Nenad Šoštarić

 DAMIR KRAJAC Cropix
TREĆA KRISTALNA LOPTA

Hrvatski trener godine pred novim zadatkom: ‘Teško je bilo stalno iznova graditi, trebao mi je drukčiji izazov‘

"Oporavak je u tijeku nakon operacije kičme, želim nastaviti posao sa Zagrebom", kaže Šoštarić
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. siječanj 2024. 13:59

Nenad Šoštarić je najbolji hrvatski trener za 2023. godinu. To je njegova treća Kristalna lopta, prvu je osvojio 2017. i drugu prije dvije godine. S tri naslova Šoštarić se poravnao sa Slavkom Golužom, rekorder izbora je i dalje s 11 naslova Lino Červar. Šoštarić je uspio ono što nikad nikome nije uspjelo u hrvatskom ženskom rukometu s rukometašicama Lokomotive. Uspio je obraniti naslov prvakinja u konkurenciji s moćnijom Podravkom, i to u situaciji kada je bilo teško očekivati da bi Lokomotiva uopće mogla doći do krune. No, dobili su Podravku u Zagrebu, Podravka ih je počastila porazom od Dugog Sela i to je bilo presudno. U toj teškoj sezoni Lokomotiva je usporedno igrala i Ligu prvakinja. S vrlo skromnom ekipom uspjela je osvojiti jedan bod i ne završiti elitno natjecanje na nuli, što se često događa našim adutima posljednjih godina.

Osnovno je pitanje kako ste uspjeli?

- Radom, jer da smo plakali sigurno se to ne bi dogodilo. U posljednjoj godini smo ostali bez Bešen, Šimare, Mamić i Dore Kalaus. Godinu dana prije toga otišla je Lara Kalaus, prije toga Pijević, Lukić, Šenvald, Debelić, Boras, Glavan, Prkačin, Blažek... Sada su nam na početku sezone otišle Petika, Stela Posavec i Birtić. Kompletna vanjska linija. Od ekipe koja je osvojila Europski kup prije nekoliko godina imali smo lani samo samo Prkačin i Stelu Posavec. To je jako puno i jako je teško stalno počinjati iznova, jer ne mora se uvijek uspjeti. Mi smo uspjeli, osvojili smo za mog mandata i Europu i igrali finale Europe još jednom, dva domaća Kupa i sada smo obranili naslov prvaka Hrvatske što se otkad je Hrvatske nikad nije dogodilo Lokomotivi. I naravno da smo jako ponosni na to.

Igrali ste i tešku Ligu prvakinja?

- Nismo ostali bez boda, to je bilo najvažnije, Kastamonou koji nam je bio najveća prepreka imao je Chebbah, Bohme Ježić, bili su jaka ekipa, po proračunu mnogo moćniji od Lokomotive...

image


VLADO KOS Cropix

Šoštarić se jesenas rastao s ženskim rukometom jer je klupe Lokomotive i reprezentacije Hrvatske, koju je u posljednjih šest godina vratio na pravi put, zamijenio onom rukometaša Zagreba...

- Malo sam se umorio kroz sve te godine, trebao mi je novi izazov i sretan sam da sam ga našao u Zagrebu.

Oporavak dobro teče

Tu je tek na početku puta, vodio je nekoliko utakmica prije odlaska na operaciju leđa zbog koje je trenutno izvan pogona. Ali stigao je zato pozorno pratiti “svoju” reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu koje je izborio zajedno s igračicama protiv Slovačke.

- Nismo igrali 2019. na SP, jer smo godinu ranije bili 16. na Euru u Francuskoj. Nakon 2019. do danas Hrvatska je na svim velikim natjecanjima. Nije uvijek top, ali smo osvojili i medalju na Euru, prošli prvi krug Eura oslabljeni u Sloveniji, bili na SP. I zato mi je jako žao da nismo uspjeli na posljednjem SP izboriti olimpijske kvalifikacije. Mislim da smo bolji i od Mađarske i od Crne Gore. I na kraju smo na najboljem putu da izborimo novi Euro, pobijedili smo Grčku i BiH. Sad napadamo Rumunjsku koja će u sudarima s nama biti bez Neagu.

I na kraju, kako zdravlje?

- Oporavak je u tijeku nakon operacije kičme, želim povratak i posao sa Zagrebom nastaviti, jer ga praktično nismo ni započeli. Mislim da smo na pravom putu - zaključio je Nenad Šoštarić.

Linker
27. travanj 2024 16:42