Mario Šoštarić (desno)

 FRANK MOLTER/Dpa Picture-alliance Via Afp
UBOJITO DESNO KRILO

Hrvat koji je napunio mrežu PSG-a u Ligi prvaka: ‘Trener mi je rekao da je ove sezone većina toga na meni‘

Iako Pick Szeged kod kuće nije uspio pobijediti Parižane, Mario Šoštarić (30) imao je odličan učinak
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 17. rujan 2023. 10:31

Mario Šoštarić bio je najbolji hrvatski reprezentativac u prvom kolu nove sezone Lige prvaka. Nažalost, njegov Szeged dobru njegovu igru nije okrunio bodovima protiv pariškog stroja, PSG je odnio bodove iz Mađarske. U poprilično izjednačenom susretu Szeged je poražen dva gola razlike, no dojam koji su ostavili protiv favorita je vrlo povoljan.

Momčad je na kraju prošle sezone doživjela bitne promjene. Najveća je da je nakon deset godina klupu napustio Španjolac Juan Carlos Pastor. Otišao je i naš Mirko Alilović s gola, dok je na desnom krilu u Bitolu preselio Bogdan Radivojević, pa je Šoštarić izbio u prvi plan, što je i zaslužio, čak više u eri prethodnog trenera. I odmah na startu je s realizacijom 9/11 (sedmerci 6/7) protiv jedne od najmoćnijih europskih momčadi pokazao što to znači.

U reprezentativni dres došao je u eri Hrvoja Horvata, od dolaska Gorana Perkovca je Šoštarić standardni reprezentativac, čija nam igra daje neke nove drugačije mogućnosti i zato je jako važno da dobro igra u Ligi prvaka.

- Dobro, igrao sam dosta prije, ali ove sezone je većina na meni, tako je rekao i trener. Očekujem od sebe da budem konstantan. Eto u prvoj utakmici Lige prvaka sam to uspio. Imali smo tešku utakmicu prije toga i kod Ferencvarosa i sve skupa bilo je OK.

Pretrpjeli ste velike promjene ove sezone?

- Trener Pastor je otišao nakon 10 godina u klubu, otišlo je doista iskusnih igrača koji su davali širinu momčadi, ali ovi koji su došli su se brzo uklopili. Naš Jelinić igra odlično dvojku u obrani, brzo se uklopio, Kalaraš koji je došao iz Bundeslige s ranijim iskustvom Vardara jako je bitan za obranu, Imsgaard je OK na golu, treba mu malo vremena, ali na nama koji smo dugi niz godina tu ja da pomognemo što više možemo.

image
FRANK MOLTER/Dpa Picture-alliance Via Afp

Razlika između Pastora i Karpatyja?

- Sve je opuštenije, više trčimo, taktika ne ide u detalje kao kod Pastora, pa možda neki igrači bolje reagiraju. Zadržali smo, naravno, puno toga od trenera s kojim smo radili deset godina. Mislim da je sada OK.

Jedino skupina Lige prvaka nije baš OK?

- Ove godine je skupina jako teška, sljedeći tjedan smo u Kielu, pa nam dolazi Aalborg... Stvarno je jaki raspored, svi žele biti među prva dva sastava da izbore lakši put prema Kölnu koji planiraju. Zato mi je žao da nismo uzeli bod kod kuće, jer smo ga zaslužili. Bit će teško, to je jedino što je sigurno.

PSG je bio veliki izazov na startu, dok Šoštarićevi savjeti mogu dobro doći Zagrebu koji sljedeći tjedan gostuje kod Raula i njegovih momaka...

- Protiv Pariza je bilo dobro, ali nekoliko naših pogrešaka, nekoliko pogrešaka sudaca u važnim trenucima... Izdržali smo trčati sa Steinsom 60 minuta. Fizički smo pokazali dobru pripremu. PSG je ozbiljna momčad. Steins drži sve konce u rukama, igraju brzo polukontru i kontru. To su savršeno radili protiv Nantesa u Superkupu kada su ih razbili 10 razlike, tu se sve super vidi. Steins odlično radi sa Syprzakom. Pravi višak na njegovom povratnom bloku, Prandi nije bio tu, Holm još ne igra, pa je Nikola morao više, odličan je bio dojučer naš Tonnesen...

Kako je bilo napadati parišku obranu?

- Luka, Nikola i Grebille su tu bili u sredini, mi smo se dosta orijentirali na Grebillea. Globalno, nismo imali problem s njihovom obranom, ali u nekim trenucima Palicka i Green su obranili više od naših vratara i to je jedan detalj koji je isto bio presudan.

Jesu li vas iznenadili ostali rezultati prvog kola?

- Ne bih rekao, nisu to iznenađenja, jer je Aalborg bitno pojačan sa Vlahom, Nilsonom, Haldom i Landinom, a Kielce je vio bez Wolffa za kojeg se zna što znači za tu momčad. U našoj skupini rekao bih očekivane pobjede Kiela i Kolstada, u onoj drugoj nije me iznenadila pobjeda Veszprema u Magdeburgu, jer imaju super momčad i možda su po njoj i prvi favoriti ove sezone - zaključio je Mario Šoštarić.

Linker
12. svibanj 2024 15:11