Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
PRIPREME U POREČU

IZBORNIK RUKOMETNE REPREZENTACIJE NAKON PRVOG DIJELA PRIPREMA 'Igrat će oni koji su pristupili dobrovoljno zbog svojih uvjerenja'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 12. svibanj 2017. 20:02

Završen je prvi dio operacije „Europsko prvenstvo u Hrvatskoj 2018." hrvatske rukometne reprezentacije. Pod vodstvom novog-starog izbornika Lina Červara „kauboji" su u Poreču odradili sedmodnevne pripreme tijekom kojih je Červar upoznavao igrače sa sustavom rada. S igračima koje je nekoć vodio ponovno se susreo i pozdravio, a oni mlađi koji još nisu radili s njim imali su se priliku upoznati s metodama njegova rada.

- Upoznao sam igrače s asistentima kojih je možda velik broj, ali svi su mogli vidjeti kako je sve točno proračunato i da svatko radi svoj dio posla. Način treninga je takav koji bi mogao pomoći napretku svih igrača iako smo malo vremena zajedno. S igračima pokušavam uspostaviti međusobno povjerenje. Moramo razvijati poštovanje prema timu i poštovanje tima prema igraču. Mi smo jedan lanac koji je jak koliko i njegova najslabija karika - rekao je izbornik nakon priprema na kojima je radio s 27 igrača.

Prije i tijekom Poreča otpali su Alen Blažević, Josip Šarac, Josip Božić Pavletić (ozljeda) i Željko Musa (sporazumno). Podsjetimo, u Červarovu su stožeru njegovi pomoćnici Hrvoje Horvat i Zlatko Saračević, kondicijski treneri Pero Kuterovac i Mirko Krolo te treneri vratara Vlado Šola i Ninoslav Pavelić. Červar je pojasnio kriterij po kojem će birati reprezentativce:

- Igrat će posebni igrači koji imaju nešto više od nekih drugih sportaša. Reprezentacija je strukturirana tako da tu ne igraju pojedinci koji su na neki način kupljeni već oni koji su dobrovoljno pristupili momčadi zbog svojih uvjerenja. To će uvijek biti moj kriterij za sastavljanje reprezentacije. Nositi dres s grbom velika je privilegija i odgovornost. Europsko prvenstvo kojemu je Hrvatska domaćin tek je u siječnju sljedeće godine, ali već se osjeća uzbuđenje u krugu reprezentacije.

- Ne želim da se reprezentacija svojata već da zaista svi građani budu uz nas. Da se ljudi zbližavaju. To je poruka jer je sport indikator društvenih odnosa. Poručujem navijačima da što prije kupe ulaznice kako bi mogli biti uz nas. Ovo će biti najjače Europsko prvenstvo ikada. Moramo se naoružati borbenošću i odgovornošću jer smo uvijek bili miljenici navijača. Vjerujem da će Split i Zagreb cijeniti našu borbu - kaže Červar.

Za kraj je izbornik istaknuo kako je njegov životni cilj izgradnja rukometnog doma. Možda je upravo Europsko prvenstvo prilika da se priča pomakne u tom pravcu.

- Neću biti zadovoljan dok ga ne dobijemo. To bi trebali osjećati i igrači i čelnici Hrvatskog rukometnog saveza. Ne mislim na veliki luksuz već na funkcionalni objekt koji bi uvelike pomogao hrvatskom rukometu. Ne možemo prihvatiti da hrvatski prvak igra na kraju grada u dvorani koja prokišnjava. Nemamo "Dvojku" u Domu sportova, nemamo Velesajam, nemamo Svetice... Rukomet je naš najtrofejniji momčadski sport i to nam daje za pravo da budemo uporni i prkosni da dobijemo što smo zaslužili kako bismo lakše odgojili nove baliće, metličiće i džombe. To bi bila najbolja investicija, u mlade ljude - zaključio je Červar.

Hoće li mu se želja u skoroj budućnosti i ispuniti, ostaje nam vidjeti. Do tada, glavna preokupacija ostaje pripremanje za Euro. Sljedeće okupljanje reprezentacije zakazano je od 13. do 23. lipnja.

Linker
27. travanj 2024 13:02