ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
ŽDRIJEB KVALIFIKACIJA

Hrvatska će već u subotu saznati protivnike za Svjetsko prvenstvo: Ovo je najteži mogući scenarij

Ždrijeb europskog play offa kvalifikacija za SP bit će održan u Budimpešti 29. siječnja u 15.30 sati
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. siječanj 2022. 12:12

29. siječnja, pretposljednjeg dana Eura u Budimpešti će biti ždrijeb play offa europskih kvalifikacija za nastup na SP u Švedskoj i Poljskoj. Podsjetimo, prvih sedam mjesta u Poljskoj nosi mjesto u kvalifikacijama za nastup na Olimpijskim Igrama u Parizu. Tamo će uz šest sastava iz tih kvalifikacija biti kontinentalni prvaci, svjetski prvak sljedeće godine i domaćin Francuska.

E sad, na SP nastup imaju domaćini Švedska i Poljska, te Danska kao aktualni svjetski prvak. Sa ovog Eura na SP idu tri ostale najbolje reprezentacije, a sigurne u tom slučaju sada su Španjolska, te Francuska ili Island. Treći će biti odlučen u utakmici za 5. mjesto na ovom Euru.

U ždrijebu play offa devet je parova podijeljih u dva pota. U prvom su selekcije iz drugog kruga Eura u Mađarskoj i Slovačkoj - Francuska/Island, Hrvatska, Crna Gora, Nizozemska, Norveška ako ne bude peta, Njemačka, Rusija, Češka, Srbija i Mađarska.

Taj play off ima svoj uvod u ožujku u kojem će igrati selekcije podijeljene u dva pota, a onda će pobjednici njihovih utakmica biti protivnici selekcija iz spomenutog kruga u travnju.

U drugom potu bit će oni koji su se na ovom Euru oprostili nakon prvog kruga plus oni koji su to izborili kroz kvalifikacije. To su Austrija, BiH, Bjelorusija, Litva, Makedonija, Portugal, Ukrajina, Slovenija i Slovačka.

A u trećem potu će ih čekati Švicarska, Belgija, Estonija, Farski otoci, Finska, Grčka, Izrael, Italija i Rumunjska.

Dakle prvo se spajaju pot 2 i 3, pobjednici se sudaraju s timovima iz pota 1 s tim da se uzvrat igra kod reprezentacija iz pota 1. Devet pobjednika tih susreta ići će na SP, uz Dansku, Švedsku, Poljsku, Španjolsku i najboljeg iz kruga Francuska/Island/Norveška.

Zaključak, ne treba sumnjati u Sloveniju i Portugal koji su mogući najjači protivnici na putu prema SP. Ni drugo nije lako, ali je svakako lakše od ovog izbora u kojem će trebati i malo sreće.

Linker
26. travanj 2024 01:58