Alex Grimm/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
FINAL FOUR LIGE PRVAKA

IVAN ČUPIĆ U LOVU NA TREĆI UZASTOPNI NASLOV EUROPSKOG RUKOMETNOG PRVAKA 'Vjerujem da će ostati zapisano da je Vardar prvi obranio naslov u Kölnu'

IVAN ČUPIĆ Nakon titula s Kielcem i Vardarom hrvatsko desno krilo može postati prvi rukometaš u ovom tisućljeću kojemu je to pošlo za rukom
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 26. svibanj 2018. 16:06

Ivan Čupić obilježio je posljednja dva Final Foura Lige prvaka u Kölnu. U prvom je naslov osvojio s Kielcom u teško ponovljivom preokretu protiv Veszprema, dok je prošle godine do delirija doveo rijeke makedonskih navijača u Lanxess Areni i kod kuće pogotkom u posljednjoj sekundi, kojim je srušio moćni PSG.

U svim najavama ovogodišnje završnice prikazuje se taj pogodak u bliži kut Omeyerovih vrata, trk prema centru terena i veliko slavlje.

- Više me vi novinari stalno podsjećate na to, nego što se ja toga sjetim - započeo je 32-godišnji Čupić.

- U sportu je to vrlo jednostavno, ono što se dogodilo prošle godine je povijest. Uvijek treba gledati prema naprijed, stoga ne razmišljam previše o tom pogotku. Bilo je lijepo, ali sada imamo šansu ispisati povijest i na nama je da uživamo u vikendu koji dolazi, vjerujem da ćemo biti u dobrom raspoloženju.

COLOGNE, GERMANY - JUNE 03:  Luka Cindric (C) of Vardar celebrates with team mates after scoring the winning goal during the VELUX EHF FINAL4 Semi Final between HC Vardar and FC Barcelona Lassa at Lanxess Arena on June 3, 2017 in Cologne, Germany.  (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Bongarts/Getty Images

Osim što je obilježio posljednja dva pojavljivanja u Kölnu, Čupić bi mogao obilježiti i treću završnicu za redom. Osvoji li pehar, postat će prvi igrač u ovom tisućljeću koji je osvojio tri uzastopna naslova prvaka Europe.

- Nisam baš opterećen tim podacima, ali sigurno da će negdje ostati zapisano ako se dogodi - a ja vjerujem da hoće - ali ne da sam ja osvojio treću Ligu prvaka za redom, nego da je Vardar prvi klub koji je uspio obraniti naslov od kada se završnica igra u Kölnu. Ipak je ovo ekipni sport i bez mojih suigrača u Kielcu i Vardaru nitko ne bi mogao napisati da je Čupić osvojio tri Lige prvaka - skromno će desno krilo, kojemu je ovo šesto pojavljivanje u Kölnu, drugo s Vardarom.

Mučile su ga ozljede nakon EP-a u domovini, ali odlični rezultati kluba njemu i suigračima pružili su luksuz kratkog odmora usred sezone, što im je pomoglo u vidanju rana pred završne napore.

- Poslije EP-a u Hrvatskoj imao sam dosta problema s koljenom, izbacilo me izvan stroja na četiri-pet tjedana, ali dobro sam jer sam radio po posebnom programu. Bili smo prvi u skupini Lige prvaka pa smo zbog toga imali dosta vremena za odmor, i momčad i individualno, svi smo napunili baterije. Uz to smo u ligaškom dijelu SEHA lige davno osigurali prvo mjesto, tako da smo ožujak iskoristili za regeneriranje od ozljeda, što se u travnju pokazalo odličnim jer smo uzeli SEHA ligu i odigrali dvije odlične utakmice s Kielom.

Čupić je u Skoplju prezadovoljan i unatoč osipanju kadra (ne tako drastičnom kao u ženskoj ekipi) i sljedeće će sezone braniti boje Vardara. Do sada mu nijedan veliki trofej s klubom nije iskliznuo iz ruku, a osim konkurentnosti, u makedonskoj metropoli važne su mu i neke druge pogodnosti. S obzirom na 32. godinu na leđima, hoće li Skoplje biti finalna destinacija velike karijere?

