DAMIR KRAJAC Cropix
JAKA KONKURENCIJA

Jedan od najiskusnijih zagrebaša: ‘Oprez, molim! PSG i Veszprem pokušavaju godinama, još nisu uspjeli‘

Hrvatski rukometaš i jedan od najiskusnijih zagrebaša na startu nove sezone
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 01. kolovoz 2022. 17:10

Obrana PPD Zagreba bila je lani ponajbolja u Europi. Najzaslužniji za to bili su najiskusniji Jakov Gojun i Željko Musa uz koje su kroz sezonu narasli mladi Srna i Grahovac, a s njima se obrana pretvorila u najjači adut zagrebaša. Cilj je da takva obrana ostane i u sljedećoj sezoni. Ima dosta razloga za takvo razmišljanje. Osnovni, spomenuta četvorka je ostala na okupu, priključio im se Vuko Borozan koji je te poslove u šampionskom Vardaru prije nekoliko godina radio savršeno, a vratarska linija ojačana je Aljažom Panjztarom s kojim će nedvojbeno sve bolji tandem Slavić – Mandić dobiti na sigurnost.

Jakov Gojun se pojavo na okupljanju zagrebaša među prvima. Makar je jedan od naiskusnijih to mu nije bio ni najmanji problem.

- Naravno da nije. Uostalom, to je moj posao. Lijepo sam se odmorio, ne pamtim da sam imao tako dugu priliku, zdrav sam, ne muči me ništa, sve sam stvari u životu uspio posložiti. Moram reći da sam na kraju sezone nastavio trenirati desetak dana, sada sam to uoči starta nove sezone ponovio, jer to jednostavno držim nužnim da bi se na ovaj način bavio poslom. Ne, ne muče me godine, dobro se osjećam i spreman sam za nove izazove. Drago mi je da je našim povratkom Zagreb postao bolji i da se sada nastoji vratiti na stare staze. Treba nam više pobjeda i da s njima vratimo publiku koja je jako važna kada je riječ o nastupima na najvišoj razini u Ligi prvaka.

Uživao na odmoru

Odmor je bio pun pogodak?

- Je, uživao sam. Nije me ni ova vrućina ubila, moram priznati da boljeg resertiranja od odlaska na kupanje na Cetinu nema, to je stvar koja me jako dobro držala. Iskreno, bilo je vremena za sve. I jedva sam čekao da to počne ponovo, nisam ja za klasično mirovanje, moram nešto raditi, a bilo je to i kupanja, plivanja, vožnje biciklom, kopanja, svega.

Kako vam se čini momčad na početku nove sezone?

- Dobro, obećavajuće, ali treba biti jako čvrsto na zemlji. Moramo biti svjesni otkud krećemo i koji su nas problemi prošlih sezona mučili. Treba prvo zadržati ono što smo imali lani, kada smo djelovali baš kao prava momčad, a onda iskoristi potencijale koje nam je donio prijelazni rok. Oni su na papiru veliki i ne sumnja da će tako biti. To nije jednostavno kako ljudi ponekad misle. Kada bi bilo, PSG koji godinama dovodi skupa pojačanja, Veszprem isto, davno bi se uspjeli popeti na europski tron što im je cilj broj 1, ali usprkos svim tim pojačanjima eto nisu uspjeli ostvariti ono što im je bio cilj. Momčad je nešto sasvim drugo od papira, u momčadi se svatko treba moći odreći nečega, a to je jako zahtjevan put. Zato treba biti smiren i na zemlji, svjestan svega i postaviti stvari kako treba da bi se sezona odradila kako svi želimo. Naoko je to jednostavno i očekivano, a ustvari puno je teže. I sam sam bio dio Atletica, Berlina, Pariza, sve su to vrhunske momčadi, ali otići do kraja je uvijek drugačija priča. Tako, da govorim iz nekog svog iskustva, s argumentima.

Kolektivni sport

Nema slabog protivnika u Europi?

- U Europi pogotovo, a nema ga ni u SEHA ligi u kojoj nas jako brzo očekuje sudar s Vojvodinom koja se pojačala, koja pokazuje ambiciju, a samo je jedan susret s njima u Novom Sadu koji vodi prema SEHA Final four, a ajmo reći da nam je to prvi cilj ove sezone. Onda turniri, pa brzo dolazi GOG koji je jako ozbiljna momčad i ogroman izazov na startu Lige prvaka za nas. Ako znamo da su oni u finalu skinuli Aalborg, onda je jasno o kakvom se protivniku radi.

I zaključno od Gojuna.

- Ne pobjeđuju pojedinci, ovo je kolektivni sport i jako je važno da uz trud koji je uložio klub postanemo momčad. Vidjeli smo lani koliko su na problemi s ozljedama radili nered i jako je bitno da u tom smislu ostanemo pažljivi što više možemo da bismo start dočekali kako svi želimo – zaključio je Jakov Gojun.

Linker
23. travanj 2024 17:10