Hrvoje Horvat

 Jozo Čabraja/kolektiff
RAZLIČITA MIŠLJENJA

Igrač utakmice: Idemo po zlato!; Izbornik: S ovakvim načinom igre nikad nitko nije ništa osvojio...

Unatoč pobjedi nad Slovencima, Hrvoje Horvat bio je prilično nezadovoljan nakon utakmice u istri
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. studeni 2021. 20:31

Izbornik hrvatskih rukometaša nije bio previše zadovoljan viđenim protiv Slovenije. Naglasak je bio na obrani, a njegova je momčad primila 31 pogodak.

- Pobijedili jesmo, napadački je to izgledalo jako dobro. Pokazali smo još jednom da je igračima više u fokusu napad i da im je ljepše zabijati golove, što ćemo definitivno morati promijeniti jer još nijedna ekipa koliko se ja sjećam, a pogotovo Hrvatska, nikad nije došla do medalje napadom – rekao je Hrvoje Horvat u izjavi za HRT.

Suparnik nije izabran slučajno i može se reći da je poslužio svrsi.

- Pobjeda je tu, rezultat je jako visok, za moj ukus previsok. Znali smo da Slovenci jako dobro napadaju 5-1 i da će nam razgoliti sve mane, ali mislim da tu imamo strašno puno prostora. Moramo se dobro zapitati zašto smo doma primili 31 gol.

Martinović je na kraju zabio 7 od 9, Jaganjac 6 od 8, Duvnjak 5 od 6.

- Jako lijepo, ali ne bih to puno komentirao. Više me zanima pitanje obrane.

Kako poboljšati obranu?

- Nedostajalo nam je gustoće. Puštali smo njihovom pivotu da si gradi prostor, da si uzima povoljnu poziciju. I kad nam onda dođu ovako pametni srednjaci kao što su Skube i Makuc, onda imate jako veliki problem, jer to nismo uspjeli kvalitetno braniti. Dali smo im da nam igraju unutar devet metara, a mislim da ni broj prekršaja nije bio zadovoljavajuć. Radili smo premalo prekida, loptali su nam se unutar deveterca i to je sigurno nešto na čemu ćemo morati jako, jako poraditi.

Onda je Horvat detaljno objasnio zašto je opasno puštati suparnike na 'korzo' unutar devet metara.

- Kad dođu blizu gola, onda su opasniji, pogotovo s ovakvim 'kompjutorima' kakve imaju na srednjem vanjskom. Ne smijete im puštati prostor da igraju, jer oni taj prostor jako dobro koriste, jako ga dobro napadaju, odvlače obrambenog igrača od pivota i stvaraju viškove. Obrana bi trebala igrati tako da napada suparničke napadače i da se oni moraju braniti od te obrane. A mi smo se veći dio utakmice pokušavali braniti od njihovog napada, što je protiv moje filozofije. Moram se čak malo i preispitati gdje sam fulao u ovim pripremama.

Drugu fazu priprema za Euro Hrvatska će imati između Božića i Nove godine, potom slijedi završna faza u Osijeku.

- Fokus cijelih priprema bit će nam na 5-1 obrani koja zahtijeva jako puno uigranosti. Obrana 6-0 je nešto jednostavnija za igrati jer se lakše dobije gustoća. Bilo bi logike da protiv jedne ovakve ekipe igramo 6-0, ali ciljano smo išli raditi 5-1.

Želio je jednu stvar naglasiti.

- Nije lagano tim dečkima, od kojih su neki po prvi put obukli dres reprezentacije. Znali smo da će tu biti nervoze, treme, vjerojatno su i te pogreške u obrani dio te nesigurnosti, što je i normalno za ovakvu utakmicu.

Poslužila je ova utakmica da se vidi tko koliko može dati na određenoj poziciji.

- Podjela uloga je jedna od ključnih stvari, ona je jako bitna. Trener bi uloge trebao podijeliti vrlo mudro, pametno, i ako igrači prihvate te uloge, možete dobiti pravi tim na jednom prvenstvu, što nam je naravno cilj. Danas nam je jedna od važnijih stvari bila i da pobijedimo, da pokažemo želju i htijenje što se ne može osporiti. Dečki su se borili, dali su i zadnji atom snage, i ja im na tome čestitam, kao i na pobjedi. Drago mi je da smo odaslali dobru poruku i mislim da će hrvatski navijači moći uživati u igri hrvatske reprezentacije. Već se mogu lagano procijepiti do kraja i gledati prema Mađarskoj – zaključio je izbornik Horvat.

Ivan Martinović je bio najbolji na terenu novigradske dvorane.

- Znali smo da će biti teško protiv Slovenije koja je bila odličan protivnik. Mislim da smo od 1. do 60. minute odigrali odličnu utakmicu, ali ima tu i još dosta toga za popraviti. Podrška navijača nam je izuzetno značajna, kad su oni u dvorani onda igramo s još većom motivacijom, srce je tamo gdje treba biti. Idemo po zlato – najavio je Martinović.

image

Ivan Martinović

UROS HOCEVAR/KOLEKTIFF

Linker
26. travanj 2024 14:48