ERIC FEFERBERG Afp
RUKOMETAŠI LOVE TOKIO

Još uvijek nas peče ono što nam se dogodilo u Zagrebu! Samo jednom smo pokleknuli, a bilo je i drame

Kvalifikacija su pekle i mnoge druge favorite. I Hrvatska je imala zanimljiv put...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. ožujak 2021. 18:08

Na pet Olimpijskih igara igrala je dosad Hrvatska. Samo jedne smo preskočili, OI u Sydneyu 2000., koje su ujedno i jedino veliko natjecanje na kojem nismo sudjelovali od prvog izlaska na scenu u Portugalu na Euru 1994. godine. Zato to toliko i pamtimo. Tada je u starom sustavu kvalifikacija za OI sedam najboljih selekcija sa SP-a išlo na OI, a mi smo na SP u Egiptu bili deseti.

Jedina preostala šansa bila nam je da siječanjski Euro 2000., kojem smo k tome bili i domaćini. Išla je najbolje plasirana selekcija a koja nije izborila plasman preko SP-a, i dogodilo se da za to mjesto igramo utakmicu protiv Slovenije, inače za peto mjesto na Euru. I mi smo to izgubili u Zagrebu, pa je u Sydney odletjela Slovenija. Po starom sustavu na OI smo upali dvaput izravno, u Atlantu 1996. kao drugi na SP na Islandu, a u Atenu 2004. kao svjetski prvaci iz Portugala godinu dana ranije. Nakon toga smo triput igrali kvalifikacijske turnire i sva ti puta prošli na njima.

Za Peking se igralo u zadarskom Višnjiku gdje smo dobili sve tri utakmice, Rusiju, Japan i Alžir. Za London se igralo u Varaždinu gdje smo ponovo imali sve tri pobjede (Island, Japan, Čile), a posljednji put smo OI izborili u Danskoj na kvalifikacijskom turniru za Rio 2016. koji se igrao u Herningu. Tamo smo izgubili od domaćina, dobili Bahrein i onda u trećem susretu u tri dana pobijedili za plasman Norvešku s kojom smo iste godine igrali i pobijedili u utakmici za broncu na Euru u Poljskoj.

Tada nam se to činilo lakše nego što je bilo, nismo imali ni približno respekt prema protivnicima kao danas, djelovali smo vrlo samouvjereno. U Montpellieru ćemo igrati za svoj šesti olimpijski nastup, treba se sjetiti da dosad s OI imamo dva zlata (Atlanta ‘96. i Atena ‘04.), broncu (London ‘12.), polufinale (Peking ‘08.), a jedine Igre dosad na kojim nismo igrali za medalju bile su u Riju kada smo završili peti. Bio je to ujedno i naš najslabiji plasman na OI na kojima smo sudjelovali. Ali, bolje i to nego ono što se dogodilo 2000. u Zagrebu.

To nas još uvijek peče. A kvalifikacija su pekle i mnoge druge favorite. Tako se recimo u Wroclawu za Peking 2008. nije plasirala Švedska, jer su ispred bili Island i Poljska. U Parizu iste godine nije prošla Norveška, jer su bolje bile Francuska i Španjolska. A promjena sustava formiranja skupina kulminirala je ispadanjem za Rio Španjolske i Norveške. Španjolci su ispali na turniru u Malmöu iza Švedske i Slovenije, a Norvežani od Danaca i nas u Herningu. Senzacija jedino dosad nije bilo u kvalifikacijama za London ‘12.

Linker
12. ožujak 2021 18:08