David Mandić i Domagoj Duvnjak
 SYLVAIN THOMAS Afp
TUŽAN DAN D

Hrvatska uz dosta muke slomila Tunis, briljirao Mandić, ali na kraju nije bilo dovoljno za plasman na OI!

Hrvatska je u svojoj posljednjoj utakmici na turniru u Montpellieru napravila ono što je morala...
Piše: Dražen Pinević, SNObjavljeno: 14. ožujak 2021. 19:05

HRVATSKA - TUNIS 30:27 (14:13)

MONTPELLIER Sud Arena. Bez gledatelja. Suci: Salah i Brunner (Švicarska)

HRVATSKA: Šego (10+1), Pešić (0+1); Marić 4, Duvnjak 2, Horvat 7 (3), Karačić, Štrlek, Čupić 1, Musa 1, Mamić, Šebetić, Cindrić 2, Mandić 9, Kozina, Martinović 1, Pavlović 3. Izbornik Hrvoje Horvat.

TUNIS: Maggaiz, Soussi (8); Ben Gahli, Majdub, Fekih, Bannour 2, Souid 1, Mzoughi 1, Boughami 6 (3), Maaref 4, Rzig 1, Toumi 2, Jbeli 3, Darmoul 1, Jaziri 2, Ben Abdalah 4. Izbornik Sami Saidi.

SEDMERCI: Hrvatska 4 (3), Tunis 5 (3), ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Mamić 6, Kozina 22, Mandić 27, Musa 55), Tunis 4 minute (Jbeli 17, Souid 21), IGRAČ UTAKMICE: David Mandić

------------------------------------------------------

Hrvatska je odradila posao protiv Tunisa, upisala i drugu pobjedu u Montpellieru, ali se morao čekati kraj turnira i utakmica Francuska – Portugal da se sazna konačni rasplet. Zato nekog veselja zbog pobjede nije bilo odmah nakon susreta. Neizvjesnost je ostala dominantna, kao na cijelom turniru.

Tunis je bila utakmica koja se morala pobijediti, a treća u tri dana, što nije bilo nimalo jednostavno nakon potrošnje protiv Francuske i Portugala. Zato je Horvat morao malo usporiti Čupića koji je bio sjajan, morao se više osloniti na Mamića i Martinovića, pa i Pavlovića koji su bili svježiji. I stali smo u plitkih 6-0 što je manje fizički zahtjevno i pogodnije u ovom slučaju. Makar je 5-1 bila početna, no brzo se transformirala u plitku.

Da će biti muka od utakmice, svima je bilo jasno. Ogromne oscilacije to najbolje dokazuju. Odlično smo otvorili utakmicu, krenuli sa 4:1, pa je Tunis serijom 5-0 vratio to na svojih plus 2, pa smo se opet morali resetirati i onda smo mi serijom 5-0 sa 7:9 došli na 12:9 i činilo se da je to bila dobra lekcija. Ali vraga, bila je to još samo jedna epizoda priče u kojoj je Tunis ponovo vratio utakmicu na 12:12, da bismo s dva dobra postavljanja Marića u završnici prvog dijela ipak imali minimalnu prednost. Bolje to nego - 6 kao s Portugalom.

Obrana nam je štimala tek na početku, a više zahvaljujući raspoloženom Šegi koji je uspio obraniti dosta toga, što nažalost nismo uspjeli kapitalizirati do kraja, a kod 4:1 počeli smo promašivati zicere, prebacivati gol, gubiti lopte, pa je Tunis ničim izazvan dobio priliku vratiti se. Mohamed Darmoul, superbrzi srednjak Tunižana, radio nam je velike probleme, na njemu smo najčešće ispadali i tu je bio najveći problem. No, na sreću i Tunis je bio umoran i nije imao koncentraciju konkretizirati dobre situacije.

image
Luka Cindrić
SYLVAIN THOMAS Afp

Dobra vijest je svakako bila igra Zlatka Horvata koji je zabijao i kontre i penale, što je olakšalo posao. Čim smo došli do dva-tri laka gola, sve je izgledalo bolje. No, nije bilo gasa u svemu tome, vidljiv je bio umor, a moralo se pobijediti. Nimalo laka situacija.

Šebetić je u drugom dijelu zauzeo svoju poziciju da ne bismo morali mijenjati na daljoj strani i dodatno se usporavati. Otvorili smo nastavak sa 3-0, što je nakon silnih preokreta bilo dobro saznanje. A još bolje saznanje je bilo da smo tako i nastavili i otišli na +6, da se baš ne moramo patiti uvijek i u svakoj utakmici.

image
SYLVAIN THOMAS Afp

Došli smo do lakih golova, poletio je Mandić, sve je izgledalo bolje. Saidi je time outom pokušao spašavati što se može, ali u trećoj utakmici u tri dana glava ne sluša, jer su noge umorne. Umorne su bile i naše, ali sa + 6 su to puno lakše podnosile. Držali smo prednost, malo se u svemu tome i opustili, na momente čak i malo previše.

