CLAUS FISKER
PRILIKA GENERACIJE

Jedan od naših najboljih rukometaša ikad: ‘Hrvatice imaju povijesnu šansu, čak nam je i korona pomogla!‘

‘Treba iskoristiti ovu priliku, tko zna hoće li se ovako nešto ikad ponoviti, ipak treba biti realan...‘
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 18. prosinac 2020. 13:17

Dovoljno je reći - Irfan Smajlagić - za mnoge ponajbolji hrvatski rukometaš svih vremena, jedan od "najplemenitijih" svakako. Nakon igračke karijere, Smajlagić je u trenerskim vodama.

Između ostalog, kratko je vodio i rukometašice Lokomotive, vodio je neke od djevojaka, koje, mora se priznati, stjecajem okolnosti, imaju neke od glavnih uloga na putu naše reprezentacije do povijesne medalje u Danskoj.

I "Pipe" vjeruje barem u još jednu pobjedu Šoštarićevih igračica na EP-u.

- Bez obzira na to što su cure većinom mlade, i kaže se da je vrijeme na njihovoj strani, ovo im je svima jedinstvena prilika za medalju na velikom natjecanju. Može se do medalje, zašto ne, ako se dosad dobilo svjetske prvakinje Nizozemke i sve ostale, može se još nekog u dvije utakmice. Imamo sve argumente za nadu, nisu ove dosadašnje pobjede bile slučajne, ovo je odraz kvalitete.

image
Irfan Smailgaić
RONALD GORSIC/CROPIX

Kako napraviti taj potrebni dodatni iskorak?

- Ako igračice zaista shvate da im je ovo životna prilika, sve se može. Postoje kvaliteta i zadovoljavajuće zdravstveno stanje, uspostavljena je harmonija, motivacija ne može biti veća. Sve to imamo, sve te bitne faktore. Ne smiju biti zadovoljne učinjenim, trebaju ići do kraja i napraviti novi povijesni rezultat. Biti četvrti je odlično, no bez medalje, nedostajalo bi nešto. Ne smiju upasti u tu zamku, no ne vjerujem da hoće. Vidi se da imaju emocionalnu rezervu, prazne se jako i brzo emocionalno i fizički, no još se brže pune novom pozitivnom energijom.

Da, možda je to zaista "prilika koja se pruža jednom u životu".

- Treba iskoristiti ovu priliku, ovo pozitivno što imamo sada, sa svim ovim zadanim okolnostima, od kojih su nam neke išle na ruku. Pitanje je hoće li se sve to ikad ponoviti, treba biti realan. Čak i ovo s koronom išlo nam je na ruku, to govorim od početka. Taj kaos oko korone bio je plus za sve ekipe koje imaju puno uigranih igračica iz jedne ekipe. Mi to, silom prilika, imamo. Na to nitko nije mogao utjecati, izbornik je možda malo limitiran kvalitetom, ali ima taktičko-tehničku uigranost, ima cure koje su godinama zajedno, i to je velika prednost. Nije bilo puno prijateljskih utakmica, sve su ekipe tu bile limitirane. Srbija ima sve igračice vani, Nizozemska također. One su bile sve bolje potkraj EP-a, ali nedostajalo im je uigranosti. Tu su okolnosti bile na našoj strani, i to je savršeno iskorišteno.

image
CLAUS FISKER

Moglo je tako biti i s Hrvatskom, s igračicama Podravke bili bismo jači - i slabiji!

- Došlo bi do disperzije jer ne bi bilo uigranosti...

Slijede Francuskinje, europske prvakinje:

- Imaju agresivnu obranu, na granici stalnog isključenja, fizika im je važna, motorične su. S njima treba kao i sa svim skandinavskim ekipama. Ponavljam, ako se ušlo u polufinale, lijepo igralo, to treba ponoviti i možemo u finale. Naše cure igraju dobro, lepršavo, brze su, dosta je igračica dobrih jedan na jedan. Imamo Ćamilu, koja je u životnoj formi, ona može razbiti suparničku obranu, razviti igru. Spremna je na 6-0, spremna je na sve. Pivotkinje su nam odlične, Pijević također kao zadnja obrana. Skida zicere, i to je bitno za mentalnu snagu ekipe. Ući ćemo u finale ako svaka cura, kao i dosad, odigra maksimalno. Ako možda neka iskoči iznad objektivnih trenutačnih mogućnosti, to je onda to.

Linker
26. travanj 2024 08:09