Velika četvrtorka francuskog rukometa odlazi u povijest: Cedric Sorhaindo, Nikola Karabatić, Didier Dinart i Daniel Narcisse
 JAVIER SORIANO
PRVENSTVO IPAK SPAŠENO!

Hrvatska je sjajno prošla, evo koje velike zvijezde propuštaju SP! Jedna jaka reprezentacija je pometena

Francuzima će nedostajati Nikola Karabatić, njihovo prvo ime u osvajanju čak 4 svjetska naslova
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 12. siječanj 2021. 21:53

Vodstvo hrvatske reprezentacije na SP u Egiptu vodi 20 izabranih igrača, od kojih će u zapisnik ući njih 16. Izbornik Červar na raspolaganju ima većinu onih koje je planirao, izuzev Luke Stepančića, koji sigurno neće igrati na SP-u. Domagoj Duvnjak i Josip Šarac imali su koronu, no s njima je sve u redu. Igor Karačić i Marin Šego ozlijeđeni su (pubična kost i zglob) te su još uvijek upitni. Ako ih se i bude moralo čekati, preskočit će prvi dio natjecanja, u kojem, realno, i bez njih, naši ne bi smjeli imati problema s Japanom, Katarom i Angolom.

Španjolci bez briga

Situacija je to koja nije nimalo drugačija od onih prije svakog velikog natjecanja. Bez obzira na peh sa Stepančićem, njegov imenjak Šebetić i Ivan Martinović trebali bi jednako dobro zatvoriti poziciju, naročito nakon što je Martinović počeo više igrati obranu.

Ako su naši relativno pošteđeni problema, još su u boljoj situaciji aktualni europski prvaci Španjolci. Naši protivnici u Eurokupu u Poreču (te u odgođenoj utakmici u Madridu), pošteđeni su svih briga. U odnosu na pobjedničku momčad iz Stockholma, izbornik Ribera nema samo Aquinagaldea, svi su ostali na broju. Ribera se i dalje oslanja na iskustvo (Raúl Entrerríos 39 godina, Sarmiento i Viran 38, Guardiola 37, Cañellas 34...), kao i Francuzi, a na SP vodi 18 igrača. Sad kad nema Aguinagaldea, na pivotu ima Figuerasa, Guardiolu i Marchána.

Ako su Španjolci opet favoriti, to su i Francuzi, kao i uvijek, no, njima će, bez obzira što lagano ide kraju karijere (1984. godište), ipak nedostajati Nikola Karabatić, njihovo prvo ime u osvajanju čak četiri svjetska, tri europska i dva olimpijska naslova. Novi izbornik Guillaume Gille, "dojučerašnji" igrač, toga je svjestan.

Nijemci će na SP-u biti najviše oslabljeni. Iako nema zaraženih, korona je "unutra" te je momčad još ranije suočena s poplavom otkaza igrača. Nakon što je Kielov Patrick Wiencek otkazao izborniku, prošlog su tjedna isto učinili njegovi klupski kolege Steffen Weinhold i Hendrik Pekeler, ali i Finn Lemke iz Melsungena. Pekeler je bio jasan:

- Razvoj epidemije zabrinjava me kao oca. Ne mogu ostaviti ženu i djecu u ovom trenutku više od četiri tjedna, rekao je Pekeler.

Izbornik Alfred Gislason ostao je gotovo bez cijele obrane, no kaže da razumije igrače.

Austrijanci su također u drami, nakon ozljede Nikole Bilika, izbornik Aleš Pajovič ostao je i bez Janka Božovića. Igraču Gummersbacha, koji je godinama okosnica, pukla je Ahilova tetiva, te je Pajovič umjesto njega pozvao Maksimilijana Hermana.

Hansen ipak igra

Slovenski izbornik Ljubomir Vranješ, koji se razmeće izjavama da želi zlato, ostao je bez Gašpera Marguča, koji je zbog privatnih razloga otkazao nastup. Urh Kastelic, Tilno Kodrin i njegov pomoćnik Uroš Zorman riješili su se korone.

Najbolji Islanđanin Aron Palmarson neće u Egipat. On je s upitno zdravim koljenom igrao Final Four Lige prvaka i pogoršao ozljedu. Rusija će igrati bez Pavela Atmana, omiljenog igrača izbornika Velimira Petkovića. Kad je već otpao Karabatić, skoro se isto dogodilo i s Mikkelom Hansenom, prvim danskim igračem, no ispala je to "patka".

- Mi u Danskoj, Njemačkoj, Francuskoj... igramo bez gledatelja, koji bi ipak trebali biti prisutni u Egiptu. Ekonomija prije zdravlja, bio je izjavio Hansen za "Jyllands-Posten". No, on ipak ide u Egipat.

Desetak dana prije početka, IHF je bio objavio da će se prvenstvo igrati s publikom u reduciranom broju. Na kraju je ipak odlučeno da gledatelja neće biti. Uslišene su želje igrača koji su se bojali putovati u Egipat. Odluka je u zadnji čas proširena i na novinare.

Linker
24. travanj 2024 19:34