Goran Perkovac
 JACQUES DEMARTHON/AFP
‘ONI NISU ZASLUŽILI NASTUP‘

Jaka poruka legende HR rukometa: ‘Ukinuo bih i SP i Ligu prvaka jer ovo je smiješno! Samo lova ih zanima‘

Kapetan zlatnih hrvatskih olimpijaca iz Atlante već godinama živi i radi u Švicarskoj
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. siječanj 2021. 19:37

Goran Perkovac, legendarni kapetan hrvatske rukometne reprezentacije koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, već dugo živi i radi u Švicarskoj. Otišao je tamo 1989. godine i ostao sve do danas, pa nije ni čudno da ga u Švicarskoj cijene i više nego u Hrvatskoj.

Danas je na klupi Kriens-Luzerna, a rado je za naš list prokomentirao iznenadni odlazak švicarske rukometne reprezentacije na Svjetsko prvenstvo. Naime, Sjedinjene Američke Države morale su odustati od izlaska na veliku scenu zbog velikog broja igrača zaraženih koronavirusom, čak 18, pa je kao njihova zamjena u Egipat otputovala Švicarska.

- To je za rukomet u Švicarskoj izuzetno važno, jer reprezentacija već 26 godina čeka sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu. Pogotovo je to bitno u ovo korona-vrijeme kad nema toliko puno rukometa ni na televiziji, a ne može ga se gledati ni u dvoranama. Izuzetna je to prilika da se švicarski igrači predstave na velikom natjecanju svjetskoj rukometnoj publici, ali i svojim sunarodnjacima - smatra Goran Perkovac.

image
Perkovac već dugo živi u Švicarskoj, a trenutačno je trener Kriensa
HARKON FOTOGRAPHY

Ova situacija Švicarce nije zatekla nespremne. Nismo ni sumnjali...

- Oni su imali pripreme koje su završene prije četiri dana, u sklopu kojih su igrali s Italijom. Iako je vjerojatnost za odlazak u Egipat bila mala, nadali su se da će im se stvari ipak poklopiti, tako je i bilo. Imali su veliku želju otići tamo, tko zna kad će netko od tih igrača opet imati priliku zaigrati na Svjetskom prvenstvu.

U skupini ih čekaju Francuska, Norveška i Austrija.

- Mislim da Švicarska ne može napraviti puno jer je čeka teška grupa. Mogu dobiti Austriju, to je realno, ali teško mogu parirati objektivno znatno jačim reprezentacijama Francuske i Norveške, naravno ako one budu u svojim pravim izdanjima.
Hrvatska je prošle godine na Europskom prvenstvu priredila iznenađenje plasmanom u finale i osvajanjem srebrne medalje,

Može li i u Egiptu do odličja?

- Hrvatska uvijek može do medalje, pokazala je to u zadnjih 25 godina puno puta. U situaciji koja je snašla sve te velike ekipe, mislim da naši rukometaši imaju šanse i za najveće domete.

Ima Perkovac i svoj pogled na cjelokupnu situaciju oko Svjetskog prvenstva u Egiptu.

- Smiješno je da Europska i Svjetska rukometna federacija inzistiraju na tim natjecanjima. Najvjerojatnije je to samo zbog love, jer sve ostalo nema smisla. Da se mene pita, ukinuo bih i Ligu prvaka i ostale europske kupove na godinu dana kako bi se ekipe mogle koncentrirati na domaća prvenstva, jer bi se tako situacija mogla lakše kontrolirati. Švicarska i Makedonija nisu zaslužile plasman na sportskom polju, a ipak će igrati na Svjetskom prvenstvu. To je vrlo čudno - zaključio je Perkovac.

Blick nas ne vidi favoritima

Švicarski tabloid Blick među favoritima Svjetskog prvenstva u Egiptu nije spomenuo reprezentaciju Hrvatske. U prvi plan guraju Norvešku, potom spominju europskog prvaka Španjolsku, pa Dansku i Francusku, dok Egiptu kao “najjačoj neeuropskoj momčadi” ostavljaju mogućnost iznenađenja...

Schmid predvodi Švicarce

Švicarci su se ekspresno skupili kad su dobili mjesto SAD-a. Andy Schmid njihova prva violina, ekspresno je doletio iz Mannheima i u srijedu ujutro krenuli su u Kairo gdje već dana igraju protiv Austrije. To im je ujedno i utakmica za prolaz, jer teško je vjerovati da Norvešku ili Francusku mogu iznenaditi.
Trebali su igrati s Fincima kvalifikacije za Euro, ali su iste odgođene za ožujak. Jedini što su odigrali je prijateljski susret s Talijanima koji su dobili 29:23.

Linker
08. svibanj 2024 02:00