Sigfusson je realan u željama, pa danas ne očekuje pobjedu, već je Japan prava prilika
 Afp
NAKON SP-A NAPUŠTA KLUPU

Islandski policajac na klupi Bahreina: ‘S Hrvatskom će biti najteže, vi ste danas apsolutni favoriti‘

Izbornik našeg današnjeg suparnika na kratkoročnom je ugovoru, samo za SP u Egiptu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. siječanj 2021. 11:41

Turbulentno je razdoblje od posljednje dvije godine u bahreinskom rukometu. Islanđanin Aron Kristjansson, nekad odlični pivot, vodio ih je do SP-a u Njemačkoj i izborio s njima nastup na OI u Tokiju. No, onda je potpisao za islandski Haukar i odlučio poslove voditi dvostruko uz odobrenje bahreinske federacije.

No, dogodila se korona, svijet se promijenio i to je postalo nemoguće, pa su Bahreinci krenuli u potragu za novim izbornikom i našli Nijemca Michaela Rotha. Zbog identičnih okolnosti on je trajao do kolovoza lani, a onda je na njegovo mjesto došao Islanđanin Halldor Sigfusson.

Amaterska liga kod kuće

Bivši igrač i trener u Njemačkoj, Sigfusson je treći islandski trener u Bahreinu u posljednjih nekoliko godina nakon Arona Kristjanssona i Gudmundura Gudmundssona. On je inače na kratkoročnom ugovoru samo za SP u Egiptu, nakon čega se vraća u svoj islandski klub Selfoss.

image
MOHAMED ABD EL GHANY Afp

Sigfússon nije novi u Bahreinu. Vodio je mlade selekcije, usko surađivao s Kristjanssonom. Inače, policajac po zanimanju stvorio je jednu novu generaciju bahreinskog rukometa s izvanrednim tehničkim sposobnostima. Tu spadaju u Aziji iznimno cijenjeni Ahmed Hussein, Abdullah Al-Zaimour, Ahmed Jalal, Abdullah Ali i Hassan Mirzu.

COVID-19 je veći protivnik od ozljeda u ovom trenutku. Kakva je situacija u Bahreinu?

- Ako ste negativni slobodni ste, ali morate napraviti još jedan test za 10 dana. Zapravo je bolja situacija nego u Europi. Ovdje su napravili preko dva milijuna testova, ali oni su samo zemlja s oko 1,5 milijuna stanovnika. Oni to stvarno kontroliraju.

Kakva su vaša očekivanja od Egipta 2021?

- Želja je bila biti drugi u skupini, nije ispalo tako. Argentina je vrlo jaka momčad s iskusnim trenerom Cadenasom zbog kojeg igra rukomet u španjolskom stilu.

Niste razočarani?

- Nismo, to je bila želja, uvijek si moraš postaviti više ciljeve da bi bio uspješan.

U čemu je najveći problem da pokažete više?

- U klubovima koji u Bahreinu postoje moraju bitnije ojačati za što postoje uvjeti. Na Islandu također igramo u amaterskoj ligi, ali imamo jako puno igrača koji odlaze u inozemstvo kako bi igrali u Europi na najvišoj razini. Imamo vrlo jak trening mladih i dobre trenere. Licenciramo trenere i oni pohađaju seminare na Islandu i u Europi. Na Islandu imamo oko 25 EHF trenera, to je stvarno puno.

Kako su zadovoljni Bahreinci?

- Imam veliku podršku u Bahreinu da radim svoj posao i zahvalan sam na tome. Omogućuje mi da se usredotočim na to, nemam se na što požaliti.

Trenirali ste i juniorske i omladinske momčadi Bahreina na SP u Španjolskoj i Makedoniji. Koliko je igrača prešlo iz tih momčadi u ovaj sastav Bahreina za Egipat 2021?

- Sedmorica, imamo ukupno 23 prijavljena igrača. To su između ostalih vratar Husain Mahfood, desno krilo Qasim Qambar i desno krilo Mohamed Mohamed Habib, koji je bio drugi strijelac SP u Makedoniji i velika je perspektiva. Nužno je pomlađivanje, jer dečki koji posljednjih godina igraju za reprezentaciju Bahreina postaju sve stariji. Većina njih je sada preko 30 godina. Treba gledati u budućnost, makar je 30 najbolji period.

Islandski kontakti

Koliko je za vas Egipat 2021 važan u smislu pripreme Bahreina za odgođene Olimpijske igre u Japanu?

- Tokio je ogroman događaj za rukomet Bahreina, bahreinski sport i sam Bahrein, jer je to prvi put da će momčad Bahreina biti na Olimpijskim igrama. Ovo SP je sigurno veliko iskustvo za sve.

Slijedite niz islandskih trenera u Bahreinu?

- Razgovarao sam i s Kritjanssonom i s Gudmundssonom prije nego što sam se prihvatio ovog posla. Razgovaramo stalno. Imamo islandske trenere po cijelom svijetu. Alfreda Gislasona u Njemačkoj, Gudmundura Gudmundssona na Islandu, Dagura Sigurdssona u Japanu. Svi smo u kontaktu. Za malu državu poput Islanda u svjetskom rukometu to je visoki standard.

Plan za drugi krug?

- Pokušati doći do kojeg boda, Katar smo dokazali nije nesavladiv, mislim da imamo i argumente za susret protiv Japana, dok će s Hrvatskom realno biti najteže. Imamo neka iskustva, no Hrvatska je apsolutni favorit - zaključio je Sigfusson.

Linker
24. travanj 2024 16:57