JOZO ČABRAJA/KOLEKTIFF
KOMENTAR PREDRAGA ŽUKINE

Jesu li suci oštetili Hrvatsku? To što su radile ‘sestre‘ uzdrmalo je naše igračice, ali krivi smo si sami

Šoka je sve rekao - poraz je posljedica naših vlastitih grešaka i njih treba gledati, ne samo sudačke
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 02. prosinac 2021. 22:12

"U svojih 30 godina koliko sam trener i bavim se ovim poslom, nisam vidio tako nešto. Nakon 30 sekundi igre isključena nam je igračica zbog benignog faula kakvih je gomila na svakoj utakmici. Svi znaju da se naša igra bazira na obrani, a kad u obrani nisi pravi, teško je i u napadu napraviti nešto posebno."

To su ugrubo prenesene rečenice Nenada Šoštarića, izbornika ženske rukometne reprezentacije nakon poraza od Brazila (25-30) koji je na zemlju spustio euforiju naših rukometašica nakon prve utakmice na SP-u u Španjolskoj. "Kraljice šoka" negativno su nas iznenadile, nadigrane su od, istina, objektivno dobrih suparnica, ali i suparnica koje nisu na nivou nekih europskih reprezentacije koje su naše djevojke pobjeđivale kad su u Danskoj lani odvojile europsku broncu.

Da, istina je, sestre Yasmina i Heidy El Saied, pomalo nemušte egipatske sutkinje koje su vodile uvodnu utakmicu naših u Castellónu nisu bile na nivou zadatka; spomenuta paradoksalna odluka kod isključenja Dore Krsnik u prvoj minuti zaista je uzdrmala naše igračice u koje su uvukla nesigurnost iz koje je proizašao težak poraz. Stoji također još nešto što je rekao Šoštarić.

- "Ćamilu Mičijević suparnice su tijekom utakmice mogle ubiti i nikom ništa".

Istina je, bilo je zaista tako i sve je to u velikoj mjeri utjecalo na ukupno lošu igru naše reprezentacije. No, dobro je isto tako da Šoštarić nije onaj tip trenera koji će, ukaže li mu se prilika, a sadu ju je realno imao, razloge poraza "servirati" nekom drugom, a ne sebi. Poraz je proizašao iz naših vlastitih grešaka i njih treba gledati - ne samo one sudačke.

I priznao je "Šoka" da njegove djevojke nisu bile prave, priznao je brojne promašaje u napadu i dosta blagu igru u obrani koja je inače glavni "forte" njegove ekipe. Dodao je da se ne smije u jednom poluvremenu, onom prvom, primiti 18 pogodaka i očekivati pobjedu.

Sve je Šoštarić smireno i realno detektirao, nije pao u očaj nakon poraza - dapače - i zato u nastavku SP-a treba očekivati puno bolje izdanje reprezentacije. Treba očekivati pobjede nad Paragvajem i Japanom i onda nakon toga u drugom krugu puno bolji "fajt" protiv Austrijanki, Kineskinja i Argentinki, a posebno protiv domaćina Španjolske u utakmicama koje će odlučiti o ulasku u četvrtfinale kao i o "izboru" jačih ili slabijih suparnika u toj nokaut fazi natjecanja.

Što je tu je, i porazi su sastavni dio igre. No, najvažniji dio igre je objektivnost, a tu je Šoštarić vrlo jak. I zato zaista treba očekivati drugačije lice njegovih igračica u nastavku SP-a. Ono iz Danske. Uostalom, one si same sigurno neće dopustiti raspad sistema nakon što su lani bile najugodnije iznenađenje jednog velikog natjecanja.

Neće sigurno - jer one nisu u godinu dana zaboravile igrati rukomet.

Linker
27. travanj 2024 04:09