ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
NE ZNA ZA PROMAŠAJ

Iznenada upao u reprezentaciju i sve oduševio: ‘Nastavit ću se boriti za svoje mjesto najbolje što znam‘

Uskočio je kao zamjena za Davida Mandića i Lovru Mihića na lijevom krilu i pokazao što može
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. siječanj 2022. 11:48

Uz Tina Lučina, i Marin Jelinić je igrač koji se na ovom Euru pokazao kao veliko osvježenje našeg sastava... Dakle, koliko god nam korona odnijela, donijela nam je Lučina, Jelinića, Marića, vratila nam Musu i Gojuna i da ne idemo dalje. Svako zlo za neko dobro, reklo bi se.

Marin Jelinić pokazao se kao odličan na lijevom krilu, dapače 25-godišnjak koji igra već petu sezonu u Nexeu, zasad ne zna za promašaj na prvenstvu. U pet utakmica šutirao je 11 puta i svih 11 lopti strpao je iza protivničkih vratara. No, možda i još važniji njegov doprinos je činjenica da igrao kao prednji u obrani 5-1, koja je vrlo važan segment naše igre. Sigurno je da će i njegov odlazak (od sljedeće sezone) u Meškov iz Bresta, koji igra Ligu prvaka, odigrati bitnu ulogu u napretku ovog igrača s kojim smo dobili veliki plus, mada to nitko nije očekivao.

Marine Jeliniću, jeste li očekivali da ćete igrati na Euru?

- Pa, iskreno baš i nisam. U prvom planu su bili David Mandić i Lovro Mihić, ja sam nakon jednog dijela priprema otišao kući, pa sam kratko pauzirao, pa je počeo drugi dio priprema, ona najnapornija fizička faza i dogodilo se to što se dogodilo. Nakon jednog treninga osjećao sam se jako umoran, rekao sam idem doma, pa ću pogledati drugo poluvrijeme s Francuzima. A onda je Mandić dobio plavi karton, uslijedio je poziv. Tu, naravno, ništa nije bilo upitno. Szeged nije daleko i priključio sam se momčadi. Onda su Mandić i Mihić još dobili koronu...

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Korona ordinira sve

Uletjeli ste u jako teškom trenutku protiv Srbije?

- Svaki je težak na ovom Euru gdje korona ordinira posebno, jer situacije se mijenjaju iz dana u dan. Znao sam, uglavnom, što se od mene očekuje, radio sam puno i prije sa sadašnjim izbornikom i to se i dogodilo.

Nije tu bio najveći problem.

- Nije, jer naša je obrana specifična, tih naših 5-1 formira se po protivniku. Evo, samo za ovu utakmicu, posljednju protiv Islanda, više smo bili bazirani na stranu Magnussona i Gudjonssona koji su fenomenalni igrači, Jakov je zatvarao lijevog vanjskog, a za te stvari uvijek je dobro uigrati se da se točno znaju pravila. Nama su dobro ispala.

Protiv Crne Gore baš i nisu?

- Nisu i iskreno ne znam što reći i kako uopće odgovoriti na to pitanje, znam samo da se takva stvar više nikad ne smije ponoviti. Jednostavno nismo bili svoji, daleko od svega je to djelovalo i ta nas je utakmica dosta uzdrmala. Protiv Danske smo bili drugačiji, odigrali dobro, ali nam je falila ta možda jedna lopta da bismo napravili preokret. No, Danska je vrhunska selekcija i strpljivom igrom je uspjela dobiti taj susret. Nama je bilo važno saznanje koliko možemo.

I opet se vraćao na Crnu Goru...

- Ja iskreno ne znam kako bih to objasnio.

Napredovali ste do Meškova i Lige prvaka?

- Da, drago mi je zbog toga i da ću imati priliku pokazati koliko mogu. To je jako važno za budućnost, jer za biti ovdje treba se stalno dokazivati. Ne znam kako će tamo biti, koliko će biti minuta, hoće li ostati Jurinjok, ali kako god bude, spreman sam se boriti za svoju poziciju najbolje što znam.

Vi ste iz Metkovića?

- Da, jesam, tamo sam počeo uz najstarijeg brata Marija koji je bio nekako s onom dobrom generacijom. Prošao sam jako dobru školu, u kojoj su metode rada odgojile mnoge igrače koji su uspjeli na velikoj sceni. Nije tu bilo samo bodrenja, što je danas većinom stil, ali je bilo korisno i izgradilo me kroz godine. Zato se sa svakim problemom nosim lakše nego možda neki drugi.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Vidite li se u reprezentaciji i dalje?

- Pa reprezentacija je svakome san, iskreno presretan sam da sam ovdje i ono što mogu reći je da želim ostati dio toga. Naravno, najviše će ovisiti o meni samom i mojim igrama u budućnosti. Naučio sam se boriti za poziciju.

Ostaje žal za C. Gorom

Protiv Islanda ste djelovali kompaktno makar je bilo oscilacija?

- Oscilacije su logične s obzirom da je turnir za nas u završnici, pa se osjećam umor i zbog utakmica,a kod nekih i kao posljedica korone. Na Islandu se isto umor vidio, makar su bili sjajan protivnik, taj Magnusson desno je stvarno jako opasan igrač.

I Nizozemska je prepolovljena, ali juriša 60 minuta?

- E to je to, pitanje je koliko u njima još ima snage za utakmicu, jer to je sedma utakmica na turniru. I morate biti jako koncentrirani. Moram priznati da su mnoge s razlogom oduševili, da je njihov rukomet vrlo atraktivan, da je taj Steins u sredini doista nepredvidiv igrač i da s njima nije nimalo lako držati ritam. No, ja vjerujem u nas, dobro ćemo se pripremiti, znamo koje su im najbolje točke u reprezentaciji i kao uvijek bazirat ćemo se na njih.

Jeste li zadovoljni s Eurom?

- Da nije bilo onog s Crnom Gorom, mogao bih reći da. Ovako mali žal ostaje za tim, ali sada je jedno važno da dobro napravimo posao do kraja i da odemo doma s pobjedom - zaključio je Jelinić.

Kako vidite rasplet za medalje?

- Mislim da su Danska i Francuska daleko ispred ostalih.

Situacija je prilično jasna. U slučaju da dobijemo Nizozemsku možemo biti samo četvrti, jer Island igra protiv Crne Gore. Dobije li Crna Gora mi u krugu s njima i s Islandom ne možemo biti najbolji, a možemo biti peti. Možemo biti i šesti, izgubimo li, jer nas Nizozemska stiže, a s Crnom Gorom čak i da izgubi imamo slabiji skor. Dakle, pobjeda je najbolja opcija.

Linker
25. travanj 2024 07:12