IHF/HRS/KOLEKTIFF Ihf/hrs/kolektiff
SP U-19 ZA RUKOMETAŠE

Hrvatska je ostvarila prvi cilj, a sada ide po medalju: Tko razmišlja unaprijed, taj je već u debelom minusu

Hrvatska je s maksimalnim učinkom zaključila prvi krug u Varaždinu i danas pobjedom protiv Slovenije (19.30) može osigurati četvrtfinale
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 07. kolovoz 2023. 09:03

Prvi dio Svjetskog prvenstva mlađih juniora (U-19) koje se igra u četiri hrvatska grada - Varaždinu, Rijeci, Opatiji i Koprivnici završen je u subotu utakmicama posljednjeg kola u svih osam skupina. Nedjelja je bila slobodni dan na SP, a u ponedjeljak i utorak su na rasporedu utakmice drugog kruga za 16 reprezentacija koje su prošle u “glavnu rundu” natjecanja te susreti President’s Cupa za preostalih 16 koje će se do kraja SP boriti za plasman od 17. do 32. mjesta.

Hrvatska je svoj posao u prvom krugu obavila bez greške. Alžir i Ruanda nisu nikakvo mjerilo, ali su naši igrači te dvije utakmice odradili baš kao što je trebalo. Ozbiljno, angažirano, napravili velike razlike i podijelili minutažu između sebe. Portugal je bio puno ozbiljniji test, ali izabranici Kreše Ivankovića su vrlo brzo i u tom susretu preuzeli konce igre potpuno u svoje ruke i ostavili Portugalce bez ikakve šanse što će i potvrditi +7 na poluvremenu i +11 na kraju.

Drugi krug u skupini I Hrvatska počinje s dva boda na svom kontu, kao i Mađarska, dok su Slovenija i Portugal na nuli, a to znači da bi nam pobjeda protiv Slovenije u ponedjeljak u Varaždinu već donijela plasman u četvrtfinale.

Nismo potpuno zadovoljni

Jeste li potpuno zadovoljni onim što je naša reprezentacija pokazala u prvom krugu?

- Nismo potpuno zadovoljni, ali jesmo zadovoljni s ostvarenim prvim ciljem, a to je da smo prošli skupinu i prenijeli dva boda. Sigurno da prve dvije utakmice nisu bile nikakvo mjerilo, ali bilo je to dobro zagrijavanje za malo finale skupine protiv Portugala - kaže izbornik Krešo Ivanković kojeg smo u nedjelju prijepodne prekinuli taman usred analize utakmice protiv Portugala.

- Otvaranje je opet bilo malo teško za nas, nismo se baš dobro snašli u tih prvih 10-tak minuta, ali kad smo promijenili obranu iz 6-0 u 5-1 počeli smo igrati puno otvorenije i agresivnije.

image

Luka Malinarich

IHF/HRS/KOLEKTIFF Ihf/hrs/kolektiff

S čime to niste potpuno zadovoljni u prvom krugu?

- Ima tu još prostora za bolje, prvenstveno u 6-0 obrani. Moramo poboljšati još malo taj središnji blok, malo više izlaziti na igrače i raditi još više prekida, biti agresivniji... Ima još nekih sitnica i u tranziciji i napadu na koje ćemo upozoriti igrače kako bi bili spremni za utakmicu protiv Slovenije.

Ulog u toj utakmici bit će veliki jer bi nam pobjeda već osigurala četvrtfinale.

- Ulog je u svakoj utakmici veliki, bio je protiv Portugala, bit će protiv Slovenije, pa protiv Mađarske, a ako Bog da i kasnije. Mi idemo utakmicu po utakmicu, prva sljedeća je najbitnija, o ostalima se ne razmišlja jer se ni nema vremena razmišljati unaprijed. Niti se to smije jer onaj koji razmišlja unaprijed, taj je već u debelom minusu.

Ako su Alžir i Ruanda bile nepoznanice, doduše lako rješive, Slovenija nam je jako dobro poznata.

- Oni su dobra, borbena ekipa, imaju dobrih pojedinaca koji su dosta jaki i čvrsti u igri jedan na jedan. Istina je da se međusobno jako dobro poznajemo i bit će to sigurno dobra utakmica.

Slovenci i Mađari 20-30% bolji

Dobro poznajemo i našeg drugog suparnika u drugom krugu - Mađarsku. Zanimljivo, ova generacija je s njima igrala i prošle godine na Europskom prvenstvu U18 u skupini drugog kruga. Tada smo ih pobijedili 28:25, ali Mađari su iz prvog kruga donijeli pobjedu protiv Njemačke i u drugom svladali Portugal te kao prvi u skupini prošli u borbu za medalje, a mi smo kao četvrti završili u razigravanju od 5. do 8. mjesta. U polufinalu je od Mađara bila bolja Švedska, a u susretu za broncu Njemačka im je uzvratila za poraz u prvom krugu.

- I s Mađarima se jako dobro poznajemo. Igrali smo i prijateljske utakmice prošle godine s njima, bili smo u prosincu kod njih. Obje naše utakmice drugog kruga bit će zasigurno jako zanimljive i teške, ali na muci se poznaju junaci.

image

Vito Glivetić

IHF/HRS/KOLEKTIFF Ihf/hrs/kolektiff

Koliko su Slovenija i Mađarska bolje od Portugala?

- Mislim da su sigurno bolje 20-30 posto tako da će trebati još više ozbiljnosti i još čvršće i jače igrati. Kako turnir odmiče tako dolaze sve teže utakmice, to je jednostavno tako i moraš biti sve bolji ako želiš doći do nekog rezultata.

Ono što je dobro, u prve tri utakmice vidjeli smo na terenu sve naše igrače i rezultat nije padao kad biste promijenili startnu postavu.

- To nam je i bio cilj od početka jer na velikim natjecanjima ne možeš igrati sa sedam igrača. U kratkom periodu imaš puno utakmica i nemoguće je da jedan igrač igra sve utakmice, a da mu se ne dogodi pad u igri. Kad bi to bilo moguće svi bi igrali u Barceloni. Snaga ekipe je u širini, pogotovo u turnirskom sustavu i mi to za sada dobro koristimo.

Kao i sve, i našeg izbornika je iznenadio rasplet u skupini H u kojoj su u drugi krug prošli Iran i Farski otoci, a Švedska je ispala u President’s Cup.

- Apsolutno, to je jako, jako veliko iznenađenje. Mi smo se baš šalili kako je Šveđanima očito lijepo u Opatiji pa su odlučili ostati i dalje tamo. Šalu na stranu, ali oni su doista najveće neugodno iznenađenje, a ugodno su Česi i Iranci koji igraju jako lijepi rukomet.

Linker
10. svibanj 2024 00:11