Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
OVOME SE NISU NADALI

IZBORNIK HRVATSKE O ODLUCI KOJA JE UKRALA SNOVE: 'ŠTO SE MOŽE!? POKRIJ SE PO UŠIMA I ŠUTI' Progovorio i o drastičnim mjerama koje su mnoge iznenadile

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 25. travanj 2020. 18:35

Petak je bio “Dan D” za donošenje odluke o nastavku/otkazivanju natjecanja u rukometnoj sezoni 2019.-2020. Kako su mnogi i najavljivali, IO EHF-a donio je - taksativno nabrojeno - sljedeće najvažnije odluke: u Ligi prvaka, muškoj i ženskoj održat će se Final Fourovi u Kölnu i Budimpešti, ali preskočit će se četvrtfinala te su se na osnovu plasmana u skupinama na završne turnire plasirali Barça, Paris SG Kiel i Veszprém, odnosno Metz, Esbjerg, Györ i Brest. Ostali se kupovi neće igrati.

Zatim - play-off kvalifikacije neće se održati te su sudionici muškog SP-a određeni na osnovu rejtinga (Hrvatska je od ranije bila sudionikom temeljem plasmana/srebra na zadnjem Euru).

Nažalost, loše se vijesti odnose na naše ženske predstavnike u ostalim europskim kupovima. Oni se ove sezone neće završiti. Za podsjećanje, Podravka Vegeta trebala je igrati polufinale Kupa EHF-a s danskim Herningom, a Lokomotiva polufinale Challenge cupa sa srpskom Naisom (Niš). Ništa, dakle od novog klupskog trofeja za hrvatski ženski rukomet. Ono što je ipak pozitivno, ženska reprezentacija se - također na osnovu renkinga - plasirala na EP 2020. i kvalifikacije se neće nastaviti.

 Vukovar, 020618.
 Rukomet. Kvalifikacije za EP rukometasica u Francuskoj    izmedju Hrvatske i Ukrajine.
 Na fotografiji: izbornik Nenad Sostaric.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

- Što se reprezentacije tiče, trenutačno stanje na tablicama i jeste takvo da su se ovim ‘dekretom’ na EP plasirale one reprezentacije koje bi to i ostvarile da se do kraja igralo i tu, recimo da nema previše prigovora. No, ako se dogovorilo da se igraju Final Fourovi u muškoj i ženskoj konkurenciji, moglo se to organizirati i u Kupu EHF-a i Challenge cupu, posebno zato što mi već i jesmo dogurali do polufinala i poznati su sudionici. Svi smo mi već uložili znatne novce dosad da doguramo do polufinala i nikom ništa. I mislio sam da će odluka biti takva i očito je da se mora održati samo ono gdje se okreće velik novac, a to su prvenstveno Lige prvaka.

Nadam se da sve to neće dobiti epilog na sudovima - rekao je izbornik reprezentacije i trener Lokomotive Nenad Šoštarić, uz zaključak:

- Što se može?! Pokrij se ušima i šuti!

Trenera Podravka Vegete Zlatka Saračevića klupska je uprava zamolila da ne komentira odluku EHF-a do zajedničkog sastanka. Ne treba sumnjati da razmišlja baš kao i Šoštarić. Odluku o kvalifikacijama za OI u kojima sudjeluje i hrvatska muška reprezentacija donijet će IHF i MOO...

Linker
21. ožujak 2023 14:08