Bjelovarke slave prolaz
VELIKI PODVIG

Izborile osminu finala Europskog kupa: ‘12 igračica radi, a četiri koje idu u školu. I ja sam zaposlen u školi‘

‘Probudili smo rukomet, no na ovaj način blizu smo maksimumu‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. studeni 2023. 13:28

Sjajne vijest za ženski hrvatski klupski rukomet. Nakon što su Lokomotiva i Podravka izborile plasman u grupnu fazu Europa lige, rukometašice Bjelovara izborile su plasman u osminu finala Europskog kupa. Bile su bolje od slovačkog sastava Duslo Sala koji je na papiru bio favorit, no bjelovarske rukometašice su iskoristile sve svoje adute i eliminirale prednost protivnica od tri gola razlike iz prve utakmice pobjedom u Bjelovaru od čak 8 golova razlike i to što je posebno pohvalno pred odlično popunjenim tribinama nekdašnjeg hrama rukometa.

Dobre stvari se događaju kada je ženski rukomet u pitanju. Tri kluba su nam u završnici europskih natjecanja, Dugo Selo koje je lani bilo u stanju iznenaditi Podravku u drugom susretu bilo je jako blizu favoritu Gran Canariji. U jednom skromnom okruženju u kojem djeluje cijeli hrvatski kolektivni sport to su doista rezultati za svaku pohvalu.

Bjelovarska ženska rukometna priča traje već nekoliko godina. Dogurala je do jedne ozbiljne razine, a najzaslužniji za to je Dario Obran koji je s timom već dugo, koji uz pomoć grada koji prati sve koliko može uspijeva tim držati visoko, najviše što može. Finale domaće kupa, treće mjesto u Ligi, sada osmina finala Europskog kupa, to su rezultati koji pune tribine bjelovarske dvorane apsolutno opravdano u situaciji kada gradski ponos muški rukomet žešće posrće u domaćim realnostima.

Čestitke na prolazu i na pobjedi protiv slovačke Duslo Šale?

- Hvala. Mislim da smo napravili jako dobru stvar za hrvatski rukomet, ponosni smo da smo odlično praćeni, da je dvorana sve punija na našim utakmicama. Pobijedili smo objektivno jačeg protivnika. Prva utakmica u Sali nam je bila teška, vidjeli smo da imamo određene limite i da se moramo bazirati na njihovim slabostima. Analizirali smo ih puno, bilo je to svojevrsno maltretiranje cura posljednjih sedam dana, ali se na kraju isplatilo i svi smo jako sretni na kraju priče – kaže trener Bjelovara Dario Obran.

Uspjeli ste doći na visoku razinu, prije nekoliko godina finale kupa, treće mjesto u ligi, je li se što poboljšalo?

- Realno, nije ništa. Samo smo se ekipirali najbolje što smo mogli. Mi imamo 12 igračica koje rade i četiri koje idu u školu, treniramo samo popodne, jer ujutro možemo samo sa školarkama kojima to vrijeme dopušta. I ja sam zaposlen u Ekonomskoj školi u Bjelovaru. Novca je isto kao i prije nekog vremena, grad pomaže sve, ali ostali ništa. I to je najveći problem zbog kojeg se priča ne pomiče kako bismo željeli. Možda je ovo limit na način na koji uspijevamo raditi, ali uspjelo smo animirati sve ponajviše igračice. Sa većinom domaćih, sa dvije – tri koje putuju, sa pojačanjima kao Mrđen ili Turk, ova ekipa igra dobar rukomet, ima svoja pravila koja svi prihvaćaju, što je za kolektivni sport jako važno.

Ima li interesa za ženski rukomet?

- Bjelovar je tradicionalna sredina, narasla uz muški rukomet, ženski je dugo bio u pozadini. Čak i moj otac (nekdašnji legendarni rukometa Stjepan Obran) dugo se nije mirio s tim, ali vidim da danas ide na ženske utakmice, da ih komentira, da često pričamo o njima, a to je najbolji dokaz da je u pitanju nešto dobro. Bilo bi još bolje da se može više, ali ne žalimo se, navikli smo.

Trener Obran nije želio pričati o pojedinačnim dosezima rukometašica, ali ćemo mi zato dodati da klub ima tri kvalitetne vratarke od koji je Pokopac broj 1, da su krila iskusne Turk, Vukojević i Oremović, da se zna za sestre Gavrić u vanjskoj liniji, za Mirnu Gašparović na crti, za Ivonu Mrđen koja ima iskustvo Podravke, da se Rea Jelenović pretvorila u nositeljicu koja Duslo Sali zabije 7 komada. Ždrijeb osmine finala Europskog kupa bit će u utorak u Beču.


Uzvratna utakmica

Bjelovar – Duslo Sala 30:22 (16:9)

Prva utakmica 30:27 za Salu

BJELOVAR Dvorana europskih prvaka. Gledatelja 2.000. Suci: Weber i Weinquin (Luksemburg)

BJELOVAR: Pokopac (10+1), Turkalj, Sofić; Jelenović 7, Turk 5, Gašparović 5, Ana Maria Gavrić 4, Oremović 4, Mrđen 3, Vukojević 2 (2), Paštar, Krizmanić, Petrović, Ravenščak. Trener Dario Obran

DUSLO SALA: Kusyova (7), Furgalakova (4); Takacova 6, Šćipova 6, Vargova 5 (1), Pocsikova 3, Pastorekova 1, Palova 1, Konigova, Matušincova, S. Ratvajska, Susikova, L. Ratvajska. Trenerica Andrea Šalatova.

SEDMERCI: Bjelovar 2 (2), Duslo Sala 2 (1)

ISKLJUČENJA: Bjelovar 10 minuta (Gašparović 2+2, Jelenović, Mrđen, AM Gavrić), Duslo Sala 10 minuta (Šćipova 2+2, Vargova 2+2, Pastorekova)

IGRAČICA UTAKMICE: Rea Jelenović


Bjelovarke su eliminirale -3 iz Slovačke i sa +8 probile se među 16 najboljih timova u Europskom kupu. Već nakon prvog dijela bilo je 16:9 i taj zanos nosio je domaće do kraja. Bile su Bjelovarke na 10 razlike u 45. minuti (24:14) golom Jelenović, ali su se Slovakinje spustile na -5, ali su ih u tim trenucima Ana Marija Gavrić i Mirna Gašparović uspjele održati na distanci da bi Turk i Oremović zaključile priču u kojoj gošće u zadnjih šest minuta nisu zabile gola.

Linker
07. svibanj 2024 03:33