Ivan Čupić

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
PIŠE PREDRAG ŽUKINA

Jedan je HR rukometaš zaslužio poseban naklon! Valjda nas Francuzi sad neće namjerno zaje...

On za mirovinu? Ma, kakva mirovina. S 36 na leđima izgleda kao mladac kakve sada predvodi.
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 15. siječanj 2022. 23:15

"Večeras je naša fešta, večeras se vino pije..." pjevali su razdragani hrvatski navijači na prepunim tribinama Pick Arene u Szegedu nakon velike, nakon fenomenalne, nakon veličanstvene pobjede nad Srbijom u drugom kolu skupine C Eura. Vino je nakon toga teklo i ulicama Szegeda, pehari vina za Hrvate, a čaše suza za Srbe koji su se također hrabro borili, ali opet nisu bili dorasli.

Pobjeda je to koja nosi drugi krug, pod prvim uvjetom ako se u ponedjeljak pobijedi slaba Ukrajina, a sigurno hoće. No, posao još nije obavljen, postoji još mogućnost da Srbi dobiju Francuze u trećem kolu pa da se zatvori krug od tri momčadi s četiri boda, krug od tri momčadi koje bi u tom slučaju imale isti broj bodova i bila bi presudna gol razlika iz međusobnih utakmica. No, tu zamršenu računicu treba ostaviti zasad sa strane premda s Francuzima imamo negativno nedavno iskustvo jer su u doslovno istoj situaciji pustili utakmicu Portugalu na olimpijskim kvalifikacijama u Montpellieru i zbog toga Hrvata nije bilo na turniru u Tokiju.

No, sad nije vrijeme za brige, vrijeme je za slavlje jer je Hrvoje Horvat sa svojim dečkima napravio velik posao. Održao je tradiciju, održao je lekciju srpskom izborniku Toniju Geroni. Postavio je Horvat hrabru postavu na teren iako je na raspolaganju imao hrpu debitanata nakon što je redove reprezentacije pokosila tko zna koja "runda" kovida. No, i to na stranu, Hrvati su subotu na večer napravili veliki posao, na najbolji se način vratili poslije poraza od Francuza, vratio se i Luka Cindrić i to je najveći dobitak ove utakmice. Zabio je Cindra "samo" tri gola, imao je glavnu rolu u razigravanju momčadi, vukao je cijelo vrijeme nakon što je u 12. minuti ušao u igru, pojačao redove i donio prednost s kojom se otišlo na odmor. Možda je nepravedno isticati pojedince, no briljirali su i drugi, a posebno Mate Šunjić koji je koncem prvog dijela zamijenio Pešića kojem nije išlo. U nizu je skinuo tri udarca i omogućio odvajanje, nastavio je u istom ritmu u drugom dijelu te čak postigao i pogodak. Bravo za Šunjića, možda je uz Cindrića ipak on taj koji je dao najveći doprinos, ključni čovjek pobjede.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Ne treba zaboraviti niti Martinovićevih šest i Lučinovih pet golova, a posebno se treba nakloniti najstarijem u redovima reprezentacije Ivanu Čupiću koji je također zabio šest golova. A mislili su mnogi, i sam je u jednom trenutku bio pomislio da je vrijeme za reprezentativnu mirovinu. Kakvu mirovinu?! On je sa svojih 36 na leđima pokazao da je spreman kao kad je bio mladac kakve sada predvodi.

Ni ostali Horvatovi izabranici nisu zaostajali u borbenosti i htijenju, tukao se još jedan "starac", tek pozvani Željko Musa u obrani, ginuli su svi...

Bravo i za izbornika Horvata koji je vukao prave poteze, u pravo je vrijeme uveo Cindrića, u idealno vrijeme Šunjića, savršeno je posložio pobjedničke "puzzle", pobjednički mozaik. Uz sve probleme i otpadanje mnogih igrača zbog kovida ili ozljeda i bez dosad nezamjenjivog Domagoja Duvnjaka, uradio je velik posao. Bez obzira kako se na kraju odvrti cijela priča. Poraz od Francuza je zaboravljen, na redu je kratko slavlje pa priprema za Ukrajinu. A valjda nas Francuzi neće opet namjerno "zaje..."

Na kraju, samo je jedno važno, svaki od njegovih igrača kojeg je premda nakratko poslao na teren, ostavio je sve što ima na njemu. Uostalom, jedino je tu "mantru" Horvat i ponavljao uoči EP-a. Zadržao je igrače smirenima nakon prvog poraza, osmislio je odličnu taktiku, pobijedio je - više se tražiti i ne može.

Linker
15. travanj 2024 13:43