JONATHAN NACKSTRAND Afp
ZAVRŠAVA KARIJERU

Kraj velike ere i objava koja je šokirala svijet sporta: Duga kosa i traka oko glave bili su garancija za trofej

Specifičan karakter možda je razlog da se ni s jednim klubom u kojem je igrao nije uspio popeti na europski tron
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. travanj 2024. 12:12

Na kraju ove sezone od rukometa se oprašta i Mikkel Hansen. Prije njega to su objavili Nikola Karabatić i Valentin Porte, pa pojave li se sva trojica na turniru u Parizu dobrih priča neće nestajati. I dok se Nikola Karabatić oprašta cijele sezone, dotle je Mikkel Hansen iznenadio sve, makar je svima jasno da godine rade svoje i da veliki Miki nije ono što je bio prije pet – šest godina samo.

Često je u stresu, posljednjih godina radi velike stanke nakon velikih natjecanja. Zadnjih dana su ga nekdašnji suigrači stavili pod sumnju može li uopće naći svoje mjesto među 15 igrača za Pariz. Trenutno ne igra ni za Aalborg, samo povremeno i odlučio je to prekinuti objavom da će na kraju sezone završiti igračku karijeru. Koliko god bilo očekivano, toliko i nije, jer Hansen je čovjek koji je obilježio svjetski, ne samo danski rukomet. Ili, kratko rečeno baš je on učinio Dansku europskim, svjetskim prvakom i olimpijskim pobjednikom.

image
BO AMSTRUP Afp

Na posljednjem Euru Nikolaj Jakobsen je našao Hansenu mjesto, on je to odradio savršeno u igri 7 na 6, kao razigravač i pucač penala, ali Pytlick, Gidsel, Lauge… preuzeli su ključne role i kako god Mikkel Hansen je sve manje potreban Danskoj koju je baš on učinio najboljom svjetskom selekcijom u svoje vrijeme.

Mikkel Hansen je tri puta od strane IHF-a proglašavan najboljim svjetskim rukometašem, a to je pošlo za rukom još samo Nikoli Karabatiću. Hansen je bio najbolji 2011, 2015. i 2018. Dansku je odveo do olimpijskog trona u Riju 2016, tri puta svjetskog zlata u Danskoj 2019, Egiptu 2021. i Švedskoj 2023, te do europskog zlata u Srbiji 2012. 266 nastupa i 1350 golova za Dansku, teško se sjetiti boljeg šutera u rukometnoj povijesti. Igrao je u Barceloni, PSG-u, GOG-u i Aalborgu gdje je sada, svugdje je bio prvak. Duga kosa, traka oko glave i rukometna lakoća prepoznavanja najtežih situacija učinili su ga rukometnom posebnošću. Izvan terena svoj, u svom filmu, nekad dojma da najbolje i najlakše razgovara s pticama.

image
BO AMSTRUP Afp

Taj specifičan karakter možda je razlog da se ni s jednim klubom u kojem je igrao nije uspio popeti na europski tron, makar je se radilo o vrhunskim sastavima.

Danci su za to organizirali tiskovnu konferenciju, kako i priliči, ali je sveznajući TV2 ponovo bio pametniji od svih i pokazao kako ponekad i ne treba biti važniji od svega. Uglavnom Mikkel Hansen se pojavio pred novinarima, što baš nema običaj i rekao.

image
BO AMSTRUP Afp

- Skoro 20 godina živim sa sportom koji volim. Igrao sam za velike klubove i jednu od najboljih svjetskih reprezentacija, s najboljim svjetskim igračima. Bilo je u svemu tome uspona i padova, ali još uživam u svakoj utakmici i dajem svoj maksimum. No, mislim da je došao trenutak da sam sebi kažem da ima važnijih stvari u životu. I zato sam odliio da na kraju ljeta završim igračku karijeru – skroman na riječima kao i uvijek bio je Hansen.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li to biti u Parizu, jer budu li tamo i on i Nikola Karabatić bit će to kraj jedne velike rukometne ere na najbolji mogući način. Hansenu je 36 godina, on je tek malo stariji od našeg Duvnjaka, dok je Nikoli Karabatiću već 39 i oproštaj se čini realnijom opcijom. No, Miki Hansen je uvijek bio drugačiji. Mi znamo jednog koji je otišao isto sa 36, a iz reprezentacije sa 33. I nikad si nije dao reći da je šteta, a šteta je jer je on apsolutno jedan iz te klase. A valjda je zato i bio taj.

Linker
04. travanj 2024 12:12