RONALD GORSIC Cropix
USUSRET OPROŠTAJU

Hrvatski izbornik sljedeći tjedan zaključuje svoj mandat: ‘Ova generacija se dugo gradila za postavljeni cilj‘

Vrlo je rijetka situacija da trener ne odlazi zato što je smijenjen, već zato što želi u karijeri otići korak naprijed
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. listopad 2023. 07:24

Ženska reprezentacija se zaletava prema SP u Švedskoj kroz skorašnje kvalifikacije za Euro 2024. godine. U toj akciji pred SP, igrat ćemo dva susreta sljedeći tjedan, prvo protiv Grčke u Karlovcu u srijedu od 18 sati, onda u subotu u Cazinu od 20 sati protiv Bosne i Hercegovine. U našoj skupini u kvalifikacija za Euro je još Rumunjska. Na Euro idu dvije najbolje selekcije iz skupina, domaćin Eura bit će Austrija, Mađarska i Švicarska.

Realno, ne bismo trebali imati problema sa Grčkom i BiH, protiv Rumunjske bi trebala biti borba za broj 1 u kvalifikacijskoj skupini. Rumunjska je jača ako igra Christina Neagu, a kako će biti vidjet ćemo uskoro. Uglavnom Hrvatska bi trebala biti jača protiv Rumunjske, uz objektivne teškoće koje trenutno ima.

Manje-više sve je jasno u sustavu koji je Nenad Šoštarić gradio godinama. Nema Ane Debelić koja je tek rodila, vraća se Ćamila Mičijević, nova je Mia Brkić, kružna napadačica Metza s kojim igra Ligu prvaka. Od pozvanih najveći je upitnik oko Klare Birtić koja igra vrlo malo u Bietingheimu.

Vjerojatno i bez Ježić

Vratarke su tradicionalno Pijević, Kapitanović i Bešen. Prve dvije brane u Rumunjskoj, druga Ligu prvakinja, dok je Bešen na golu Podravke. Trojka koja se već puno puta pokazala.

Krila standardna, lijevo Paula Posavec koja isto igra u Rumunjskoj i Andrea Šimara koja je u Podravci, desno se vratila Nikolina Zadravec uz standardnu Tenu Japundžu, u pričuvi su Burić i Mamić. Dakle, ima se...

Na crti bez Ane Debelić, vjerojatno i ozlijeđene Katarine Ježić, priliku dobivaju u većem obimu Sara Šenvald iz Podravke i posebno zanimljiva Brkić. Jako bitan detalj za skorašnji nastup na SP, gdje Ane Debelić gotovo sigurno neće biti, jer je još rano nakon poroda.

Za sredinu obrane, uz Šenvald, tu su Mičijević, Petika i Prkačin, čeka se Debelić, vidjet će se što može Brkić. Dakle, širina prisutna.

Vanjska linija u znaku povratka Ćamile Mičijević koja igra u Francuskoj, uz koju će biti isto iz Francuske Tena Petika, iz Rumunjske drugačijih karakteristika od spomenutih Dejana Milosavljević, te iz domaće lige Prkačin i Barišić koja se pokazala u derbiju prije nekoliko dana protiv Lokomotive u pravom svjetlu. Dobar izbor.

Sredinu drže Valentina Blažević koja igra u Rumunjskoj i možda ovaj put izostane zbog lakše ozljede te Stela Posavec koja je Lokomotivu zamijenile Poljskom i igra jako dobro u Lublinu.

Desno su Klara Birtić koja je Lokomotivu zamijenila Bietingheimom, ali nažalost bez prave minutaže u Ligi prvaka, što naravno nije dobro. Uz nju iz jake rumunjske lige Katarina Pavlović i iskusna Dora Kalaus iz Podravke. Tu su još u pričuvi zanimljive Vuljak i Franušić, pa kada se sklopi neki širi popis može se reći da smo posljednjih godina izgradili jako dobru reprezentaciju koji ne ovisi o jednom ili dva izostanka, što je sigurno veliki kapital.

- Manje, više sve se zna, kao i uvijek imamo sitnijih problema, pa ćemo vidjeti do utakmice kako će biti. Ježić i Blažević izlaze iz ozljeda, vidjet ćemo stanje. Izuzetno respektiramo svakog protivnika, tako i Grčku i BiH koje nas čekaju sljedeći tjedan. Realno, to su dvije utakmice koje bismo trebali dobiti i protiv Rumunjske odlučivati o broju 1 u skupini. Ovo je posljednja akcija pred akciju koja nas čeka za Svjetsko prvenstvo u Švedskoj.

Postavljanje stvari za SP

Posljednja je i za Šoštarića koji će uskoro preuzeti rukometaše Zagreba, ali ostavlja reprezentaciju u dobroj poziciji svom nasljedniku Vladimiru Canjugi...

- Cilj na SP je poznat, želja je plasirati se među osam najboljih, time izboriti mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre, što je na neki način i cilj ove generacije koju gradimo godinama. Čekaju nas Švedska u prvom krugu, Crna Gora i Mađarska u drugom i ako bude sve OK, dvije pobjede u ta tri susreta bile bi garancija ambicija. To je veliki izazov za nas i sada uoči početka toga želimo stvari utvrditi i postaviti na mjesto da bismo spremni otišli na SP - kaže Šoštarić prije posljednje dvije utakmice na klupi reprezentacije u ovom mandatu.

Nije jednostavna situacija, vrlo je rijetka da trener ne odlazi zato što je smijenjen, već zato što želi u karijeri otići korak naprijed i to je stvar koju treba poštovati. Dok ćemo sljedeći tjedan igrati i trenirati, bit će to idealna prilika da se novi šef uvede u situaciju koja ga uskoro očekuje.

Šoštarićev popis

VRATARKE: Tea Pijević (Buzau), Ivana Kapitanović (Rapid), Lucija Bešen (Podravka)

LIJEVA KRILA: Paula Posavec (Bistrita), Andrea Šimara (Podravka)

DESNA KRILA: Tena Japundža (Lokomotiva), Nikolina Zadravec (Podravka)

PIVOTI: Katarina Ježić (Braila), Sara Šenvald (Podravka), Mia Brkić (Metz)

LIJEVE VANJSKE: Ćamila Mičijević (Pariz), Dejana Milosavljević (Craiova), Tena Petika (Nice), Kristina Prkačin (Lokomotiva), Tina Barišić (Podravka)

SREDNJE VANJSKE: Valentina Blažević (Buzau), Stela Posavec (Lublin), Larissa Kalaus (Podravka)

DESNE VANJSKE: Katarina Pavlović (Baia Mare), Klara Birtić (Bietigheim), Dora Kalaus Žulj (Podravka)

Linker
04. svibanj 2024 09:06