MATIJA DJANJESIC/CROPIX
PIŠE DRAŽEN PINEVIĆ

Kauboji su letjeli, a mogu i više! Jedan igrač nedostajao nam je za europski naslov, on je sada tu...

Hrvatska izgleda sjajno! Svi su igrali protiv Španjolske, oni koji nisu hoće u Madridu.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. siječanj 2021. 20:36

U utorak smo savršeno vidjeli koliko nam je u finalu Eura u Stockholmu nedostajao Luka Cindrić. Teško da bi nam Španjolci odoljeli da smo samo 10-15 minuta mogli imati njegov ritam, no eto nažalost nije ga bilo. I jako je dobro da je sada tu, jer Hrvatska je u utorak, iskreno, izgledala iznad očekivanja.

Očito je da je to već jako dobro postavljena momčad duže vremena, da su neke stvari rutina, na koju se doda puno individualne kvalitete, pa Španjolci i ne izgledaju tako opasno kako piše na papiru.

Treba znati da smo dobru utakmicu odigrali desetak dana prije SP u Egiptu, da još nismo u formi, da su priliku dobili svi koji su bili u Poreču, a mnogi nisu bili, četvorica su morala zbog širine zapisnika ostati na tribini i, kaže Lino, oni će dobiti priliku na uzvratu u Madridu u subotu. Dakle, iz svih realnosti koje nas okružuju nadigrali smo Španjolce, što je za pljesak. Voditi šest razlike protiv europskog prvaka nije mala stvar. Završilo je tri, jer smo neke stvari tražili, jer su dobili šansu oni koje je inače nemaju toliko, jer u Lininom sustavu gdje je lopta svetinja nije jednostavno potrošiti loptu bez veze, a ne dobiti jezikovu juhu. No, imali su hrabrosti, to je najbitnije. Kada je trebalo malo su ih pogurali Duvnjak i Cindrić i to je bilo to.

Čupić je veliki plus

Pojedinačno, Duvnjak sjajan, taj stvarno sve vidi, te dijagonala na jedno krilo, pa na drugo, pa Musi lopta na crtu u pluća, nevjerojatan lakoća, a o obrani 5-1 ne treba ni trošiti riječi.

Luka Cindrić leti, teško ga je poloviti. Vjerojatno je protiv Španjolaca imao i nešto malo više inspiracije. Strijelac koji ubrzava našu igru, s kojim je Duvnjaku lakše biti još bolji. Imali smo i briljantnu rolu Davida Mandića, ali to više nije novost. Manda je nositelj igre ove momčadi, a njegovi frkovi Perezu de Vargasu i Corralesu dokaz su klase.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Ivan Čupić vratio se i veliki je plus ovoj reprezentaciji. Smirio je neke nesigurnosti kod Zlatka Horvata koji će najviše morati loviti formu do Egipta jer ova iz Metalurga očito nije na njegovoj razini. A Čupić impulzivan kakav jest, pun ga je teren, ne bježi od lopte, igre, ali mora prestati pratiti suce i trčati nazad, jer velike selekcije kao Španjolska ne praštaju širenja ruku i slično. Vjerojatno je bio u pravu kada su suci u pitanju, ali priča i gestikulacija neće promijeniti odluku. Nažalost.

Vidjeli smo tandem Mamić - Musa u obrani koji sa Šebetićem i Duvnjakom izgleda prilično visoko i nezgodno za svakog protivnika, vidjeli smo nakon dugo vremena odličnog Marina Šipića koji igra i obranu vrlo korektno, koji ne promašuje u napadu.

Červar manje kuka

Vidjeli smo vrlo dobru mangupsku igru Janka Kevića koji se odlično skrivao Španjolcima iza leđa, koji je odmijenio Duvnjaka i Cindrića vrlo korektno, no treba znati da je njemu to bila prva ovakva utakmica uopće, i to protiv Španjolske u kojoj Dušebajev igra 5-1 u kojoj su Morros i društvo u visokoj sredini. Odlično za prvi put. I isprika, zabio je 2, a ne jedan gol.

Vidjeli smo rutinu Marića i Pešića, očekujemo da se oslobode Jaganjac i Martinović, jer oni to mogu i mogu donijeti više, ali sada očekujemo u Madridu vidjeti i Štrleka i Šarca i Šimu Ivića i Brozovića koji sigurno imaju svoje argumente. Treba sve vidjeti i sve znati prije nego li počne.

Lino je miran, rijetko kada je manje, nazovimo to, kukao nego što čini sada, što samo govori da je zadovoljan, ali da iz ovog sastava želi izvući i puno više nego što je pokazao protiv Španjolske. Jer, za ambiciju koju imamo više će biti potrebno, tu dvojbe nema. On to savršeno zna.

Španjolska je u traženju forme. Ima novog pivota Marchana koji mijenja Aguinagaldea koji je tu bio 15 godina, nije bilo Guardiole s kojim je obrana puno čvršća, vidjela se klasa Aleksa Dušebajeva koji je duša te momčadi, ali i Raula koji s godinama sve bolje vidi posebno pivote. Treba računati da su Perez de Vargas, Corrales, Arino, Abello, Ferran Sole, Morros, Raul i Maqueda samo prije nekoliko dana bili na F4 u Kölnu i da su daleko u ovom trenutku od punog gasa. No, sigurno će kada bude trebalo biti pravi i bit će zanimljivo vidjeti uzvrat u Madridu ili, bude li sve po nekim realnim prognozama, dvoboj u četvrtfinalu u Egiptu..

Linker
27. travanj 2024 04:16