Matija Gubica s hrvatskim reprezentativcem Igorom Karačićem
 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
Oni su svjetska elita

Hrvati briljirali u jednoj od najluđih utakmica ikad, a sada im se smiješi i veliko finale SP-a!

Slavonski sudački dvojac sjajno je odradio jednu od najtežih utakmica Svjetskog prvenstva
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 28. siječanj 2021. 18:25

Ima i rukomet svoj VAR. Zove se VPS (Video Proof System), ne koristi se tako često kao u nogometu, već samo na velikim natjecanjima. Pomogao je VPS i hrvatskim sucima Matiji Gubici i Borisu Miloševiću, koji su u srijedu na Svjetskom prvenstvu u Egiptu imali zahtjevan zadatak arbitriranja u četvrtfinalnom ogledu između branitelja naslova Danske i domaće reprezentacije.

image
Matija Gubica i Boris Milošević
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Utakmica je otišla u produžetke, a najbolji danski rukometaš Mikkel Hansen napravio je glupost koja je njegovu reprezentaciju mogla skupo stajati. Naime, tri minute prije kraja prvog produžetka Danska je imala napad koji su Gubica i Milošević prekinuli zbog pasivne igre.

Nakon sudačkog zvižduka Hansen nije spustio loptu, nego ju je bacio prema krilu i ona je završila u autu.


Pravila rukometne igre su u takvim situacijama jasna, riječ je o diskvalifikaciji zbog vrlo grubog nesportskog ponašanja. U poglavlju 8.10, član C, stoji:


''Ako u posljednjih 30 sekundi utakmice, dok lopta nije u igri, igrač ili službena osoba fizički sprječava ili vremenski zadržava suparnika pri izvođenju bacanja kako bi ga onemogućila da puca na vrata ili da dođe u očitu prigodu za pogodak; igrač/službena osoba koja je načinila prekršaj se diskvalificira i dosuđuje se sedmerac za protivnika. To se odnosi na bilo koji oblik ometanja (npr. onemogućavanje kretanja, prekid dodavanja, ometanje primanja lopte, ne ostavljanje lopte)''.

image
Matija Gubica i Boris Milošević
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix


Naši stručnjaci s kojima smo razgovarali ne smiju javno istupati u medijima, no svi su nam potvrdili kako je osječki sudački par reagirao odlično. Pogledali su snimku situacije, pažljivo su je par puta analizirali zajedno s delegatom, te su Hansenu pokazali crveni karton, a Egiptu dosudili sedmerac iz kojeg je Sanad pogodio za 34:34 i novi produžetak. Sve je tu bilo po pravilima, baš kako treba, kao i kod sedmerca koji su na isteku vremena dobili Danci. Bila je to slična situacija, s tim da su ovaj put igrači Egipta ometali izvođenje slobodnog bacanja sekundu prije kraja posljednjeg produžetka.

image
AFP


Obrambeni igrač bio je na manje od tri metra od izvođača slobodnog bacanja, te je Magnus Landin realizirao penal i Dancima osigurao raspucavanje sedmeraca nakon kojih su izborili polufinale. Pokazalo se i na ovom egipatskom primjeru koliko tehnologija može biti korisna u sportu kad se ispravno koristi, za razliku od, primjerice, nogometnog VAR-a u HNL-u posljednjih dana.


Da su Gubica i Milošević u konkretnim situacijama donijeli neke druge odluke, njima bi utjecali na rezultat i otvorili prostor za žalbe. Hansen je u žaru borbe vjerojatno zaboravio na pravilo koje je uvedeno prije četiri godine, kasnije se suigračima ispričao zbog svog propusta, a imao je i sreće jer je njegova momčad ipak prošla dalje, a domaćin SP-a ispao je prvi put prije polufinala nakon 2003. godine i Portugala.


Osim što su već više od desetljeća najbolji hrvatski rukometni suci, Gubica i Milošević spadaju u svjetsku elitu. Suci ne osvajaju trofeje, ali im se svaki nastup u finalu velikog natjecanja može računati na taj način. A naš slavonski dvojac iza sebe već ima tri finala Lige prvaka, dva finala Svjetskog prvenstva i jedno finale Europskog prvenstva.


Finale Olimpijskih igara još im je jedini nedosanjani san, a ispravne odluke u zahtjevnom četvrtfinalnom dvoboju vjerojatno su ih uvrstile među glavne kandidate za suđenje finala u Egiptu. Jasno, izglede im je popravilo i ranije ispadanje Hrvatske s turnira, to je također važan čimbenik u njihovoj priči...

Linker
26. travanj 2024 22:05