Tunis se pet minuta prije kraja spustio na -3, Musa je bio vani, neshvatljivo smo se ponovno opustili i svi su jedva čekali kraj tih muka. Pavlović je smirio situaciju, sa dva gola, pa asistencijom za Marića i tu je konačno bio kraj.

---------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

- od 21 sat igraju Francuska i Portugal! Svaka pobjeda Francuza ili remi nas vodi na Olimpijske igre, u suprotnom u Japan idu Portugalci...

- u zadnjoj minuti Tunis je ublažio poraz, ali pobjeda je naša

- pogoci Marića i Pavlovića, u međuvremenu obrana Šege, valjda je sada gotovo...

- Pavlović pogađa za plus četiri, ali protivnici s igračem više brzo uzvraćaju!

- Šebetić promašuje svoj peti šut zaredom, afrička momčad vraća se na minus četiri. Pet minuta do kraja nova kontra Tunisa, pogodak za minus tri i isključenje Muse!

- Tunis zabija dva zaredom, Horvat zove minutu odmora i viče: 'Hoću disciplinu i ozbiljnost do kraja!'

- nakon kraće kreativne pauze u napadu novi gol Hrvatske, novi gol Mandića, njegov deveti iz deset udaraca!

- još je 12 minuta do kraja, čini se da večeras ipak neće biti drame do zadnje sekunde... Svoj prvi gol danas utrpao je i Čupić!

- mini seriju Tunisa od dva gola zaredom prekida Duvnjak golčinom u rašlje

- Cindrić u rašlje, pa Mandić iz kontre za golemih plus sedam! Tunižani zovu minutu odmora...

- nakon osme obrane Šege Domagoj Duvnjak zabija svoj prvi gol večeras!

- Mandić nerezonskim lobom u idućem napadu kvari svoj stopostotni učinak. Suparnici smanjuju, ali tu je opet Horvat za plus četiri, pa nova kontra Mandića za velikih plus pet!

- i drugo krilo nam je raspoloženo! Mandić dvaput zaredom, ima šut 4/4, prvi put imamo četiri razlike!

- drugo poluvrijeme sigurnom realizacijom sa sedam metara otvara Zlatko Horvat. Odmah potom Šebetić krade lopte, ide sam na golman, ali Soussi mu to brani...

- Marićeva simultanka! U zadnjoj minuti zabio je dva gola, imamo minimalnu prednost na kraju prvog poluvremena...

- opet smo brzo prokockali plus tri, minutu prije kraja prvog dijela novo poravnanje, Horvat zove time out!

- napravili smo sada mi seriju 5:0, pa onda opet zapeli. Mandić je isključen, Tunis zabija za minus dva, pa gubimo loptu u igri 'sedam na šest' i bivamo ekspresno kažnjeni pogotkom na prazan gol.

- srećom da Tunižani ne mogu zabiti sa sedam metara! Promijenili su izvođača, ali je i izbornik Horvat promijenio golmana. I Pešić to brani! Na drugoj strani Mandić nas nakon duže vremena dovodi u vodstvo.

- Šego brani sedmerac, Horvat na drugoj strani iznuđuje sedmerac i isključenje, a zatim pogađa za novo izjednačenje u 22. minuti.

- tamo gdje je stao Čupić, nastavlja Horvat. S igračem više u 17. minuti zabija svoj već četvrti gol!

- crni niz naših pogotkom za Hrvatsku prekida Mandić. Cindrić potom probija obranu i zabija za 6:6, Darmoul iz 'brzog centra' vraća prednost našim suparnicima.

- opet griješi Cindrić, pa Mamić gubi loptu, Tunižani sve to kažnjavaju iz kontri, rade seriju 5:0 i u 14. minuti imaju dva razlike.

- promašaji Mamića, pa Martinovića, onda Cindrić gubi loptu, od plus tri začas izjednačenje...

- za vrijeme Mamićevog isključenja Tunižani su izgubili dvije lopte, a Martinović i Marić promašili zicere. Pogađa Horvat (već treći gol) iz kontre.

- nakon pet minuta Tunižani su uspjeli svladati Šegu, koji im je prije toga 'skinuo' tri lopte. Uzvraća Horvat iz sedmerca.

- u 3. minuti prvi gol na utakmici, zabija nakon kontre Horvat, zatim druga obrane Šege, pa nova kontra i gol Muse.

-----------------------------------------------------------------------------------

Linker
16. travanj 2024 14:05