Ivan Martinović
 Željko Hajdinjak/Cropix
FENOMENALAN USPJEH

HRVATSKI RUKOMETAŠI U POLUFINALU SVJETSKOG PRVENSTVA! Sjajnom obranom zaustavili su čovjeka čija igra neodoljivo podsjeća na Ivana Balića

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. srpanj 2019. 00:48

Treći put u povijesti mladi hrvatski rukometaši juniori su u polufinalu SP. Nakon Makedonije 2007. i BiH 2013. došli smo u zonu borbe za medalje, a medalju u juniorskom uzrastu još nikad osvojili nismo. U subotu u 20.30 u Pontevedri ćemo protiv Portugala ponovno, kao i u skupini, igrati za plasman u finale. Portugalci su u četvrtfinalu svladali Sloveniju, aktualnog prvaka Europe 26:25. Junak vratar Valerio. Podsjetimo, u skupini smo Portugal svladali, ali to pred subotnji okršaj više ne znači ništa. Bit će to nova teška borba.

Sa šest pobjeda bez ijednog kiksa Hrvatska je došla do četvrtfinala na SP. Tu je čekao Tunis koji je dan ranije s nevjerojatnim Darmoulom, čija igra podsjeća na Balića, svladao Švedsku. Gledajući osminu finala glavno pitanje je bilo kako zaustaviti tog sjajnog Tunižanina. Tunis je na ovom SP svladao Srbiju, Japan i SAD, a izgubio od Španjolske i Slovenije, pa ih je malo tko očekivao među osam, no fizički izuzetno snažna momčad koja uopće ne izgleda juniorski kako SP ide dalje, igra sve bolje. Strast s kojom pristupaju utakmicama dodatni je plus, ali četvrtfinale je bilo izazov i za naše dječake koji su u ovom uzrastu već igrali dva polufinala.

Mladi igrači, četvrtfinale, veća odgovornost, pa smo se malo stisli na startu napadački, jer je tuniski vratar Ben Tekaja bio taj koji je vukao protivnika do prednosti. No, na sreću obrana je bila na razini prethodnih utakmica, pa nismo zakasnli previše u startu. Obranom se uvijek lakše vraćati. Treba primijetiti da taktički nismo miejnjali stvari, da smo igrali 6-0 i ono najvažnije, samo u jednom trenutku u prvom dijelu Darmoul je ostao jedan na jedan i to je završilo isključenjem Vekića. Sve ostalo apsolutno smo odradili koordinirano, a Ereš je na vratima opet bio pravi.

Najveći problem nam je bio tuniski vratar koji je razbio Šarca i Vistoropa, te nam uzeo sigurnost. No, Ivan Martinović je zato odigrao briljantnu rolu. Uz pomoć Halila Jaganjca koji se pretvorio u asistenta uspjeli smo probiti tu barikadu Tunižana i vratili se serijom 5:0 u prednost, te završili poluvrijeme sa četiri gola razlike. Nije izgledalo savršeno kao u nekim susretima prije, no pokazali smo da se možemo i čupati kada napadački ne ide, a to je dragocjeno saznanje.

Treba dodati da, makar je i promašivao, Fran Mileta je u prvih 30 minuta postigao pet pogodaka, što je bitno olakšalo stvari zbog problema s vanjskom linijom. Šarac 1, Vistorop bez gola, to nam se još u Španjolskoj nije dogodilo. Obrana je zatvorila Darmoula, otvorila malo više prostora pivotu Ben Ghaliju, a ovaj je to odlično koristio, pa se i Tunis držao u priključku, makar bez Darmoula to inače teško čini. Tunižani su nam zabili samo osam golova iz igre u prvom dijelu i to je stvar zbog koje smo vodili, makar 13 pokazuje da smo zabili više, ali bez ovih 8 teško bi išlo.

Drugi dio smo kontrolirali rezultat, vrlo slična utakmica kao u prvom poluvremenu. Naš dodatak je bio raspoloženi Jaganjac koji je olakšao posao Martinoviću. Mirno smo igrali i sigurno išli prema pobjedi. Tunižani se nisu predavali, došli su do minus 2 (24:22), no nije im Hrvatska dala priliku za iznenađenje.

U prvom polufinalu igrat će Francuska i Egipat. Francuzi su u briljantnom finišu pobijedili Dance 35:32 prevođeni Prandijem i Villeminotom, dok je Egipat sa 29:27 svladao Norvešku predvođen raspoloženim Elderaaom.

Hrvatska – Tunis 27:24 (13:9)

PONTEVEDRA Gradska dvorana. Gledatelja 300. Suci: Raouf i Karim Gasmi (Francuska).

HRVATSKA: Ereš (9), Panjan; Malec, Mileta 5 (1), Novak, Godec, Vistorop 1, Martinović 9, Špruk 1, Miličević 1, Srna, Vekić, Račić, Papić, Šarac 5, Jaganjac 5. Izbornik Davor Dominiković.

TUNIS: Namli (6+1), Ben Takaya (9); Bannour 7 (2), Jbeli, Mdimegh, Nim 1, Aidi 3, Moustafa, Zairi, Fekih, Jemiai 1, Ben Ghali 5, Haffar, Maoua 1, Ayari, Darmoul 6. Izbornik: Mohamed Sghir

SEDMERCI: Hrvatska 2 (1), Tunis 4 (2), ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta, Tunis 4 minute. IGRAČ UTAKMICE: Ivan Martinović

Linker
05. svibanj 2024 05:36