VLADIMIR SIMICEK Afp
Povratak rukometne sile

Hrvatska im je nanijela povijesni poraz, pali su na dno, a danas opet sanjaju o europskom i svjetskom vrhu

Domaćin sljedećeg SP dogodine napreduje s novom i talentiranom mladom generacijom igrača
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. siječanj 2022. 21:42

Poljska je velika sportska nacija. Imaju ozbiljnu rukometnu ligu u kojoj su klubovi dobro složeni. Mi poznamo Kielce i Wislu, ali je uz njih još puno dobrih i stabilnih što ih svrstava u ponajbolje lige u Europi. To je sustav sporta u toj velikoj zemlji u kojoj rukomet nije izuzetak.

Početkom 90-tih Bogdan Wenta, njihova najveća rukometna legenda, počeo je razmišljati da bi se doma mogao stvoriti rukometni brend. I polako su počeli stvarati, da bi dosegnuli zlatne trenutke čija će imena zasjeniti i poljske velikane Jiriyja Klempela ili Bogdana Wentu.

Izbornička lutanja

Tako je prvo stvoreno svjetsko srebro 2007. u Njemačkoj, slijedila je bronca 2009. kod nas, nakon toga europski polufinale u Austriji godinu kasnije, pa još jedna, zaključna bronca velike generacije na SP u Kataru 2015. godine. A kako godine prolaze, igračima je sve teže, pa je postalo i Poljacima.

image

Patryk Rombel

VLADIMIR SIMICEK Afp

Imali su ideju 2016. kroz domaći Euro probuditi ideju ponovo, no nisu uspjeli jer su od nas izgubili doma čak 14 golova razlike. Počeli su lutati, mijenjati izbornike, s lutanjem se izgubilo puno toga, a najviše dobri igrači i poljska je pala. Dogodilo im se da se i ne plasiraju na Euro u Hrvatskoj 2018. i SP u Njemačkoj 2019. godine. Tu su mijenjaći izbornike dotaknuli dno. A onda je odlučeno krenuti ispočetka.

Na čelo je došao 35-godišnji Patrick Rombel iz Kwidzyna i priča je pomalo počela poprimati konture. Vratili su se na Euro, vratili su se na SP, nisu imali vrhunski rezultat, ali su počeli graditi novu priču koja traje već tri godine, a vrhunac će imati dogodine, kada će zajedno sa Švedskom biti domaćini SP rukometaša, koje će ujedno biti i dio olimpijskih kvalifikacija za Pariz 2024. godine. Dakle, išli su ciljano od nule, sada su izborili drugi krug Eura i to je, otkad je Rombel stigao, najveći dosadašnji doseg.

Drugo poluvrijeme

Prisiljeni su stvarati, a to je teško, posebno nakon generacije koja je obilježila svjetski rukomet, sedmorke koja se pamti Szmal - Tluczynski, Jurasik - B. Jurecki - Bielceki, Tkaczyk, M. Lijewski. Bila su to vremena u kojima su svi ti igrači igrali u velikim klubovima Flensburgu, RN Löwenu, Magdeburgu... Wenta je stvorio tada veliku priču i sada Rombel pokušava stvarati drugo poluvrijeme iste. Zasad to nije kvaliteta pred kojom drhti Europa, ali je sve zanimljivije društvo u kojem je uspostavljen red, u kojem dio iskusnih igrača nosi priču, a dolaze mladi koji donose Poljskoj drugu dimenziju i budite uvjereni, iduće će godine na svom SP biti jako jako opasni.

Kao i sve ovdje, ih muči korona virus, pa nisu “u komadu”. Recimo, fali im odlični vratar Adam Morawski, fali im jaki obrambeni igrač Magdeburga Piotr Chrapkowski, fale im igrači za rotaciju kao Adamski, Czuvara, ali i bez njih djeluju jako ozbiljno, igraju intenzivan rukomet i to je neka druga Poljska u odnosu na onu koju bolje poznajemo.

image
VLADIMIR SIMICEK Afp

Momčad nose iskusni igrači, dva krila Wisle, Pzemyslav Krajewski lijevo, koji može igrati i srednjeg vanjskog, te na desnoj strani najlucidniji poljski rukometaš Michal Daszek, koji može igrati i na vanjskom. Tu je još iskusni ljevak Piotr Przybilski iz Azotyja i sjajni visoki pivot igrač PSG-a Kamil Syprzak. Oko te jezgre, u koju sa 28 godina dolazi i vratar Morawski kojeg nema zbog korone, radi se mlada, vrlo potentna momčad koja će stvoriti nove zvijezde poljskog rukometa.

U prvom redu to se odnosi na lucidnog 20-godišnjeg Patricka Oleyniczaka, srednjaka Kielca i 24-godišnjeg dešnjaka vanjskog igrača, Simona Sićka, također iz Kielca. Imaju sve veću minutažu kod Talanta Dušebajeva, a to se jako dobro odražava i na reprezentaciju. Imaju i jedno ekstra mlado desno krilo u Arkadiusu Morytu iz Kielca, koji je već sada ponajbolji strijelac momčadi i Lige prvaka.

Fali im Chrapkowski

Uz tu trojicu na ovom Euru su pokazali vrlo dobri vratarski dvojac, Kornecki iz Kielca i Ziembrinski iz Azotyja, imaju jako dobru obranu s divom Macieom Gebelaom i dobro nam znanin Walczakom iz Vardara, a fali im Chrapkowski. Doveli su vrlo zanimljivog 20-godišnjaka Piotra Jedrasczyka iz Piotrkoewie i ljevaka poljskog porijekla iz Lukemburga koji igra u švicarskom St. Gallenu, Piotra Pietrasika, gurnuli su i Melwina Beckmana, lijevog vanjskog, poljskog porijekla koji živi i igra u Švedskoj.

Poljska radi od temelja, polako i ozbiljno i dogodine će biti vrlo opasna na svom SP i kandidat za jednom mjesto u kvalifikacijama za OI u Parizu. Podsjetimo, sedam je mjesta, ako su među njima svjetski prvak ili kontinentalni prvaci ta se brojka može podići za broj prvaka. Neće biti lak posao dogodine.

Linker
07. svibanj 2024 13:31