Ivan Martinović u akciji

 Jozo Cabraja/Kolektiff
PRIPREME ZA EURO

Hrvatska položila ispit u Novigradu, izbornik Horvat isprobao razne kombinacije u pobjedi nad Slovenijom

Hrvatska je svladala Sloveniju 34:31 u prijateljskoj utakmici u sklopu priprema za Euro
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. studeni 2021. 20:10

HRVATSKA - SLOVENIJA 34 - 31

HRVATSKA: Pilipović (4), Pešić (5), M. Mandić; Mihić 2, Duvnjak 5, Gadža, Načinović, Čupić 4(3), Šebetić 1, Matanović 1, D. Mandić 2, Grahovac, Jaganjac 6, Martinović 7, Šušnja 4, Srna, Pavlović 2.

SLOVENIJA: Baznik (2), Lesjak (2), Kastelic (4); Skube 3, Blagotinšek 5, Heningman 2, Marguč 2(1), Janc 1, Levc, Dolenec 6(3), Kavčić, Kodrin 1, Horžen 3, Mazej, Makuc 5, Grošelj 1, Mačkovšek 2.

SEDMERCI: Hrvatska 3(3), Slovenija 4(4).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 12 min (Jaganjac 2+2, Šebetić, D. Mandić, Martinović, Šušnja), Slovenija 8 min. (Blagotinšek, Heningman, Marguč, Levc).

IGRAČ UTAKMICE: Ivan Martinović.

Hrvatska je u Novigradu-Cittanovi svladala Sloveniju 34:31 u prijateljskoj utakmici u sklopu priprema za Europsko prvenstvo. Nedostajali su Kaubojima važni igrači poput Cindrića, Marića, Štrleka i Šipića, ali su dojmovi iz Istre pozitivni.

Najviše se tijekom mini-priprema u Istri radilo na obrani 5:1, a Slovenija je izabrana kao idealan suparnik da se to isproba i na utakmici. A u prvih 30 minuta ta obrana nije izgledala previše uvjerljivo, na trenutke je u sredini bilo previše prostora kojeg su Slovenci preko razigravača Skubea znali iskoristiti.

Međutim, zanimljivo je bilo vidjeti rješenja koja je izbornik Horvat pripremio za poziciju prednjeg u sustavu 5-1. Tu je krenuo Lovro Mihić, da bi kasnije njegovu poziciju preuzeo Domagoj Duvnjak. Jasna je bila namjera te rotacije; sačuvati Duvnjaka od prevelikih napora, ali ujedno dobiti i još jedno kvalitetno rješenje kad njega nema u igri, odnosno kad je na drugoj obrambenoj poziciji.

Mihić je u svakom slučaju pokazao da se na njega može ozbiljno računati. Poziciju centarhalfa uglavnom je pokrivao Leon Šušnja koji je dobio minute i u napadu, a na halfovima su bili Ivan Martinović i Halil Jaganjac. Isti su igrači igrali i obranu i napad, na taj način dobila se brža i dinamičnija igra. Slovenija se branila u 6:0 s ‘neboderima’ Mačkovšekom i Blagotinšekom u sredini i to je bilo teško propucati, no pronalazili su se drugi putevi do slovenske mreže, najčešće preko dvojke i petice.

Isprobana i igra 7 na 6

Ivan Martinović odigrao je sjajno poluvrijeme, osobito u napadu s realizacijom 4 od 4. I Duvnjak je imao isti učinak, stari dobri Čupić gađao je 2 od 2, Jaganjac 5 od 8, a Mihić samo 2 od 5.

Sredinom prvog dijela priliku su dobili Ante Gadža na srednjem vanjskom i mladi Veron Načinović, sin našeg proslavljenog reprezentativca Alvara, na poziciji pivota. U napadu smo bili dobri, ali obrana nije bila na željenoj razini, na što je Horvat ukazao na minuti odmora.

"Nismo gusti, ne pričamo. Rješavaju stvari kroz sredinu, preko pivota i desnog vanjskog, i tu su najjači"; upozorio je hrvatski izbornik.

image
UROS HOCEVAR/KOLEKTIFF Uros Hocevar/Kolektiff

Potom je isprobao i igru 7 na 6 u tri napada. U jednom smo izgubili loptu i dobili gol bez vratara, u preostala dva izborili smo sedmerac i postigli pogodak (Duvnjak). To je varijanta koji Horvat vjerojatno namjerava koristiti u iznimnim situacijama, teško da će je forsirati poput svog prethodnika Line Červara.

U 29. minuti mogla je Hrvatska otići na tri pogotka prednosti, ali je Kastelic obranio zicer Mihiću, na drugoj strani se Slovenija preko Horžena vratila na -1. Ipak, na kraju Duvnjak zabija za 18:16 uoči odmora.

U nastavku je na hrvatskim vratima priliku dobio Kristian Pilipović, dok je Mihića zamijenio David Mandić. Krenulo je dobro, Šušnja je u 35. minuti pogodio za +4 (21:17), ali se Slovenija vraća i opet se uglavnom igra gol za gol.

Nije Horvat bio zadovoljan obrambenim angažmanom, zamjerao je svojim igračima što im se suparnici šeću po devet metara.

"Ne možemo primati jeftine golove, moraju se namučiti da zabiju", kazao je izbornik svojim igračima.

Prilike Grahovcu i Srni

Minutažu su dobili Pavlović i Matanović, a na ulasku u posljednjih 10 minuta Kauboji su se opet odvojili. Šušnja je zabio i zaradio isključenje Marguča, potom je Martinović sjajno pogodio za 29:25. Obrana Pilipovića i kontra Pavlovića za prvo vodstvo od pet razlike, izgledalo je da smo tu prelomili utakmicu. Tako je i bilo, pa su priliku dobili i Grahovac te Srna.

Do kraja je Hrvatska zadržala prednost i osigurala pobjedu koja je važna zbog spoznaje da i nekompletni možemo svladati jaku Sloveniju. Doduše, nisu ni naši susjedi cijelo vrijeme igrali u punom sastavu, oni su naglasak stavili na uigravanje napada.

Uspio je Horvat isprobati dosta igrača i taktičkih varijanti, iako tu naravno ima još dosta detalja na kojima se treba raditi uoči Europskog prvenstva. Taj 31 primljeni gol ipak je malo previše...

Linker
19. travanj 2024 09:50