PROFESORSKI ODRAĐENO

Kostelić pomeo konkurenciju u Wengenu: 'Osjećam se kao da nema granica!'

Kostelić sada ima više od sto boda prednosti u odnosu na Svindala (604-495), ali i mogućnost da u nedjelju, na slalomu u Wengenu skupi novi pozamašni broj bodova
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 14. siječanj 2011. 12:02

ZAGREB - Ako vam je već dosadilo učestalo opisivanje Kostelićeva skijanja “profesorskim”, od ovog petka slobodno možete korisititi novi izraz: “doktorski”. Druga uzastopna pobjeda u Svjetskom kupu, druga zaredom i u skijaškom Wimbledonu Wengenu (prošlogodišnji slalom i jučerašnja superkombinacija), ostvarena je doktorskom vožnjom na skraćenom Lauberhornu i jednako takvim prolaskom kroz 64 slalomska štapa koja je po švicarskoj padini razmjestio Ante Kostelić.

- Bez sumnje, pomogla mi je i prava slalomska postava moga oca - rekao je nakon utrke Ivica.

I zbog toga je po ulasku u cilj Ivica Kostelić napravio duboki naklon. Ocu koji je postavio zanimljiv i zahtjevan slalom, ali i sestri Janici koja ga je ponovno šampionski savjetovala. Nakon Ivičina ulaska u cilj slalomske utrke preostala su još četvorica bržih iz spusta, ali i po Janičinu veselju bilo je jasno da svjedočimo još jednom velikom danu hrvatskog skijanja

- Dobar rezultat u spustu bio je vrlo važan dobar rezultat koji je bio dosta dugačak - rekao je Ivica nakon što se u njegovu čast četrnaesti put u Svjetskom kupu svirala “Lijepa naša”.

Nakon trosatne pauze uslijedio je Gipsov slalom. Vrlo zahtjevan, s nekoliko zamki i promjena smjera, ali na kojem nije odustalo previše skijaša niti je itko pričao o mekanoj stazi i lošijim uvjetima. Tehničari su uspješno odradili sve izazove, a za nas najznačajnija žrtva je Natko Zrnčić Dim koji je zajahao jedna vrata i naknadno je diskvalificiran.

- Slalom je bio kratak, ali sa 53 sekunde koliko mi je trebalo da ga prođem, duži nego standarni kratki slalomi u superkombinacijama. Dobar spust i još bolji slalom omogućili su mi novi veliki uspjeh u Wengenu.

Ivica Kostelić zrači dosad nedoživljenim samopouzdanjem i u najboljoj je rezultatskoj seriji u karijeri. U 13 siječanjskih dana niti jednom nije bio slabiji od petog mjesta. Tri pobjede, jedno “srebro” i peto mjesto.

- Od Münchena sam na valu odličnih rezultata. Ide mi jako dobro i osjećam kao da nema granica.

U ukupnom redoslijedu povećao je bodovnu zalihu na troznamenkasti iznos (109) i sigurno će biti vodeći uoči nedjeljnog slaloma. Slaloma na kojem je već dvaput pomeo konkurenciju.

- Imam jednake šanse za osvajanje Svjetskog kupa kao i ostali konkurenti. Vidjeli ste i da Aksel Svindal može osvojiti ‘masne’ bodove u superkombinaciji. Potkraj siječnja ćemo pogledati poredak i vidjeti tko gdje stoji - ponovno je Ivica Kostelić otklonio raspravu o Velikom globusu.

U ovom trenutku želi euforiju, no ionako svi dobro znamo da je to njegov veliki ovosezonski cilj. Uostalom, još u listopadu je i sam najavio da će ga ove sezone napasti.

- Za svoju pobjedu nemam što drugo reći nego dobro i sada mi treba samo malo potpunog mira da se mogu pripremiti za daljnje utrke.

U svjetlu borbe za Veliki globus možemo zaključiti i da većina Ivičinih konkurenata nije ubrala veću količinu bodova. Raich je bio peti, a Zurbriggen tek četrnaesti. Svindal je sa 60 bodova, koliko donosi treće mjesto, pokazao da ne odustaje od borbe kao ni branitelj naslova Janka koji je napokon doskijao do drugog mjesta. No, da bi se Janka približio Ivici, morao bi ući u bolju seriju od one u kojoj je danas Kostelić jer zaostaje 229 bodova.

Prve bodove u karijeri osvojio je Tin Široki (26. mjesto), dok je Natko Zrnčić Dim diskvalificiran u slalomu.

- Moram reći da mi je drago za Tina Širokog koji je osvojio bodove, a Natku svaka čast na velikoj borbi. Nakon pada u spustu pri brzini od 100 kilometara na sat i velikog šoka za organizam, a k tome povišene temperature, voziti spust i kombinacijski slalom može samo heroj. Šteta što je haklao, pa je diskvalificiran, ali mu svejedno od srca čestitam - ni u trenutku svoje velike slave Ivica nije zaboravio na kolege iz reprezentacije.

Sutra u 12.30 na rasporedu je klasični spust na legendarnom Lauberhornu. Ivica ga je vozio samo dvaput u Svjetskom kupu, a najbolji plasman je 20. mjesto.

Rezultati, superkombinacija u Wengenu (neslužbeno):

1. Ivica Kostelić (Hrv) 1:50.90

2. Carlo Janka (Švi) +0.58

3. Aksel Lund Svindal (Nor) +1.34

4. Christof Innerhofer (Ita) +1.53

5. Benjamin Raich (Aut) +1.62

...

21. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) +4.43

...

27. Tin Široki (Hrv) +10.49

...

Ukupni redoslijed:

1. Ivica Kostelić (Hrv) 604 boda

2. Aksel Lund Svindal (Nor) 495

3. Silvan Zurbriggen (Švi) 439

4. Michael Walchhofer (Aut) 409

5. Ted Ligety (SAD) 408

...

81. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) 24

Linker
23. travanj 2024 17:29