih je i Neven Hrupec, bivši trener Podravke Vegete i Koke te nekadašnji izbornik hrvatske juniorske vrste u kojoj je vodio većinu seniorki iz aktualne postave.

Koprivničanac s master coach diplomom trenutačno je na klupi rukometašica rumunjske Dunaree Braile, s kojima je ostvario povijesni uspjeh plasmanom u skupinu Europske lige. Naravno, pozorno prati zbivanja u Danskoj i ne krije svoje oduševljenje igrama i rezultatima hrvatske reprezentacije.

- Polufinale je apsolutno veliko iznenađenje. Curama i stožeru na čelu s Nenadom Šoštarićem treba odati veliko priznanje, sve su nas začudili svojim izvedbama i ostvarenim rezultatom, skidam im kapu do poda - rekao je Hrupec.

Ističe kako je posebno sretan zbog izbornika Šoštarića.

- Još jednom se potvrdilo da dobar rad uvijek dođe na naplatu, a ovo je kruna njegovog dugogodišnjeg rada. Skroman je, a veliki radnik, i nema trenera koji se bavi rukometom a da od njega nije nešto pokupio ili barem razgovarao s njim o rukometnim temama. Ovo je povijesni rezultat koji će ostati za sva vremena.

Šoštarić najbolje zna

Hrupec je dobar dio aktualnih reprezentativki vodio u juniorskoj selekciji te je na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj 2014. godine prvi put dobio Norvešku u Dugom Selu, da bi kasnije u Koprivnici izgubio od Nizozemske. Sve tri reprezentacije su danas u sličnim sastavima i na Euru.

- To je ključ svega kad su u pitanju naše cure. Imaju veliko zajedništvo, veliko srce, međusobno su jako dobre prijateljice. Osjeti se da dišu jedna za drugu, ostavljaju srce na terenu, igraju s osmijehom i pozitivnom energijom. Za njih je plus bio izostanak bilo kakvog pritiska. Okosnica ekipe igrala je dugo zajedno u Lokomotivi pod Šoštarićevim vodstvom, plus cure koje su stekle veliko iskustvo vani poput Ježić, Mičijević. Debelić je nosila Podravku u obrani i napadu pa otišla u Astrahanočku, Pijević daje vrhunski doprinos na golu. Sve skupa se poklopilo, sad im se vratilo za sve što su prolazile kao klinke. Dugo je u njih ulagano, a one su pokazale da se radom i velikim odricanjem mogu postići velike stvari.

Dočekali smo i dan velikog polufinala s Francuskom.

- Šoštarić najbolje zna kako postaviti igru i taktiku. Moje je mišljenje da ne treba mijenjati ovo što su igrale do sada, odlične su bile naše obrane, i 5-1 i 6-0. Ako ćemo igrati obranu na dosadašnjoj razini, ako ćemo u napadu biti strpljivi i ako nećemo trošiti lopte s kojima bismo im omogućili kontre, tada nismo bez izgleda ni protiv Francuske.

Naglasio je još jedan bitan detalj.

- Na Francuskoj je veliki pritisak, one “moraju” ući u finale. Mi smo rasterećeni i u utakmicu možemo opet ući s osmijehom, a suparnika to može učiniti vrlo nervoznim. Neka naše djevojke samo uživaju u toj velikoj utakmici, vjerujem da u tom slučaju mogu napraviti i rezultat.

Francuska je branitelj naslova i veliki favorit na papiru.

- Očekujem da će se one podići na još višu razinu sad kad su došle utakmice odluke. To je ekipa prepuna odličnih igračica, dugo ih već vodi izbornik Krumbholz, poznaju se do najmanjih sitnica. Ponovit ću, naš veliki plus je da trebamo i možemo igrati bez ikakvog pritiska jer je dosad već napravljena velika stvar za hrvatski ženski rukomet i sve nas koji u njemu radimo ili smo nekad radili.

Možemo u finale

Francuska je, nakon Norveške, najteži suparnik s kojim se susrećemo na ovom Euru.

- Imaju toliku kvalitetu da jedna pojedinka uvijek može. Jednom je to Zaadi, drugi put neka od vrhunskih golmanica... Jako su dobre kao kolektiv, uigranost im je velika prednost. S druge strane, mi nemamo jednu ili dvije igračice o kojima sve ovisi, nego u svakoj utakmici iskoči netko drugi. Ako svaka od naših djevojaka pruži svoj doprinos, i šansa za prolaz u finale će nam biti veća - zaključuje Hrupec.

Linker
25. travanj 2024 04:32