ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
SADA JE I TO MOGUĆE

Hrvatska u velikom preokretu dobiva najveći turnir nakon Svjetskog prvenstva, odluka pada već danas?

Norveška je prvo otkazala EP za rukometašice, a Hrvatska je za OI-kvalifikacije prva zamjena.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. veljača 2021. 09:18

Samo dvadesetak dana uoči starta olimpijskih kvalifikacija rukometaša Norveška je otkazala domaćinstvo jednog od tri turnira koja su trebala dati posljednjih šest putnika za Tokio.

Ponovilo se ono što se dogodilo EHF-u u prosincu kada je Norveška tjedan dana (!?) uoči starta otkazala domaćinstvo Eura rukometašica. Tada su to kao suorganizatori sav posao na sebe preuzeli Danci, ali sada je veliko pitanje što će biti jer nitko nije željan preuzeti na sebe organizaciju turnira.

Kao što je poznato, norveška je vlast protiv organizacije takvih turnira u vrijeme pandemije Covida-19, a tehnički problem cijele priče je što svaka od selekcija koje bi došla u Norvešku mora u izolaciji provesti dva tjedna, što je nemoguće. Također, rukomet nije jedini sport pogođen takvom "politikom" Norveške, budući da su nedavno otkazana sva natjecanja zimskih sportova pod ingerencijom FIS-a na teritoriju ove skandinavke države, odnosno alpsko skijanje, skijaško trčanje, skijaški skokovi, nordijska kombinacija...

Što se rukometnih kvalifikacija, pak, tiče, nije to jedini problem. Francuska, kao domaćin turnira na kojem bi trebala igrati i hrvatska reprezentacija, također zbog pravila od dvotjedne karantene za goste izvan Europske unije, ne može ugostiti selekciju Tunisa.

I sada IHF mora naći rješenje, što je dosta teško, pa čini se i nemoguće ne promijene li se domaćini turnira. U norveškom slučaju to je iznimno teško jer na turniru sudjeluju još Brazil, Koreja i Čile, a u ovom slučaju gotovo sigurno turniri neće ići tamo.

S Francuskom je taj problem manji, jer promjena domaćinstva je realnija opcija. Kada je IHF odredio domaćine kvalifikacijskih turnira rukometaša (Berlin, Trondheim, Montpellier), tada je kao prva zamjena za iste postavljena Hrvatska kao mogući domaćin. I sada se takva situacija događa, ali IHF mora odlučiti što učiniti, a u ovim okolnostima, koje su iznimno komplicirane, nije lako ni jednostavno nijednom potencijalnom domaćinu.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF

Što će učiniti u IHF-u je neizvjesno. Norveškoj se traži zamjenski domaćin, a morat će i Francuskoj, jer Tunis nije kriv što ne može u Francusku u ovim okolnostima, a natjecanje mu se mora omogućiti. Ili će ga nekako omogućiti Tunižanima.

Vrlo brzo saznat ćemo odluku IHF-a, možda već i danas, pa nije nemoguće da i Hrvatska bude domaćin kvalifikacijskog turnira, sudeći prema papirima IHF-a. Poznato je da Danci i Šveđani nisu jednom ugostili Norvešku u tako teškim okolnostima, pa ne bi bilo iznenađenje da se taj njihov turnir igra u Danskoj, recimo. Sumnjamo da će se IHF upustiti u preslagivanje sastava skupina, jer to je nerealna opcija u ovom trenutku. Dakle, od tri turnira zasad je neupitan samo onaj u Berlinu koji će igrati Njemačka, Švedska, Slovenija i Alžir.

Čeka se odluka IHF-a koji ovakav problem nije ni slutio, a čekao je dugo potvrdu i kada je od Norveške dobio "ne", našao se u velikom problemu, a vremena je sve manje...

KVALIFIKACIJSKE SKUPINE

"TRONDHEIM"
Norveška
Brazil
Čile
Južna Koreja

MONTPELLIER
Francuska
Hrvatska
Tunis
Portugal

BERLIN
Njemačka
Švedska
Alžir
​Slovenija

Linker
19. travanj 2024 20:15