- Nikad se ne zna, to je zaista teško pitanje jer u ovom sportu se ne zna što sutra nosi. Osjećam se dobro, imam još dvije godine ugovora, a i obitelj mi se snašla, pogotovo djeca u školi i vrtiću, i što se toga tiče, jako sam zadovoljan. Ako klub bude htio da ostanem još koju godinu, ako im mogu pomoći i ako me zdravlje bude služilo, zašto ne ostati? - kazat će Čupko, čija karijera traje od 2002. kada je krenuo u Metkoviću.

Iako on ostaje, šest stožernih igrača (Cindrić, Marsenić, Abutović, Canellas, Maqueda i Šterbik) i trener Gonzalez poslije FF-a odlaze iz kluba, Köln im je svima dodatna motivacija da se oproste sa stilom.

Ivan Čupić
Marko Todorov / Hanza Media / Hanza Media

- Mislim da smo na terenu i izvan njega pokazali da smo prava klapa. Dvije godine živimo jedan san i atmosfera u klubu je odlična. Oni koji odlaze, kao i mi koji ostajemo želimo na pravi način zaokružiti ovu dvogodišnju priču. Vardar će krenuti u rekonstrukciju, u neke nove izazove, a igrači koji odlaze u nove klubove željet će tamo otići s medaljom prvaka Europe.

Na putu do nje u polufinalu im stoji Montpellier, povijesno gledano najveći francuski klub koji je u utorak izgubio prvenstvo gostujućim porazom od St. Raphaëla. Iako bi zbog toga trebali biti dodatno motivirani da spase sezonu, rana je još uvijek svježa.

- Igraju oni odlično ove sezone. To je ekipa koja je na okupu već tri ili četiri godine, s odličnim trenerom koji njeguje vlastiti stil rukometa i imaju velike šanse, ne samo protiv nas, nego i da osvoje Ligu prvaka. Pokazali su protiv Barcelone i Flensburga da su ozbiljan konkurent, koji u ovom trenutku igra možda i najatraktivniji rukomet. Mi to gledamo na način da su oni ovaj tjedan imali utakmicu, dok mi nismo i Montpellier bi trebao biti za nijansu umorniji od nas, ali mislim da su nam šanse podjednake i da ćemo morati odigrati najbolju utakmicu ove sezone ako želimo otići u finale.

Vardar je prošle sezone u Köln stigao kao autsajder, ove gs svi gledaju kao na jednog od dva najveća favorita.

- Prošle smo godine bili iznenađenje, kao Montpellier ove godine. Ekipa koja igra atraktivno, koja pobjeđuje sve pred sobom i na svaku pobjedu se gleda pod povećalom. Mislim da smo bez obzira na to vrlo oprezni, da smo svjesni svoje kvalitete i da smo od početka sezone uz PSG bili u užem krugu favorita, ali u 60 minuta će se pokazati jesmo li pravi za finale ili ne.

Bivši hrvatski reprezentativac “secirao” je na kraju najvećeg suparnika PSG-a.

- Jači su za Sagosena, koji je još jedan dodatak u njihovoj strašnoj vanjskoj liniji. Do sada je ona bila strašna, a sada je još strašnija. Po budžetu, imenima i onome što piše na papiru oni su svakako prvi favorit, u dosadašnjem dijelu Lige prvaka pokazali su tu svoju nadmoć i snagu, ali bio sam puno puta u Kölnu i nije floskula kada se kaže da svaka ekipa ima 25 posto šanse za naslov jer se tamo događaju neke nevjerojatne stvari. Jedna je utakmica i sve je moguće.

RASPORED FINAL FOURA RUKOMETNE LIGE PRVAKA

Subota, 26. svibnja

Polufinale
15.15 Nantes - PSG
18.00 Vardar - Montpellier

Nedjelja, 27. svibnja

15.15 Za 3. mjesto
18.00 Finale

Svi Čupićevi dolasci u Köln

2011. Rhein-Neckar Löwen:
četvrto mjesto
2013. Kielce: treće mjesto
2015. Kielce: treće mjesto
2016. Kielce: pobjeda u finalu protiv Veszprema
2017. Vardar: pobjeda u finalu protiv PSG-a

Linker
04. svibanj 2024 15:08