ANTE CIZMIC/CROPIX
VELIKE BRIGE UOČI SP-A

Hrvatska je u ogromnim problemima, Lino Červar objavio: ‘Jako sam zabrinut! Sad nam se i on ozlijedio‘

Počele su pripreme rukometaša za SP koje će se održati od 13. do 31. siječnja, vijesti nisu dobre
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. prosinac 2020. 15:31

Počinju pripreme za SP rukometaša u Egiptu. Tradicionalno skupljanje na Štefanje ovaj puta je bilo u Westinu, a ne u Panorami i odmah su produžili u Poreč gdje će im cijelo vrijeme biti baza.


Drugo okupljanje će biti na Novu godinu. Prvenstvo u Egiptu počinje 13. siječnja i traje do 31. siječnja, što bi ipak trebalo ponuditi naoko dobro vrijeme za pripremu, pod uvjetom da naravno svi koji dođu budu zdravi, a to je u ovom trenutku najteže. Tu nema prognoza.

image
Hrvatska rukometna reprezentacija se okupila i otputovala u Poreč gdje započinje prva faza priprema za nadolazeće Svjetsko prvenstvo
DAMIR KRAJAC/CROPIX


Nema puno vremena za velike zahvate i zato je dobro da se reprezentacija u listopadu ipak skupila na utakmici s Mađarskom, nažalost ne i sa Slovačkom zbog ove nesretne korone zbog koje će sve biti lošije nego inače.


Na prvom okupljanju neće biti “Nijemaca” (Duvnjak, Musa, Mamić, Š. Ivić, Brozović, Marić, Martinović), plus Cindrić i Štrlek koji u Kölnu igraju finalni turnir Lige prvaka, te Karačić, Stepančić koji igraju u Poljskoj i Mađarskoj. Bez 11 važnih jasno je da će prvo okupljanje biti pokušaj da se skupi momčad, vidi kako diše i dočeka naše top igrače. Druga faza kreće od 1. siječnja i na njoj bi reprezentacija trebala biti kompletna.

image
Ivan Ćupić, Zlatko Horvat
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Rukometašice kao uzor

Trebali bismo u pripremama odigrati dva susreta Euro kupa sa Španjolcima, 5. siječnja u Poreču i 9. siječnja u Madridu.
Inače, da podsjetimo - u Egiptu smo svrstani u skupinu C u u kojoj su još Katar, Angola i Japan. Otvaramo 15. siječnja s Japancima, pa svaki drugi dan slijede Katar i Angola. Tri selekcije iz skupine idu u drugi krug, bodovi se prenose, a u drugom krugu bi nas trebali čekati trojka od četvorke Danska, Argentina, Bahrein i Kongo. Nakon drugog kruga prve dvije selekcije izborit će plasman u četvrtfinale.


Dakle, stvar nije previše komplicirana. Dobiti sve u skupini i još dvije u drugoj bilo bi dosta za četvrtfinale, a dobiti Dance bilo bi za broj 1 u skupini, što može a i ne mora donijeti lakše četvrtfinale. Naravno, sve su to planovi, posao je nešto sasvim drugo, a protiv svakog treba biti najmanje oprezan da bi se došlo do konačnog cilja. I to sustavom utakmicu po utakmicu koji su nedavno tako savršeno napravile rukometašice.

Do SP-a tek 20-ak dana

Lino Červar je prema Poreču krenuo iz svog Umaga.
- U ovom trenutku je teško bilo što konkretnije reći, jer nam nedostaje dosta igrača koji su još u punim pogonima u svojim ligama i natjecanjima. Najvažnije da sada dobro vidimo stanje, da vidimo mogućnosti. Ovo je specifična sezona u kojoj se i treniralo i nije treniralo, u kojoj je puno toga bilo izvan ritma, a SP je natjecanje koje nosi puno utakmica i sigurno da će tu trebati donijeti najbolje procjene.

image
Luka Šebetić i Marin Sipić
DAMIR KRAJAC/CROPIX


Koliko god je lijepo biti izbornik rukometaša, toliko je činjenica da u ovom trenutku Lini Červaru nije nimalo lako.
- Puno je problema, previše, čekat ćemo i vidjeti što najbolje u ovom trenutku možemo izvući od momčadi. Sada se ozlijedio i Šego, ozlijeđen je Karačić, Stepančić nije igrao ne znam otkad zbog ozljede. Šarca je zaustavila korona koja je stalna prijetnja, tako da planirati bilo što u ovom trenutku nije mudro. Morat ćemo biti jako strpljivi i vidjeti kako će se sve to razvijati, tko će moći uopće odgovoriti zahtjevima velikog natjecanja. Osim toga igrači su još po klubovima, trojicu očekuje i Final Four Lige prvaka, tako da ćemo tek 1. siječnja kada se okupimo moći kompletnije snimiti situaciju i vidjeti što dalje.


Zabrinuti ste?
- Jesam, ovo je jako loše vrijeme za sport, no znam da ćemo učiniti sve što je u našim mogućnosti da imamo tim za Egipat. Nikad nije bilo lako, ali znam da imamo karakterne dečke i da ćemo strpljivo graditi put. Kako će sve to izgledati, mislim da nitko na svijetu to ne moće predvidjeti u ovom trenutku, makar je do SP preostalo tek 20-tak dana - zaključio je izbornik Červar iz Umaga na Štefanje.

Linker
15. travanj 2024 02:19