Thijs Van Leeuwen, neočekivani junak subotnje utakmice Nizozemska - Crna Gora, na kojoj je ubilježio čak četrnaest obrana

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
NEOBIČNA PRIČA EURA

Hrvatskog rivala do senzacije je odveo - amater! Na poslu je dobio poziv: ‘Stigneš igrati za reprezentaciju?‘

Medicinski dizajner implantanata lubanje bio je na poslu u Belgiji, kada je stigao poziv
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. siječanj 2022. 14:45

Nedvojbeno najbolja priča rukometnog EP u Mađarskoj i Slovačkoj je Oranje. Nizozemska je u sportskom svijetu primarno prepoznata kao nogometna i plivačka velesila (Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband...), ali i divovska zemlja glede uspjeha i značaja u hokeju na travi, biciklizmu, brzom klizanju... U vaterpolu su velesila kada su žene u pitanju, dok su odlični bili i muškarci, ali dok ih je vodio jedan Hrvat. Pokojni sad trener Ivo Trumbić, član Kuće slavnih, koji je s njima osvojio broncu na OI u Montrealu. U odbojci su odlični i muškarci žene. U košarci lagano napreduju, a u konačnici i nas su uspjeli dvaput dobiti relativno nedavno (2017. i 2021.). No, u muškom rukometu... Pa, tu se baš dosad nisu osobito nametali, iako dosta ulažu i studiozno prilaze razvoju i tog sporta. O tomu malo kasnije.

Slobodan vikend

Na aktualnom EP su već u prvoj utakmici kreirali senzaciju pobijedivši Mađarsku (31:28), a da to nije bio slučajnost potvrdili su tek minimalnim porazom od Islanda (28:29), ali i novom pobjedom i to nad Portugalom (32:31). Novi su šok, pak, napravili slavljem nad Crnom Gorom u drugom krugu (34:30). Ta je utakmica kreirala i jednu od neobičnijih priča Eura. Ona se (priča), odnosno, on (osoba), zove Thijs van Leeuwen. Potražite li ga po mrežnim stranicama, možete doći u zabludu jer potpuno se isto zove i preziva jedan nogometaš. Dvadesetgodišnje lijevo krilo prvoligaša Almere Cityja, a tržišna mu je vrijednost 300.000 eura. Dakle... Shvatili ste. No, ovaj je mladac puno poznatiji od Thijsa van Leeuwena, rukometnog junaka. Riječ je o vrataru, u biti... Rukomet mu je hobi, čovjek ima 35 godina i medicinski je dizajner implantanata lubanje. Od kuda onda na EP?

image

Oko vratara Oranjea, nasmijanog Van Leeuwena, bilo je, dakako, najviše čestitara

ATTILA KISBENEDEK Afp

- U petak ujutro sam bio na poslu kada su me zvali iz reprezentacije i pitali jesam li slobodan. Srećom pa je dolazio vikend. Pokupio sam stvari, prije svega laptop jer sam još ipak morao nešto obaviti za firmu tijekom putovanja, a i kada sam došao u Budimpeštu.

Nizozemski sustav

U utakmici protiv Crnogoraca ubilježio je 14 obrana, bio najzaslužniji za pobjedu Nizozemaca, a i EHF ga je proglasio najboljim igračem utakmice. Inače, u momčadi je osvanuo temeljem nesvakidašnje situacije u nizozemskoj vrsti. Naime, trojica čuvara mreže Oranja su se pokazali pozitivnima na PCR testiranju. Nije bio ni u primislima da bi uopće nastupio na Europskom prvenstvu, među profesionalcima jer čovjek jednostavno... igra rukomet u slobodno vrijeme, iz razonode. Čak i ne u Nizozemskoj, već u Belgiji. Iz vrlo razumljivog razloga. Ondje se nalazi tvrtka u kojoj radi.

No, kada smo već kod Nizozemaca, koji su navodno kao amateri, način na koji oni razvijaju rukomet jest takav da nas ne bi baš trebalo odveć začuditi ako će ovakvih njihovih rezultata i nastupa biti i više.

Ondje su, naime, razvili sustav koji mlade talente rano potiče na pohađanje certificiranih škola rukometa, kojih u ima ukupno 13. Tamo je redovni školski program prilagođen tako da su rukomet i škola idealno kompatibilni. Nekoliko puta mjesečno u pojedinim se pokrajinama uz klupske treninge održavaju i treninzi za najnadarenije mlade igrače. Na taj način najbolji bivaju rano prepoznati i odabrani. Za najbolje igrače u državi proces ide i korak dalje. Od 15. godine treniraju zajedno, jednom tjedno, ali u Nizozemskom nacionalnom olimpijskom središtu u Papendalu. Ondje treniraju najveće sportske zvijezde Nizozemske. Teško je zamisliti bolji motivacijski poticaj za mlade sportaše. istodobno ih škola nastavlja pratiti, ali tako da najboljima dok su na treninzima rukometa šalju osobni ili personalizirani paket učenja.

Dakako, ako negdje “zapne”, uvijek mogu nazvati i nekog amatera koji postane igrač utakmice.

Linker
24. travanj 2024 02:06