Marta Tomac
 CHARLY TRIBALLEAU
NESUĐENA HR REPREZENTATIVKA

Hrvatska ju nije htjela, danas je na suprotnoj strani, ali oduševljena Hrvaticama: To još nisam vidjela!

Nesuđena hrvatska reprezenativka godinama nosi norveški dres i čeka priliku zaigrati na ovom Euru
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. prosinac 2020. 10:50

Marta Tomac norveška je reprezentativka. Trenutno je na tribini u Norveškoj na Euru, čeka priliku kako bi zaigrala. Marta je igračica Vipersa iz Kristiansanda koji igra Ligu prvakinja. Kćer Željka Tomca, danas pomoćnog trenera Norveške muške reprezentacije, trebala je svojedobno igrati za Hrvatsku za koju je igrala u mladim uzrastima, ali Hrvatska je nije htjela, pa je završila u Norveškoj gdje se obitelj udomaćila. Tamo može igrati i biti dobra. To je već stara priča s kojom smo se pomirili.

Usput, Marta je već svjetska i europska prvakinja s Norveškom. Prati sve iz prvog reda na Euru i evo što kaže o Hrvatskoj, Norveškoj i velikom obračunu koji nas čeka danas.

image
Na slici: Teodora Tomac, Željko Tomac i Marta Tomac
Snimio: Goran Čičin-Masansker


- Prvo, iznenadile su me naše cure, sve su iznenadile. Nitko nije očekivao takav rezultat. Lijepo mi ih je gledati kako se vesele, kako se bodre, kako se bore jedna za drugu i drago mi da vidim da su bile dobra klapa. Drago mi je da pokažemo i svijetu i Europi da smo pravi, da se kod nas u Hrvatskoj igra odličan ženski rukomet. Moje su me cure iz Norveške pitale tko su te cure, a nisam ni ja baš najbolje znala, osim nekih koje poznam već duže kao Ježić s kojom ljeti treniram skupa u Rijeci prije sezone.

Ja sam rezerva

Što je to dobro u Hrvatskoj?
- Kolektiv je dobar, obrana je vrhunska, pametno igraju 5-1 i 3-2-1, imaju dobre golmanice od kojih Pijević nevjerojatno čita šutove protivnica. To nije slučajno, ona ide cijelim tijelom. Dobra je, brza, nisam vidjela nikad da je s krila živu loptu ulovila.


Hoće li Nori Mörk uloviti živu loptu?
- Bogme, kada je to uspjela Neagu, sve je moguće. Stvarno je sjajna.


Kako je Norveška koja je trebala biti domaćin Eura primila novonastalu situaciju?
- Naravno da nam je žao da nismo doma i što nismo organizatori. Ali, Norvežani su dosta mirni, njih te stvari na opterećuju, kada su na turniru samo su usmjereni na to. Nisu ih iz takta izbacile ni promjene termina, uopće se tim stvarima ne opterećuju. Ni gram pažnje da ulažu na takve stvari, koncentracija je samo na turnir.


Kakav je vaš status u timu?
- Ja sam rezerva, u dvorani sam stalno, treniram s njima i navijam za njih i nadam se da ću možda ući u 16, da će mi trener Thorir ukazati povjerenje.


Imali ste problema prije Eura?
- Silje Solberg je sad isto tu, zdrava je i ući će u 16. Imamo odličnu ekipu, vrlo smo jake, odlična obrana sa Frafjord koja se vratila i vratarkama koje su uvijek na visokoj razini. Zasad gazimo, a nadam se da će tako ostati do kraja. Da, došle smo osvojiti zlato, nismo već neko vrijeme iz razno raznih razloga, ali mislim da je sada sve ponovo na mejstu.

Nevjerojatna Heide Loke

Kako ćete protiv hrvatskih 3-2-1?
- Vidjet ćemo, valjda će se to nekako riješiti, imamo dosta brzih igračica koje to mogu, a u konačnici nije ta utakmica najvažnija. Taktička rješenja ćemo pripremiti i za 5-1 i za 3-2-1 i mislim da će biti žestoka borba.


Imali ste problema s koronom?
- Silje Solberg je kasnila zbog toga na golu, Kristiansen je imala najviše problema. Njih dvije iz Györa su nam kasnile, pa se sada pomalo vraćaju. Uglavnom, sad su sve zdrave i spremne. Nabrijani smo, kako se to kaže, na zlato i mislim da ovaj puta to možemo.


Veteranke su impresivne, ne odustaju?
- Katrine Lunde je prihvatila odmah, koliko nam znači ne trebam ni komentirati. Heidi Loke je nevjerojatna. Ta njena volja je strašna u tim godinama (37). Svako jutro je sat vremena na traci u hotelu, pa Herrem koja igra u Norveškoj, koja je u top formi, laka na nogama. To su cure koje nam daju sigurnost. Naravno, i sve ostale su tu važne.


Eto, najbolje bi bilo po bod, pa smo svi mirni i u polufinalu, ali znate da kod Norvežana te stvari ne igraju nikad.

Linker
20. travanj 2024 02:52