RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
DIREKTOR ZAGREBA

‘Klubovi se ljute zbog odgode? Pa bilo je 10-1, a na Skupštini nitko nije rekao ništa! Suludo je...‘

Ja nisam član Upravnog odbora HRS-a, a nisam ni bio na skupštini, za razliku od Ergovića‘.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. travanj 2021. 19:02

Rukomet u Hrvata miruje. Barem kada je riječ prvenstvenim natjecanjima, lopti, terenu. No, u rukometu se uvijek “igra”. Prvo se pojavila informacija kako PPD Zagreb traži stanku u Paket24 Premijer ligi, onda je uslijedila reakcija, prvenstveno iz Nexea, da bi UO HRS rezultatom 10-1 izglasao višetjednu obustavu. I to svih natjecanja, na što su se pobunile žene jer njih ništa nitko nije pitao. Što nikad nije dobro.

Onda su počele stizati reakcije iz dobrog dijela klubova da se ne slažu s obustavom, pa se ušlo u raspravu koliko dana treba za procjepljivanje i što veli Capak. Sve do zaključno našičke lagane “paljbe” po PPD Zagrebu jer sve se to radi samo kako bi najboljem klubu bilo dobro. Doista, u rukometu “igra” ne prestaje.

Budući da je mnogima PPD Zagreb na usnama, odlučismo osluhnuti direktora “vječnih prvaka” što oni misle. Pitanje broj 1 za Vedrana Šupukovića bilo je - zašto se inzistiralo baš na obustavi svih natjecanja poradi korone, odnosno zar se nije moglo nastaviti u “novo normalnim” okolnostima, a to znači, kad se netko razboli, utakmica se odgodi, pa će se odigrati kasnije?

- Mi smo se kao klub koji je samo ove sezone utrošio nekoliko stotina tisuća kuna na testiranja igrača, svaki drugi dan skoro, susreli sa situacijom da smo na prvoj utakmici domaćeg natjecanja, susretu Kupa protiv Gorice imali zarazu u našim redovima - veli direktor Šupuković.

Tko ima legitimitet?

- Mislim da je bilo neophodno od početka lige, od prvog dijela u kojem Nexe i mi nismo ni sudjelovali, organizirati utakmice na malo drukčiji način. Testirati igrače. Zašto toga nije bilo, ne znam. Međutim, naše je legitimno bilo pravo tražiti način kako organizirati natjecanje da se ono završi na što je moguće bezbolniji način, da ne dođe do zaraze. Sad, je li moguće ovako kako ste naveli, partikularno odgađati utakmicu i kasnije je odigravati... Hipotetski je možda moguće, ali evo situacije. Mi igramo protiv Gorice, tamo se zarazimo, to ni ne znamo, ali igramo protiv Dubrave i što ćemo onda... Onda svi moramo u izolaciju, pa se postavlja pitanje je li to smisleno.

Dobro, ali tako se baš i odvijalo ove sezone, najveći dio, kako u rukometu - pa uostalom PPD Zagreb je upravo na identičan “preskakao” i utakmice Lige prvaka - ali tako i u drugim loptačkim sportovima u Hrvatskoj.

- Je, ali razlika je što je trenutačno prevladavajući britanski soj koronavirusa koji je puno zarazniji i puno jače posljedice ostavlja baš na mlađe ljude. I sad bi netko trebao reći tim mladim ljudima, našim sportašima, nakon što izađe iz izolacije od 14 dana “ne zanima me, vi ste sad obvezni biti na treningu ili igrati utakmicu, neovisno zdravstvenom stanju”. Ima li itko od nas takav legitimitet? To bi ipak morali liječnici napraviti.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Da ne odemo predaleko u imunološko-virusnu problematiku, kako komentirate sve veći broj klubova, glasova koji su protiv prekida natjecanja? Iako znamo da je ishod glasovanja na UO HRS bio 10-1.

Ergovićev utjecaj

- Što se klubova Paket24 premijer lige, 7 je klubova, uključujući PPD Zagreb imalo istovjetan zahtjev. Plus još tri kluba, znam da su dva od ta tri Poreč i Sesvete, koji su imali zahtjev da se Prvenstvo obustavi na 15 dana i da se ide na testiranje uoči svake utakmice. Dakle, 10 od 12 klubova je imalo isti ili sličan zahtjev. Drugo, ta je odluka donesena na sjednici Upravnog odbora, a odmah kasnije je slijedila Skupština na kojoj nitko nije rekao ništa. Pitam zašto nitko tada, a na Skupštini su predstavnici svih klubova i županija, nije potegao pitanje? Očito je problem samo kada neku inicijativu pokrene Zagreb.

