Hrvatska je u Poreču upisala dvije pobjede

 GORAN SEBELIC Cropix
SLIJEDI POSLJEDNJI REZ

Izbornik ima još dvije velike dvojbe uoči Svjetskog prvenstva - evo tko bi mogao biti prekobrojan

Hrvatska je s dvije pobjede osvojila Croatia Cup u Poreču i sada slijedi izbor za SP, posljednje pripreme prije petka i otvaranja s Egiptom u Jönköpingu.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. siječanj 2023. 08:34

Prošao je i Croatia Cup u Poreču. Pobijedili smo Makedoniju i Izrael, prije toga u prijetaljeskoj utakmici u Puli dobili smo i Italiju. Za publiku je bilo atraktivno, zabili smo Italiji i Makedoniji po 40, Izraelu 37 komada. Svi su dobili priliku, nitko se nije ozlijedio, svi su pokazali da se na njih može računati.

Šušnja ili Grahovac

Rukometna reprezentacija je magnet, ona i u Puli i u Poreču može rasprodati dvorane, što danas nije baš čest slučaj u sportu. I sama ta činjenica dovoljno govori koliko je ljudima stalo do onoga što pokazuju na terenu.

Ovakvi rezultati kod ljudi stvaraju privid optimizma. I treba biti optimist jer imamo jako dobru reprezentaciju, ali nažalost protiv reprezentacija s kojima smo igrali teško je reći koliko sve to skupa stvarno vrijedi. Svi su pokazali da se na njih može računati, makar imamo cijelu jednu selekciju ozlijeđenih i nepozvanih, ali svi ne mogu igrati u jednoj utakmici.

U prvom krugu na SP možemo prijaviti 20 igrača, od tih 20 utakmicu može igrati 16, dok nakon prvog kruga možemo priključiti dva nova sa popisa 35, koji je izbornik Hrvoje Horvat objavio na početku priprema. Naravno, pri tome moramo ostati na 20 imena koja su u najužem krugu.

Što je sigurno nakon priprema i utakmica teško je reći, ali je sigurno da je ono što kažu izbornik Horvat i njegovi suradnici najvažnije za prihvatiti i podržati, jer oni su cijelo ovo vrijeme najbliži igračima, oni najbolje znaju što tko i protiv koga može dati najbolje za momčad.

image

Ivan Martinović

GORAN SEBELIC Cropix

Recimo, kod vratara je situacija takva da vjerojatno trojicu nećemo imati u prvih 16, dok su se sva trojica pokazala vrlo zanimljivima. Mate Šunjić je najiskusnije rješenje, dvaput je bio prvi vratar, Dino Slavić je nastavio braniti kako to čini u Zagrebu cijele sezone, dok Dominik Kuzmanović koji je najmlađi u ovom trenutku pokazuje možda i najviše. I bit će zanimljivo vdjeti za što će se odlučiti Horvat po sugestijama trenera vratara Nine Pavelića.

Krila imamo četiri i tu lutanja nema; lijevo su Jelinić i Mihić, desno Glavaš i Kraljević, sva četvorica su se pokazala ok.

Pivota su četiri, tri velika - Musa, Šušnja i Grahovac te jedan specijalist za napad - Šipić. S obzirom na igru kojoj težimo čini se da je Musa broj 1, da Šipić nije upitan, da se odluka o trećem treba donijeti između Šušnje i Grahovca.

Pitanje je i 19 ili 20

U vanjskoj liniji su četvorica nedodirljivih zbog kvalitete - Duvnjak, Cindrić, Karačić i Martinović. Ako računamo dva golmana, četiri krila i tri pivota, ostaje mjesta za sedam vanjskih u postavi od 16. Dakle, tri su mjesta koja Horvat mora popuniti. Tu treba računati na Gojuna, koji je obrambeno jako važan segment ove reprezentacije, dok su lijevo u konkurenciji Srna, Šarac i Severec, desno Šebetić i Klarica. Dakle, među petoricom treba naći dvojicu za Egipat, dok je vjerojatnost kako će ostali biti na popisu 19 koji je Horvat najavio za polazak u Švedsku. Tu bi Severec, koji je pozvan naknadno, zasad vjerojatno trebao - bude li sa zdravljem ostalih sve u redu - ostati doma do daljnjeg.

Dakle, nije jednostavno Horvatu izabrati kako se to mnogima čini i zato što god da učini treba mu podrška. Iskustvo je pokazalo da nam dobro može doći i 30 igrača na velikom natjecanju. Dakle, treba gledati na taj način i sada.

U ovoj reprezentaciji nema Pešića, Šege, Štrleka, Mandića, Čupića, Šoštarića, Matanovića, Načinovića, Jaganjca, Lučina, Marića, s njima bi konkurencija bila još veća. Treba zaključiti da kada bi svi bili na okupu i u pravoj formi, da bi Hrvatska imala širinu kakvu nikad nije imala. I to je svakako veliki plus. Zato je jako važno da vjerujemo u one koji će biti izabrani, jer oni će sasvim sigurno biti izbor iz prve ruke koja vidi mnogo više nego što vidi obični gledatelj. Briga je briga, čak i kada je slatka.

Linker
19. svibanj 2024 01:26