Navodno nitko na Skupštini nije ni spomenuo, podastrijeo izvješće s Upravnog odbora. Tako veli prvi čovjek Nexea, Josip Ergović.

- Za razliku od mene, koji nisam član Upravnog odbora i nisam bio na Skupštini HRS, gospodin Ergović jest član Upravnog odbora i Skupštine. Činjenica je dalje da u točci razno, svi klubovi na skupštini mogu reći ako im nešto ne paše. U Upravnom je odboru glasovanje bilo 10-1. Ne bi li bilo oportuno pitati te članove UO zašto su tako glasovali.

Cijela je priča u široj javnosti dobila konotaciju kako zapravo Hrvatski rukometni savez radi zapravo ono što odgovara u tom trenutku RK PPD Zagreb. Kako odgovarate na tu tvrdnju ili optužbu? Izrijekom je gospodin Ergović vaš klub nazvao “elitni klub plus nekoliko satelita koji se jedino brinu da ne ispadnu iz lige, pa se priklone Zagrebu”.

Sateliti PPD Zagreba

- Godinama prije mene su svi direktori RK Zagreb bili članovi Upravnog odbora HRS-a, a ja nisam. Gospodin Ergović je član UO HRS-a, predsjednik je i županijskog rukometnog saveza, te predsjednik RK Nexe. Tako da bi se usudio reći da je njegov utjecaj na hrvatski rukomet puno veći nego moj. Opet, pitajte članove UO HRS-a jesu li oni “sateliti” PPD Zagreba. Ja od njih 15 znam dvojicu-trojicu. Suludo je govoriti da PPD Zagreb na bilo koji način ima utjecaj na odluke Hrvatskog rukometnog saveza. To je neistina i poprilično zlonamjerno. Kada bi jedan klub, pa tako i PPD Zagreb upravljao Savezom, to bi značilo omalovažavanje cijelog rukometnog sustava u nas. To nikako ne stoji. S druge strane, ovo što nam se imputira da smo mi “vječni prvaci”... To kao da ja velim da vječno na Final Four Lige prvaka idu Barcelona, PSG i Veszprem i da smo mi onda jako ljuti na njih. Oni idu na Final Four jer imaju više novca i bolju momčad od nas, a ne zato što im to netko omogućava za “zelenim stolom”. Nexe je klub koji ja uvažavam, ali s druge strane Nexe nema proračun, nema tradiciju koju ima Zagreb. Nema sposobnost da u kontinuitetu pobjeđuje u svim presudnim prvenstvenim utakmicama. Suludo je očekivati da će se prvenstvo okončati nekim zakulisnim radnjama koje oni nama imputiraju. Nexe se stavio u ulogu žrtve i senzibilizirao javnost, a temeljem ničega. Ništa od onog što su oni najavljivali se nije dogodilo. Ni odluka za “zelenim stolom”, ni završnica lige u kolovozu. Ništa! - zaključio je Vedran Šupuković, direktor Rukometnog kluba PPD Zagreb.

Imali smo financijske probleme, ali sve smo ih prevladali i sve dugove vratili

Bilo je prozivki iz Nexea i da je vaš klub u novčanim poteškoćama, pa bi vam zato neosvajanje Prvenstva Hrvatske i propuštanje Lige prvaka bio težak udarac?

- U našem klupskom priopćenju, odgovoru i na tvrdnje gosp. Ergovića koji se bavi i nekim financijskim problemima PPD Zagreb, točno smo naveli da su naša financijska izvješća javna, dostupna na klupskoj web stranici. Sve je vidljivo, u mnogim smo godinama bili i jako pozitivni. Znan je proračun Zagreba i Nexea. Naš je dva i pol puta veći. Bolji i u nominalnom i bilančanom iznosu. Mi smo u pozitivi, što se za njih baš i ne bi moglo reći. Zagreb je imao financijskih problema, ali smo sve prevladali i sve dugove koje smo imali smo vratili.

Ne znam testiraju li se košarkaši, odbojkaši, vaterpolisti...

Po pitanju traženja obustave natjecanja, valja spomenuti i da ne postoji u nas niti jedan dvoranski sport čije je natjecanje zaustavljeno. Vaterpolo, odbojka, košarka, stolni tenis... svi se igraju.

- Ne vidim razloga i da bilo koji od tih sportova, ako im se stanje pogorša, ne zatraži isto što smo i mi zatražili. No, ne znam je li se u drugim sportovima testiraju igrači ili ne. Znam da je povjerenik za natjecanje Paket24 lige već poslao pismo klubovima oko cijepljenja igrača, tko je, tko nije prebolio koronu itd - rekao je Šupuković.

Linker
17. travanj 2024 01:43